Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 25 Sty, 2010 Współpraca między lampą, aparatem i obiektywem.
Witam
Aktualnie posiadam A200, obiektywy Sony i lampę błyskową HVL-42.
Chcę w przyszłości zakupić premierowy obiektyw Sigmy 17-70 F2,8 - 4 do mojego zestawu i w związku z tym mam pytanie czy obiektyw sigmy będzie współpracował z zewnętrzną lampą Sony w trybie auto?
Pozdrawiam
Wysłany: Pon 25 Sty, 2010 Re: Współpraca między lampą, aparatem i obiektywem.
posciu napisał/a:
Witam
Aktualnie posiadam A200, obiektywy Sony i lampę błyskową HVL-42.
Chcę w przyszłości zakupić premierowy obiektyw Sigmy 17-70 F2,8 - 4 do mojego zestawu i w związku z tym mam pytanie czy obiektyw sigmy będzie współpracował z zewnętrzną lampą Sony w trybie auto?
Pozdrawiam
Odpowiadając na Twoje pytanie. TAK, ten obiektyw będzie współpracował z lampą zewnętrzną
pozdr
posciu, każdy obiektyw który uda się podłączyć do twojej A200 będzie współpracował z twoją lampą w trybie auto, jednak może się okazać że to różne auto. Jeśli podłączysz obiektyw bez D, to pomiar ADI może nie brać pod uwagę ustawionej przez AF odległości. Przy starych obiektywach na M42, pomiar błysku będzie oparty tylko na przedbłysku.
Sigma 17-70 F2,8-4 to nowy obiektyw więc powinna spełniać wymogi pomiaru ADI.
dżony, na zamianie zyskujesz trochę mocy, szybsze ładowanie i bardziej obrotowy palnik, tracisz ładny wygląd, kasę oraz wygodę, lampa jest duża i ciężka więc na A200 będzie bardziej niewygodna niż 48.
Czy warto, to musisz sobie odpowiedzieć sam. Moim zdaniem o ile nie potrzebujesz szybkiego ładowania do szybko po sobie robionych zdjęć to nie warto zamieniać, przynajmniej ja ją kupiłem tylko z powodu szybkości.
Zgredek [Usunięty]
Wysłany: Sro 10 Lut, 2010
Faktycznie cos w tym jest : mam stary obiektyw Tamron 28-200 z 1999 r. ktory mi chodzil w trybie auto z lampa TTL SUNPAK /lampa miała ogniskowanie 28-135!!!/ . Po przejsciu na TTL2 580 EX II niestety auto z tym obiektywem przestało funkcjonowac. Korzystam z zapasu w postaci analogowego Canon EOS 1V. Myslałem ze to problem analogowego body - ale wszystkie obiektywy Canon EF jakie mam działają na tym body z lampa EXII prawidłowo. Problem dotknął tylko Tamrona. Także na cyfrowym Canonie Tamron nie pociągnął w trybie auto z lampą. Gdzieś czytałem że Canon nie udostepnił niektórym producentom obiektywów info o zasadach TTL2 i innych parametrach elektrycznych swoich aparatów co powoduje problemy w funkcjonowaniu m.in. trybu auto lamp błyskowych Canona z tymi obiektywami. Jak odszukam tę informacje to postaram sie ja wkleić. Było tam info i o innych ograniczeniach jakie mogą wystąpic przy korzystaniu z niemarkowego sprzętu. A że dzisiaj testowałem i Sigmę 17-70 i Canona 15-85 to moge powiedzieć ze oba sprzetu są "w porzo". Wszystko działa OK /no może mały problem FF/BF na Sigmie ale do ustawiania na body cyfraka/.
SlawGaw napisał/a:
posciu, każdy obiektyw który uda się podłączyć do twojej A200 będzie współpracował z twoją lampą w trybie auto, jednak może się okazać że to różne auto. Jeśli podłączysz obiektyw bez D, to pomiar ADI może nie brać pod uwagę ustawionej przez AF odległości. Przy starych obiektywach na M42, pomiar błysku będzie oparty tylko na przedbłysku.
Sigma 17-70 F2,8-4 to nowy obiektyw więc powinna spełniać wymogi pomiaru ADI.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9