Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 27 Sty, 2010
Programy do edycji plików RAW (NEF/PEF/ARW/CR2)
Autor Wiadomość
posciu 
Nowy

Wysłany: Sro 27 Sty, 2010   Programy do edycji plików RAW (NEF/PEF/ARW/CR2)

Witam
Z uwagi na to, że irytuje mnie oryginalne oprogramowanie sony zastanawiam się nad wyborem oprogramowania do edycji zdjęć do użytku domowego i chciałbym zdać się na wasze doświadczenie w tym temacie.
Posiadam A200 i chciałbym żeby program dobrze radził sobie z nieszczęsnymi plikami ARW.
Budżet do 300 zł.
Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 27 Sty, 2010 12:34 ]
Precyzuje temat program do edycji i obróbki zdjęć.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 27 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Sro 27 Sty, 2010   

Adobe Photoshop Elements 8, może trochę więcej niż 300 ale do typowych sytuacji powinien wystarczyć, załatwi nie tylko konwersję raw - jpg, ale także edycję obrazu.

Swoją drogą oprogramowanie Soniacza nie jest aż tak złe. To co oferuje Image Data Converter SR Ver. 3 jest wystarczające do przygotowania z raw dobrego jpg, ale trzeba się do tego programu przyzwyczaić, a jego konstrukcja wymaga dużo klikania.
Za to PMB to rewelacja, program służy do zgrywania i zarządzania zdjęciami.
Używam tych programów, a edycję załatwiam w darmowym Gimp'ie, który zawiera także program Ufraw do rawów, ale lepiej już użyć Image Data Converter.

posciu 
Nowy

Rozumiem, że oryginalne oprogramowanie nie jest złe ale popracowałem sobie na testowej wersji Lightrooma i ciężko mi jest wrócić do oprogramowania sony.
Z uwagi, że nie mogę posiadać nielegalnego oprogramowania a Lightroom jest okropnie drogi zadałem moje wcześniejsze pytanie.
Jeszcze jedno co to jest PMB.

ggaska 
Początkujący

Wysłany: Sro 27 Sty, 2010   Edycja NEF-ów - czym?

Jaki polecacie program do edycji plików NEF, do aparatu jest dołączny nikonowski ViewNX, ale to porażka.Mam też Photoshopa CS3 ale tam nie ma wtyczki Camera RAW obsługującej mój aparat. Ściągnąłem RawTherapee, ale strasznie wolny, nie potrafie tak pracować.

Poszukuję jakiegoś dobrego programu do obróbki NEF-ów, szukałem i widzę że jest tego dużo, więc licze na Waszą pomoc.

Nie musi to być program darmowy, byle nie za drogi.

pozdr

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

do psa załadujesz .dng, a z tego co wiem adobe udostępnia konwerter za free.

komor 
Moderator

posciu, obawiam się, że Lightroom jest relatywnie tani, jak na swoje możliwości i ogólne koszty programów. Nie wiem czy poza Photoshop Elements jest cokolwiek innego godnego polecenia za kwoty mniejsze niż równowartość 100€.

SlawGaw 
Optyczny

Cytat:
co to jest PMB

PMB - Picture Motion Browser
Jeden z programów dawanych przez Sony razem z aparatem (nawet z kompaktami), służy do zgrywania, zarządzania zdjęciami i filmikami, umożliwia także prostą korekcję jpg'ów, typu jaśniej-ciemniej, kontrast, nasycenie itp. Ja go używam do zgrywania zdjęć, jest do tego bardzo wygodny, po włożeniu karty do czytnika program uruchamia się i podpowiada jak ma się nazywać folder, domyślnie data zgrywania, można zmienić na dowolną albo wybrać jakiś folder z poprzednich oraz wybrać miejsce zgrania wśród tych które wcześniej się definiuje. Rozpoznaje zdjęcia które zgrywał wcześniej i ich nie rusza. Umożliwia nagrywanie płytek. Do tego dochodzą różne funkcje filtrowania i wyszukiwania zdjęć, łącznie z wykrywaniem twarzy.
Tu do ściągnięcia:
http://support.sony-europ...&f=PMB_launcher

ggaska 
Początkujący

ghost napisał/a:
do psa załadujesz .dng, a z tego co wiem adobe udostępnia konwerter za free.

A taka konwersja jest bezstratna?

Dla mnie mimo wszystko jest to utrudnienie za każdym razem konwertować każdego NEF-a do DNG.

MOże jednak polecicie jakiś program który spełni moje oczekiwania:
1. Szybki
2. Bezpośredni odczyt RAW-ów z aparatu
3. Duże mozliwości edycji
4. Darmowy lub w cenie max 300pln

pozdr

[ Dodano: Sro 27 Sty, 2010 18:49 ]
W dodatku u mnie nie działa ten konwerter...

SlawGaw 
Optyczny

ggaska napisał/a:
Mam też Photoshopa CS3 ale tam nie ma wtyczki Camera RAW obsługującej mój aparat.

Chyba powinno się dać załadować nową wersję ACRa obsługującą D5000.
Konwerter nie działa? Dziwne zapewne coś robisz nie tak.
ggaska napisał/a:
MOże jednak polecicie jakiś program który spełni moje oczekiwania:

Jak dla mnie nie ma nic lepszego od programów Adobe, a z pewnością programy darmowe nie są zbyt przyjazne, szybkie i stabilne.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

SlawGaw napisał/a:
Nie do CS3...

ggaska 
Początkujący

SlawGaw napisał/a:

Niestety nie da się... Adobe wypuszcza najnowsze pluginy tylko pod CS4...

SlawGaw napisał/a:
Konwerter nie działa? Dziwne zapewne coś robisz nie tak.

Masz rację zainstalowałem starą wersję, ciągnę najnowszą, zobaczymy

SlawGaw napisał/a:
Jak dla mnie nie ma nic lepszego od programów Adobe, a z pewnością programy darmowe nie są zbyt przyjazne, szybkie i stabilne.

Darmowe przeleciałem i rzeczywiście są dla ludzi bardzo cierpliwych ;)

[ Dodano: Sro 27 Sty, 2010 21:54 ]
Najnowsza wersja DNG Converter działa !!! Potwierdźcie mi tylko jedną rzecz - nie mam strat jakości RAW-a przy konwersji na .DNG???

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010   

ggaska napisał/a:
Potwierdźcie mi tylko jedną rzecz - nie mam strat jakości RAW-a przy konwersji na .DNG???
Nie masz. Konwersja jest bezstratna.

Raideur 
Rozmowny

Wysłany: Nie 04 Kwi, 2010   

Witam ,a czy PS CS4 osluguje RAW ?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Raideur napisał/a:
Witam ,a czy PS CS4 osluguje RAW ?
Oczywiście, jak każda nowa edycja PS, przy pomocy plug-inu Camera RAW - skąd to pytanie?

Raideur 
Rozmowny

Zawsze robilem fotki w JPEG ,wczoraj jednak zdecydowalem pobawic sie w RAW ,porobilem wiec kilka fotek.Wkladam karte z aparatu do komputera,otwieram standardowo poprzez CS4 i wyskakuje mi blad ze zly format?

Odpowiedz do tematu