Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 03 Sty, 2008 Pytanie do specjalistow z optyczne.pl
:):):):):):):):):):)
Ciesze się, że pracuje jak trzeba - tak jak myślałem więc mój model chyba ma taki urok, bo mimo, że czasami raz na kilkadziesiąt, kilkanaście zdjęć wyda jakiś dziwny dźwięk to pracuje wyśmienicie, nawet robiłem 6kl/sec sprawdzając jak pracuje - pracował jak należy więc chyba odpuszczę i poczekam, aż się uspokoi. Jak robiłem D300 + 70-200 vr na mrozie -10 C też się zdarzyło, że Nikon nie powtórzył tych odgłosów. Ale jak poszedłem nad jezioro i kładłem prawie na lodzie wówczas zaczął emitować te dźwięki, jednak dalej robiąc piękne zdjęcia, nie zwalniał przy tym, nie wieszało się lustro i migawka jak mojemu koledze w D200.
Dziękuję Ci bardzo za test, mam nadzieje, że Tobie się również przydał wiesz ze nowa puszka chodzi jak trzeba . Ale proszę jak będziesz w plenerze przez kilka godzin na mrozie i w większej wilgotności zwróć na to uwagę.
Wiesz jak mój D300 będzie dalej emitował te dźwięki nie robiąc sobie krzywdy i zdjęciom, a mnie to zacznie denerwować sprzedam go komuś kogo nie będzie denerwował za 4500 lub mniej z przebiegiem 1500 kl i koniec
Pozdrawiam i wiszę Ci piwo - Pamiętaj masz ze mną kontakt, jak tylko pojawisz się w obrębie Krakowa, ja Cię przejmuję.
...przyszedl mi do glowy inny test.....eeee....wystawmy dla odmiany fotografa na mroz ze trzy godziny a pozniej zaprzegnijmy do pracy i posluchajmy czy mu zab nie szczeknie i jakie odglosy bedzie wydwal....to kto sie pisze
Wysłany: Czw 03 Sty, 2008 Pytanie do specjalistow z optyczne.pl
Witaj 007areka
Nieźle ... hehehehe, spoko ja sie nie pisze, bo raz ten D300 dał mi w kość jak robiłem zdjęcia nad rzeką - z pewnością by mnie wykończył, chociaż mrozu się nie boję.
Przepraszam wszystkich, którzy myślą, że się czepiam szczegółów, ale wiecie jak jest sprzęt za prawie 6000 PLN kupiony tylko dlatego, że darki jednak lepsze niż z D200 i szumy ( to mi nie przeszkadzało, bo raczej "pejzażystą" jestem) a tutaj coś się dzieje to lekki niepokój można poczuć. Jednak uważam, że sprzęt pierwsza klasa, porównywaliśmy z kolegą z 40D i kolega zmienia system. Sorry napalił się i nie mogę go przekonać, żeby się zastanowił. Nikon D300, D200 tak jak i Canon 40D, 30D to świetne puszki.
Wysłany: Nie 06 Sty, 2008 Pytanie do specjalistow z optyczne.pl
Witam Arku
Nie wiem jak to się stało, ale przegapiłem Twoją odpowiedź, jakoś zawsze dawałem ostatnią stronę - Przepraszam Cię bardzo ponieważ to pytanie kierowałem właśnie do kogoś z optyczne.pl ze względów na doświadczenie.
Co do D300 - tak masz racje i zgadzam się z Tobą ten mróz nie powinien mieć najmniejszego złego wpływu na aparat tej klasy. Wiesz problem polega na tym, że aparat mimo tego dźwięku pracuje normalnie - nic się nie wiesza, zdjęcia robi piękne, dobrze naświetlone - nie zauważyłem znaczącej różnicy pomiędzy zdjęciami sceny jednorodnie naświetlonej (z zablokowaną ekspozycją) mimo, że na 80 zdjęć 3 - em z nich towarzyszył ten dziwny dźwięk. Porównywałem histogramy no troszeczkę!!!! się różniły, ale to może wynikać z pewnych fluktuacji. Najgorsze jest to, że dałem kupę kasy za aparat by robić nim zdjęcia i robię je tylko, że przez ten dźwięk czuję się tak jakbym czekał na dzień, chwilę w której coś się całkiem zepsuje. Aparatu mi nikt nie wymieni na nowy, bo przecież nikt nie będzie stał na mrozie i czekał aż któreś ze zdjęć będzie "zawierało" dodatkowy odgłos. Dlatego zastanawiam się co to może być. Jeżeli wiesz jaka jest relacja pomiędzy migawką na lustrem to proszę napisz mi. Chodzi mi o to, że gdyby to była wina migawki i ona relaksowałaby z opóźnieniem to powinienem prześwietlić zdjęcie. Dodatkowo wydaję mi się , że jak migawka się nie zamknie do końca to lustro nie opadnie - takie zachowanie się systemu migawka - lustro wyjaśniałoby zacinanie się lustra w Nikonach D70(s) w których lustro wisi w górze, a migawka jest w pół otwarta.
Pozdrawiam Was wszystkich, dziękuję bardzo za rady, testy i pomoc
D300 to nowa konstrukcja, więc wszyscy tu gdybamy. Ja nie mam pojęcia co może być źródłem tego dźwięku. Napisz maila do serwisu, może oni coś wyjaśnią. Potem jakby co
to będziesz miał podkładkę, że donosiłeś o problemie zawczasu.
Mróz klasy -10 stopni zupełnie nie powinien być szkodliwy dla aparatu tej klasy co D300.
To uszczelniana maszynka profi, więc wszystko powinno chodzić jak należy.
Niekoniecznie. Projektuję sprzęt, który ma spełniać normy do -25stC z możliwościa uruchomienia przy -40stC i to wcale nie wygląda tak dobrze. Niestety elektronika w wersji Industraial kosztuje sporo, o Militar nie będę wspominał. Patrząc na bazę elementową przykładowo w samochodach i aparatach foto to na dwoje babka wróżyła Proponuję porozmawiać o tym w piątek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10