Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
To będzie długi wątek o tym który aparat wybrać ;)

No to który?
Canon 50D
48%
 48%  [ 19 ]
Nikon D90
15%
 15%  [ 6 ]
Nikon D300 (używany)
15%
 15%  [ 6 ]
Nikon D300s
20%
 20%  [ 8 ]
Głosowań: 39
Wszystkich Głosów: 39

Autor Wiadomość
konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 29 Sty, 2010   

Sz@kal napisał/a:
dżony, mnie nie gryzie czy zostać z Sony ja wiem, że go opuszczę ;)

Zacząłem się dość mocno zastanawiać nad rozwiązaniem:
D90 + Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC a za jakiś czas SB900 i Nikkor 35mm f1.8
dzięki niższej cenie puszki (w stosunku do D300) mógłbym zakupić jasne szkło, zamiast pchać się w dobre ale jednak ciemne kiciaki nie rezygnując z jakości obrazu jaką daje D300 (skoro posiadają tę samą matrycę) i w chwili obecnej martwi mnie najbardziej brak w D90 możliwości mikroregulacji szkieł (czy może nie jest to tak potrzebna funkcja jak mi się wydaje?) Co Wy ogólnie na takie rozwiązanie?
Wolałbym D300 ale jednak używka mnie nie przekonuje a do tego tysiąc więcej na body (licząc że używane D300 kosztuje ok 3500zł) = tysiąc mniej na start na szkło...

Używane D300 to bardzo dobry pomysł. Na allegro można spotkać D300 jak nówki. To aparat stworzony z myślą o trudnych warunkach a nie jakaś wydmuszka. A że niektórzy używali go jak by był ze szkła(jest dużo takich :twisted: ) to ci, którzy od nich kupią tylko na tym skorzystają :mrgreen: .
Co do 50D to razem z 17-55/2.8 będzie to wariant "najtańszy" a zarazem najbardziej "profesjonalny".
Jeśli nie chcę ci sie czekać a nie masz tyle środków to bierz D90 albo 1000zł droższy ale wypasiony używany D300+Tamron/sigma.

PS. Piszac Tamron/Sigma chodziło mi oczywiście o 17-50/2.8 i 18-50/2.8

[ Dodano: Pią 29 Sty, 2010 11:58 ]
lancer napisał/a:
D300 ponosi podobną porażkę w porównaniu z 5D chociaż tam przepaść jest już większa - ale nie tylko cenowa ale również jakościowa.
Jeśli chcesz przeznaczyć na korpus ok 2,5-3 tys bierz 50D jeśli chcesz dać więcej bierz 5D. Nie mówię tego jako Canoniarz tylko jako ekonomista :mrgreen:

O jakiej kolega jakości tutaj mówi?? Pomijajac przepaść technologiczną jaka dzieli 5D a D300(z maiżdząca przewagą na korzyć D300, i nawet z tanimi szkłami nikon będzie dawał znacznie wiekszy komfort i więcej trafionych ujeć) to samo 5D bez obiektywów zdjęc nie zrobi. Przewaga 5D jest tutaj taka że to FF i można podpiąć do niego świetne jasne stałki Canona. Ale o jakim my tutaj budżecie mówimy?
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pią 29 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Malcolm_X 
Uczestnik

Sam się zastanawiałem nad takim dylematem jak autor wątku:

Nikon D90 + AF-S DX 17-55 mm f/2.8G IF-ED = 7530 pln +.... SB900 = ponad 9100 pln

50D + ob. 17-55 IS + 6700 pln... + EF 85 mm f/1.8 USM = 8275 pln ew. Speedlite 430EX II

Jestem zdecydowany już na zestaw 50D+17-55, taniej jak w przypadku N. Cały nikon chcesz dobrze, to tylko drogo :razz:

Stawiam na 50D

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Malcolm_X jak do nikona wybierasz SB900 to do canona bierz ten sam segment czyli 580EX II

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

a odniesie się ktoś do mojej propozycji z tamronem 17-50 VC?

sami 
Początkujący

ja Cię dziękuję....

Gość ma doświadczenia z tyloma aparatami i nie wie co wybrać. ??????????? Ja miałem dopiero dylemat bo jedynie co miałem w rękach to 500D (tydzień focenia z Kitem) a wybrałem 50D.

Sorki ale nie mogłem się powstrzymać.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Sz@kal napisał/a:
a odniesie się ktoś do mojej propozycji z tamronem 17-50 VC?

Ja mam wrażenie, że podjąłeś już decyzję jeszcze przed założeniem tego wątku.

Jeżeli zakładasz zastosowanie Tamrona, czy Sigmy, a nie szkła systemowego, to wszystkie argumenty, że takie, a takie szkła Canona są tanie/drogie i kiepskie/dobre i/lub takie szkła Nikona są tanie/drogie i kiepskie/dobre, można sobie schować w kieszeń. Przecież planowany zakup takich, a nie innych szkieł systemowych, do takich a nie innych zastosowań, w dużym stopniu rzutuje na wybór marki i modelu aparatu.
Na początku napisałeś zastanawiające zdanie:
Sz@kal napisał/a:
1) Canona 50D - biorę go pod uwagę dlatego, że może jeszcze jakimś cudem jednak zmienię zdanie i wybiorę Canona ..
Myślę, że przy Twoim doświadczeniu, cuda się raczej nie zdarzają. :wink:

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

mylisz się decyzja nadal jest mętna... a tamron wskoczył dopiero nie dawno do głowy... powiem szczerze, że nie stać mnie na start na systemowy odpowiednik ani u Canona ani u Nikona dlatego też pomyślałem o tym Tamronie ale nie wiem czy to sensowny wybór - i właśnie po to o niego pytam

sami, może właśnie dlatego... fakt że ma się styczność ze sporą ilością aparatów nie znaczy że od razu się wie co jednak odpowiada - choć jednak zaznaczyłem na samym początku, iż będzie to raczej Nikon

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Sz@kal, chciałbyś dobrze, tanio i od razu, ale tak się po prostu nie da.
Na dodatek zrobiłeś ankietę a i ja odnoszę wrażenie, że decyzja jest już podjęta ("będzie to raczej Nikon"). Przykro mi, ale zawiedliśmy Twoje oczekiwania, bo jak by nie patrzeć, to z Canonem osiągniesz podobny efekt, tyle że taniej.
Więc skoro odrzucasz Canona to zdecyduj czy:
-opóźniasz zakup i wchodzisz w systemowe obiektywy z d300s,
-kupujesz teraz d90 i obiektywy systemowe,
-kupujesz teraz d300s i Tamrona,
-polujesz na używkę d300
Wszystkie warianty niosą ze sobą jakieś minusy, choć w sytuacji gdy masz czym robić zdjęcia, ja bym zastanawiał się nad pierwszą opcją.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Sz@kal napisał/a:
a tamron wskoczył dopiero nie dawno do głowy... powiem szczerze, że nie stać mnie na start na systemowy odpowiednik ani u Canona ani u Nikona dlatego też pomyślałem o tym Tamronie ale nie wiem czy to sensowny wybór - i właśnie po to o niego pytam

Ja Tamiego nie macałem niestety, ale Tomasz Kulas tak.
Skocz do kiosku po Digital - Foto - Video numer styczniowy i masz na stronach od 26 do 32, rzeczowe testowe porównanie dwóch modeli tego Tamrona: bez VC i z VC.

W podsumowaniu masz napisane: "Ostrość zdjęć i solidność budowy w storunku do ceny zakupu okazały się ca najmniej dobre w przypadku obu zoomów 17-50 mm. Z tej dwójki znacznie lepiej zaprezentował się jednak Tamron ze stabilizacją optyczną, oferując nie tylko większe możliwości fotograficzne, ale i poprawioną jakość zdjęć"

Malcolm_X 
Uczestnik

Wysłany: Nie 31 Sty, 2010   

Sz@kal, może (na pewno) Tobie się przyda ?!

Test D90 v 50d
zapraszam do lektury...

http://www.sendspace.com/file/h9tfco

Wydaje mi się że to bardzo dobry test i porównanie tych puszek.

konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 31 Sty, 2010   

Malcolm_X napisał/a:

Wydaje mi się że to bardzo dobry test i porównanie tych puszek.

Niestety tak nie jest

lancer 
Rozmowny

Wysłany: Pon 01 Lut, 2010   

http://www.e-cyfrowe.pl/t...wnawczy-31.html

w podsumowaniu czytamy:

Canon 50D to aparat lepszy od Nikona D90. Ma bardziej wytrzymały, metalowy korpus, a także szereg funkcji rodem z profesjonalnych aparatów dla reporterów (szybki tryb seryjny, doskonały autofocus, częściowe uszczelnienienie).

Djwalkman 
Rozmowny

Wysłany: Sob 06 Lut, 2010   

He he, ale się uśmiałem gdy zobaczyłem, że jest 1 Canon, a 3 Nikony.
">" = zagłosują

Canon'nierzy > 100% 50d

> 1/3 d300
Nikonowcy ? > 1/3 d300s
> 1/3 d90

Olki,Sonki i Pentaxy 50% dla 50d i po 16,6% dla każdego Nikona

Mam nadzieje, że ładnie rozrysowałem podział głosów

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wziąłbym D300s, bo poza niskimi ISO ma wszystko czego potrzebowałbym w aparacie. D90 jest u moim zdanim propozycją porównywalną z 50D, ale i tak wybrałbym Nikona, ze wzgledu choćby na wizjer i CLS. Jedynym argumentem za 50D jest tu jak dla mnie AF, ale aż tak mi na tym nie zależy. Dobrym kompromisem jest tu D300, ale wolałbym mieć video, więc z pewnością dopłaciłbym do wersji "s". Pierwszy Canon APS-C, którego ewentualnie mógłbym kupić, to 7D, ale i tak wybrałbym D300s.

sigmiarz 
Optyczny

Z nikona nie skakał bym wyżej niż d90 dopóki by mi nie starczyło na d700, sam stałem przed podobnym dylematem i d90 nie jest az tak bardzo plastikowy, trochę metalowy jest ;) aparatem nie rzucam ani nie wbijam gwozdzi a nawet jesli to d300 i tak super pancerne nie jest .. to nie d3, ja wiem ze po plasticzanym a200 chcialoby sie cos bardziej solidnego ujac w lapy, ale nie wiem czy macales d90..
jest bardzo solidny, dobrze lezy w dłoni. Byc moze bedziesz chcial uzywac lensow zamiennikow
tu nikon lepiej wypada w komunikacji z sigmą, ktora ma najwiekszy wybor szkieł z zamiennikowców,
np. szerokie szkła od Sigmy nie są gorsze do elek, nie wiem jak z super obiektywem od nikona 14-24
ale to jest wydatek ok. 5k..

Zaczynam podejrzewać ze Canon 50d jest taki lubiany przez bliskosc nazwy do 5d :D
hmm.. mam 50d to prawie jak 5d ;) LOL roznica miażdży.

Odpowiedz do tematu