Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 01 Lut, 2010
Pentax k-x vs Nikon D5000 (a w zasadzie Pentax vs Nikon)
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 01 Lut, 2010   

drimik napisał/a:

Mam jeszcze obawy co do jasności obiektywów w lustrzankach...
Dotychczas przez 6 lat użytkowałem aparat Canon G5 gdzie był obiektyw 35-140mm F2.0 - F3.0. Byłem z niego bardzo zadowolony...
Zastanawiam się jakie będą wrażenia z użytkowania obiektu kitowego o parametrach F3.5-5.6 ?

W Canonie G5 o ile wiem miałes obiektyw 7.2-28.8/2-3 :-D
A to jest różnica.

Natomiast sprawa użytkowania... Najprawdopodobniej zakupując najtańszy obiektyw w kazdym z systemów (może poza tym Pentaxowym, ale i tu pewności nie ma a zakres i tak... :-( ) będziesz mocno rozczarowany... I to nie chodzi o światło obiektywu bynajmniej...

Reklama

jaad75 
Klub Pierdzieli

drimik napisał/a:
Zastanawiam się jakie będą wrażenia z użytkowania obiektu kitowego o parametrach F3.5-5.6 ?
Stracisz 1.5EV na jasności na szerokim końcu i jakieś 2EV na długim końcu 18-55, czyli zamiast ISO100 będziesz używał ~400 by osiągnać te same czasy naświetlania... Głębia ostrości będzie wyraźnie mniejsza, więc by uzyskać podobną jak z kompaktu, będziesz musiał szkło przymknąć, co wymusi stosowanie wyższej czułości jeśli będziesz chciał zachować takie same czasy naświatlania...

drimik 
Nowy

RB: Za tydzień będę miał na kilka dni do zabawy Soniaczka 350 + kitowe obiektywy. Porobię troszkę zdjęć w warunkach domowych i na zewnątrz i będę miał większe pojęcie czy mi to odpowiada

jaad75 
Klub Pierdzieli

drimik napisał/a:
RB: Za tydzień będę miał na kilka dni do zabawy Soniaczka 350 + kitowe obiektywy. Porobię troszkę zdjęć w warunkach domowych i na zewnątrz i będę miał większe pojęcie czy mi to odpowiada
A350 nie da Ci pojęcia na temat jakości zdjęć z D5000, czy tym bardziej K-x...

RB 

jaad75 napisał/a:
A350 nie da Ci pojęcia na temat jakości zdjęć z D5000, czy tym bardziej K-x...

Pojecie da. Ale jak się upierac, że nie to tylko na wysokich ISO. Na niskich to akurat będzie raczej protiwpołoznie :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Hm.. A te... fakty ??
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 01 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

hijax_pl, DXO kłamie bo Canony zawsze tam kiepsko wychodzą.

:)

maser 
Początkujący

Odnośnie bagnetu - Pentax nie zmieniał go od lat co skutkuje tym że masz sporo manualnych szkieł o dobrej jakości (ja bez AF sobie radzę) powiem tak. Na początek będzie to aparat z zapasem. Wpadnij na forum pentaksa to zobaczysz co to potrafi. Z dzieciakami sobie poradzi i nawet film nakręci.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, :lol: taaajest... Już nie będę :wink:

P_M_ 
Maniak

drimik napisał/a:
hijax_pl: i dlatego mam wątpliwości jaki system wybrać. Gdyby chodziło tylko o korpus wybrałbym pewnie k-x bo tańszy i podobne albo i nawet lepsze parametry jak D5000. Ale zdaję sobie sprawę że wybierając lustrzankę na korpusie sprawa się nie kończy.

K-x nie jest tanszy. Musisz dokupic dobre akumulatorki i raczej lepsza ladowarke. Nikon ma dedykowany (mniejszy, lzejszy i zarazem wygodniejszy akumulator, bo szybciej sie laduje).
Wychodzi jednak na moje. Nie szukasz informacji ani jej nie przyswajasz.

Z kazdym kitowym obiektywem uzyska foty lepsze niz z kompakta. Chyba ze ten kit jakis poturbowany. Kit nie pozwoli jednak na wycisniecie przyslowiowych 'ostatnich sokow' z aparatu. Pytanie jednak, czy naprawde kolega tego chce.
Podstawowy kit mozna kupic, bo tanio wychodzi, a potem juz wiedzac, czego sie chce, kupic lepszy. Warto polowac na uzywane, bo w czasie prosperity sporo narwancow sie napalalo, a potem skonstatowalo, ze kompakt bardziej im odpowiada. Znalezc mozna nawet roczne d700 z tylko 2000 klatek przebiegu (sic!).
Rynek wtorny osprzetu do nikona jest tez zdecydowanie wiekszy.

lotofag 
Optyczny

P_M_ napisał/a:

K-x nie jest tanszy. Musisz dokupic dobre akumulatorki i raczej lepsza ladowarke. Nikon ma dedykowany (mniejszy, lzejszy i zarazem wygodniejszy akumulator, bo szybciej sie laduje).
Wychodzi jednak na moje. Nie szukasz informacji ani jej nie przyswajasz.

Jak ostatnio czytam to forum, to widzę że Pentax + akumulatorki AA to największa zajawka od czasu testu K-x'a :mrgreen: Jakoś przy K200D a potem K-m takich jaj nie było...

4 eneloopy to chyba jakieś 30-kilka złotych, dobra ładowarka to kilkadziesiąt złotych - jest to jakiś dodatkowy wydatek ale może przydać się też do zasilania innych rzeczy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lotofag napisał/a:
4 eneloopy to chyba jakieś 30-kilka złotych, dobra ładowarka to kilkadziesiąt złotych - jest to jakiś dodatkowy wydatek ale może przydać się też do zasilania innych rzeczy.

Może nie Eneloopy a ReCyko+ (choć to dokładnie to samo) działają (o ile wierzyć takim filmikom) tak: http://www.youtube.com/watch?v=zLPKgoG76bw ;)

maser 
Początkujący

"dodatkowy wydatek" - nie zawsze. Mi po kompakcie została ładowarka, komplet akumulatorów, czyli czysty zysk! Dodatkowo dostałem dostęp za 35 zł do mojego archiwum m42. Od razu miałem ciekawy start. To wszystko już sugerowałem. Oczywiście autor wątku może mieć inne mniemanie o swych potrzebach, ale pomyśleć tylko: czerwony kx (bardzo ładny kobiecy kolor) brak prądu, mama zasilanie kupuje w kiosk

lotofag 
Optyczny

maser napisał/a:
"dodatkowy wydatek" - nie zawsze. Mi po kompakcie została ładowarka, komplet akumulatorów, czyli czysty zysk!

I możesz się od razu rozczarować - piszę to po swoich doświadczeniach z K200D...
To co napisali optyczni w teście K-x o "wybredności" korpusu w kwestii zasilania to IMHO prawda, tylko niepotrzebnie testujący uderzył przy tym w jakiś dramatyczny ton jakby ten korpus w ogóle nie miał prawa działać.
maser napisał/a:

mama zasilanie kupuje w kiosk

Jeśli to będą np. litowe Energizery to czemu nie :mrgreen:

maser 
Początkujący

Oj. Miałem dobre aku. Działaja. Patent z kioskiem przerobiłem. Zwykłe alkale dawały radę. Zresztą obaj wiemy że tak się robi w ostateczności, gdy główne i zapas pada. Nie demonizujmy tego zasilania! Sprzęt jest wdzięczny ale wymaga obycia i tyle. Ma wady ale i zalety.

Odpowiedz do tematu