Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 27 Sty, 2010
hijax_pl napisał/a:
maziek napisał/a:
Ta operację wystarczy wykonać raz w dowolnym czasie (nawet przed eksportem) a później już zawsze stacki są rozwinięte.
Prawdę mówiąc nie wiem o co Ci dokładnie chodzi. Przecież zwijać i rozwijać sterty (ogólnie ich manipulacja) można w każdej chwili - w każdym module...
No u mnie nie można . Napisze krok po kroku. Mam folder X (świeżutki, nigdy nie wgrywany do Lr). Robię import. Na dole na pasku (i na drugim monitorze w gridzie) wyświetlają mi się ikonki. Przechodze do "develop". Zaznaczam pliki i robię eksport (z ustawieniem do tego samego folderu i z dostackowaniem do oryginałów). Na ikonkach plików, które eksportowałem pojawiają się dwójki. Prawoklik w pasek ikonek (lub na 2 monitorze na gridzie) - mamy tu menu z zakładką "stacking" a w niej takie opcje jak expand/collapse all stackings czy unstack. I to włsnie nie działa. Albo (podejrzewam) działa, ale tego nie widać. Normalnie jak zrobisz unstack czy expand to wszystkie "stosiki" się rozjadą - a tu nic - aczkolwiek przy unstack znikną dwójki na plikach, z których był eksport (stąd moje domniemanie, że działa, ale nie widać).
Jeśli w takiej sytuacji zaznaczę kilka (tych widocznych) plików to owszem - mogę je komendą stack zestackować, potem expandnąć czy kolapsnąć lub odstakować i wszystko działa jak powinno - ale nigdy nie zobaczę plików po eksporcie - póki nie wrócę do zakładki "library" (wcześniej omyłkowo pisałem "organize") i nie kliknę w lewym panelu (nad przyciskami import i export) na nazwę folderu, z którego importowałem te pliki. Wówczas jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki wszystko się expanduje i działa już zawsze jak należy.
Można odwrócić kolejność (importować, wrócić do "library" kliknąć folder) i wówczas po eksporcie od razu wszystko jest OK. Ale kliknięcie w folder jest konieczne, abym zobaczył w gridzie lub na dolnym pasku miniatury wyeksportowanych plików.
Jeśli raz się kliknie na folder, to wszystko już zawsze działa po każdym ponownym otworzeniu Lr (w tym folderze).
Problem miałem zawsze w wersji 2.x na XP a teraz mam nadal w 2.5 pod Win7.
Cytat:
maziek napisał/a:
Druga sprawa - czy jest metoda, aby w galerii uploadu z danego foldera zobaczyć zdjęcia dodane do tego foldera po uploadzie - czy jedyna droga to stworzenie ze starych i nowych kolekcji?
Ja przy imporcie dodaje sobie taga "LAST IMPORT" - wtedy mogę szybko zlokalizować nowe.
Czyli nie da rady, żeby importować pół zawartości folderu, potem drugie pół i to drugie pół dograło się do pierwszego importu? To by było najprostsze jak dla mnie. Zdjęcia zgrywam najpierw do folderów które oznaczam datą i słowami kluczowymi - bo to mnie nigdy nie zawiodło, a w końcu może nie do końca życia będę korzystał z Lr, nie chcę się więc zdawać wyłącznie na słowa kluczowe etc.
Druga sprawa - czy jest metoda, aby w galerii uploadu z danego foldera zobaczyć zdjęcia dodane do tego foldera po uploadzie - czy jedyna droga to stworzenie ze starych i nowych kolekcji?
Ja przy imporcie dodaje sobie taga "LAST IMPORT" - wtedy mogę szybko zlokalizować nowe.
Czyli nie da rady, żeby importować pół zawartości folderu, potem drugie pół i to drugie pół dograło się do pierwszego importu? To by było najprostsze jak dla mnie. Zdjęcia zgrywam najpierw do folderów które oznaczam datą i słowami kluczowymi - bo to mnie nigdy nie zawiodło, a w końcu może nie do końca życia będę korzystał z Lr, nie chcę się więc zdawać wyłącznie na słowa kluczowe etc.
nie latwiej wybrac po prostu z listy "Previous import"?
Coś strasznie kombinujecie z tym łączeniem folderów. Nie wiem po co tak ale nie działa w LR chwycenie za wszarz tych plików i drag&drop je na docelowy folder w którym mają się znaleźć? Potem pozostały pusty folder Remove i gotowe.
maziek napisał/a:
Zaznaczam pliki i robię eksport (z ustawieniem do tego samego folderu i z dostackowaniem do oryginałów).
A po co tak? Chodzi o to, że eksportujesz pliki po obróbce i takie JPG/TIFF-y chcesz mieć z powrotem w bibliotece? Why?
Tzn. nie chodzi mi o dotarcie do poprzednio wgranych plików, ale o to, aby połączyć dwa różnie importy w jeden.
Nie mam pojęcia o co Ci chodzi... Importuję wprost z karty do LR. LR tworzy w katalogu Pictures foldery roczne (2008, 2009, 2010 itp.) i wewnątrz każdego z tych folderów podfoldery daty dziennej. Tak wygląda struktura katalogów. Jeśli robię nastepny import, a np. nie skasowałem karty lub nie sciągnąłem z niej wszystkiego, to po prostu nie importuję "suspected duplicates", ale zdjęcia i tak rozkładają się po katalogach wg. dat, dołączając do poprzednio zaimportowanych...
Wysłany: Sro 27 Sty, 2010
Komor, wolę mieć w jednym folderze oryginały i obrobione z nich pliki. To uważam za najprostsze i intuicyjne. Why not?
Można tak jak mówisz przeciągnąć en masse do innego folderu - ale dlaczego do ciężkiej cholery nie ma najbardziej intuicyjnego rozwiązania, że się tak nie po polsku wyrażę "doimportowania" plików do dowolnego wcześniej wykonanego importu?! .
Jaad - ale ja najpierw zgrywam na dysk i nazywam foldery po swojemu (data plus słowa kluczowe). Wówczas to już nie działa jak piszesz. Nie mogę sie przekonać do tego, żeby jedynym przewodnikiem po tysiącach zdjęć jakie zrobiłem i robię na przestrzeni kilkunastu lat mojej "ery cyfrowej" były tylko tagi w jakimś (takim czy innym, choćby tak dobrym jak Lr) programie.
A mojego podstawowego problemu (braku miniaturek po eksporcie) nikt nie napotkał?
Jaad - ale ja najpierw zgrywam na dysk i nazywam foldery po swojemu (data plus słowa kluczowe). Wówczas to już nie działa jak piszesz.
Ale po co? Strata czasu i miejsca...
maziek napisał/a:
Nie mogę sie przekonać do tego, żeby jedynym przewodnikiem po tysiącach zdjęć jakie zrobiłem i robię na przestrzeni kilkunastu lat mojej "ery cyfrowej" były tylko tagi w jakimś (takim czy innym, choćby tak dobrym jak Lr) programie.
Czyli nie da rady, żeby importować pół zawartości folderu, potem drugie pół i to drugie pół dograło się do pierwszego importu?
A może korzystaj z szybkich kolekcji?
Albo - co prawda to jest to samo co dodanie taga... ale może weź sobie zaznaczaj zdjęcia po imporcie np kolorem czerwonym, jako te jeszcze "nieobrobione".
Nie za bardzo cały czas rozumem co kombinujesz..
[ Dodano: Czw 28 Sty, 2010 18:29 ]
Tutejszyn napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
...Ja przy imporcie dodaje sobie taga "LAST IMPORT" - wtedy mogę szybko zlokalizować nowe.
Czy to znaczy, ze wszystkie zdjęcia trzymasz w jednym worku i polegasz tylko na tagach?
Nie. Przy imporcie konwertuję do DNG i umieszczam w katalogach rok/miesiąc/dzień
Zdjęcia wewnątrz LR kataloguję używając tagów bo.. Tagi się zapisują w DNG więc nawet jak mi szlag trafi katalog - mogę szybko odnaleźć zdjęcia. Naprawdę szybko.
Sam mechanizm zarządzania tagami w LR uważam za bardzo intuicyjny i udany.
Vivezy. Tyle, że używa się jej trochę lipnie, bo tworzy się dodatkowa kopia wywołanego RAW-a... Wolę używać jej w PS na Smart Object. Ciagle czekam, na większą integrację plug-inów Nik Software z LR, ale coś mi się wydaje, że to mało wykonalne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11