Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 31 Sty, 2010 odczyt licznika zdjęć w aparacie
hijax_pl napisał/a:
fotograficzna ciamajda napisał/a:
Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi w jaki sposób skorzystać z programu OPANDA?
Uruchomić Opande IExif załadować zdjęcie z aparatu. Znaleźć wpis Total number of shutter releases
Załadowałem zdjęcie ze swojego albumu komputerowego z wykorzystaniem "Open" w programie. Później klikam na "summary" i "EXIF" i nie ma takiego napisu "total number of shutter releases".
Witam,
jestem od pewnego czasu szczęśliwym posiadaczem D3000. Jak dla mnie, jak na moje możliwości jestem super zadowolony. Czytam ostatnio o żywotności migawki i trochę się martwię. Oświećcie mnie - czy po wykorzystaniu zasugerowanej ilości pstryknięć przez producenta, czy po zakończeniu swojego żywotu przez migawkę aparat nadaje się już tylko na śmietnik, tudzież do rozbiórki ? Czy zużyta migawka również podlega gwarancji i jakie są ewentualne koszta jej wymiany, lub czy jest możliwość jakiejkolwiek rewitalizacji migawki ??
Po pierwsze to nikt nie powiedział że po 100tyś pstryków migawka przestaje działać. Być może zacznie lekko "oszukiwać", a być może padnie przy 200tys?
Po drugie - nie jest ona przyspawana do korpusu - da się ją wymienić.
...Czytam ostatnio o żywotności migawki i trochę się martwię...
Pomyśl w ten sposób: w ciągu roku naciśniesz 10 000 razy migawkę. To oczywiście nie jest reguła, ale średnio tak jest. W takim razie nominalnie migawka wytrzyma 10 lat! Za 10 lat będzie rok 2020!!! aparaty będą miały matryce, które będą widziały w ciemności, a Nikon D3000 będzie pokazywany wnukom w muzeach..
Sam do tego czasu zmienisz dwa razy aparat.
PS
W ciagu ostatniego roku klapnąłem lustrem "tylko" 3000 razy.
no właśnie o to też zapomniałem zapytać... ile średnio wykonujecie pstryknięć w ciągu roku. Bo jeśli tak jak napisał Tutejszyn, to faktycznie nie ma się czym martwić
myślę, że 10 000 klapnięć w ciągu roku to często nieosiągalna granica.
A bawił się już ktoś w wymianę takiego elementu ? jakie są mniej więcej tego koszta ?
A bawił się już ktoś w wymianę takiego elementu ? jakie są mniej więcej tego koszta ?
Zależy od aparatu. Ale powiedzmy, że to kilkaset złotych.
fotostrzal [Usunięty]
Wysłany: Wto 30 Mar, 2010
Tak jak koledzy wyżej napisali problem dotyczy, tylko profesjonalistów jadących na trybie seryjnym albo onanistów słuchających dźwięku swojego lustra
A tak na serio to naprawdę nie ma się czym martwić, bo z czasem zaczynasz myśleć nad zdjęciami i zanim naciśniesz spust masz prawie wszystko rozrysowane w wyobraźni.
mystrawberry [Usunięty]
Wysłany: Sro 14 Kwi, 2010
Mam własnie problem ze sprawdzeniem przebiegu aparatu mam OPAND'e IExif i wchodze ( tak jak powiedział hijax_pl ) w MakerNotes tzn. klikama nie pokazuje mi rzedne total shutter release. pokazuja mi sie jakies dziwne szyfry
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10