Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Hoya HMC UV(0) i UV(N)
Autor Wiadomość
palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Pią 25 Wrz, 2009   

Baku,
jeżeli kupujesz towar w sklepie osobiście, nie masz prawa do zwrotu. Możesz zwrócić towar tylko w kilku przypadkach:

- Sprzedaż poza lokalem przedsiębiorstwa, wysyłkowa, w tym Internet (10 dni, bez podania przyczyn).
- Towar niezgodny z opisem/obrazkiem/specyfikacją i tylko jeżeli nie da się go naprawić albo wymienić na zgodny z umową.
- Po trzeciej naprawie/wymianie problem wciąż występuje.

Zapewne są jakieś przepisy szczególne ale raczej nam nie pomogą. Zwrot towaru w innych okolicznościach to tylko dobra wola sprzedającego.

magiczny,
Jeżeli nie będą chciali zwrotu albo jeżeli kupiłeś wysyłkowo i musiałbyś pokryć koszty transportu (a one są niestety po Twojej stronie), to odpakuj ten filtr i zrób kilka zdjęć ze statywu (porównawczych).
Sam mam filtr Hoya HMC 77 UV(N) na Tamronie 70-200/2.8, który wprawdzie jest na śrubokręcie i troszkę plastikowy ale za to optyka jest świetna. Nie zauważyłem jakichś negatywnych efektów, choć w rozmyciu jeszcze nie szukałem ;) Jeżeli są i na nie nie zwróciłem uwagi to też pewnie nie ma się czym przejmować ale z ciekawości zrobię kilka zdjęć "testowych", z bogatym, kontrastowym tłem i małą głębią ostrości. Nie spodziewam się jednak żeby coś miało być źle.
Jeżeli UV(N) miały być bardziej budżetowe, to zapewne ich podstawowy problem polegał na losowości jakości wykonania (czyt. można źle trafić) ale nie wiem...

Reklama

komor 
Moderator

palindrom, w imię nauki mogę dostarczyć Ci mój filtr UV(N) i może wykonasz na nim jakieś testy zderzeniowe, termiczne lub nuklearne, żeby zdeterminować przyczynę paskowania na moim 70-200 :)
Jak nie zapomnę to zrobię też zdjęcie jak dokładnie ten filtr wygląda, bo coś mi się zdaje, że są różne serie i być może ktoś nawet podrabia te filtry, dając napis Hoya bo to znana marka.

palindrom 
Optyczny
inaczej

ok, spotkamy się na jakiś plener za niedługo (póki ładna pogoda). Wezmę ze sobą laser, obiektywów nam nie brakuje, zobaczymy o co chodzi :)

magiczny 
Uczestnik

Wysłany: Sob 26 Wrz, 2009   

ok, bylem w sklepie i bez zadnych problemow odzyskalem pieniadze. teraz wystarczy tylko znalezc w katowicach/krakowie upragniony filtr UV(0) i tyle. wole takie wyjscie niz pozniej sie doszukiwac (nawet jesli ich nie bedzie) wad w (N)`ce.

paman 
Początkujący
Paman

Wysłany: Sob 16 Sty, 2010   

No i do UV(0) i UV(N) doszło jeszcze HMC UV(c).

Kupiłem dzisiaj do szerokokątnej Tokiny właśnie filtr HOYA HMC UV(c) gdyż ma on cieńsze ramki (slim).
O dziwo ta wersja wersja jest tańsza od HMC UV(0), ale ma takie samo szare pudełko jak stare HMC.
Sam filtr podobnie jak stare HMC błyszczy się na zielono, niestety z ramki zniknął napis Made in Japan.
Na pudełku jest napis Made by Tokina Co., Ltd. co akurat jest dziwne, gdyż z tego co wiem to dotychczas Hoya robiła soczewki dla Tokiny, a nie odwrotnie.

Tej wersji również nie ma na stronie Hoya, niemniej dystrybutorem jest Migomex. Napisałem im mejla czym się różni UV(c) od UV(0) i taką dostałem odpowiedź (trochę nie na temat bo odpowiedź dotyczyła rożnic pomiędzy HMC a HMC super, ale coś do sprawy wnosi):
Cytat:
Różnice pomiędzy filtrami wynikają z technologii ich wykonania w tym również z ilości, jakości i sposobu nanoszenia powłok antyrefleksyjnych. O ile w przypadku filtrów Hoya UV(0) SUPER HMC liczba powłok jest dokładnie znana ponieważ są one nanoszone na powierzchni szkła, o tyle w przypadku nowych produktów Hoya (przeznaczonych przede wszystkim do fotografii cyfrowej) producent nie ujawnia szczegółów dotyczących powłok. Są to wysokiej proby filtry "wielopowłokowe", choć powloki nie sa nakładane w sposób tradycyjny, ale juz w fazie produkcji szkla w jego masie. Natomiast nie ulega żadnej wątpliwości, że wszystkie filtry Hoya są wykonane z wysokiej jakości szkła optycznego.

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Sob 16 Sty, 2010   

Cytat:
Są to wysokiej proby filtry "wielopowłokowe", choć powloki nie sa nakładane w sposób tradycyjny, ale juz w fazie produkcji szkla w jego masie

:shock:
Dawno nie widziałem takiej bzdury.
Hoya zaczyna mi działać na nerwy. Przestaje się orientować co faktycznie kupuję. Czyżby (c) było od China? :???:
Ehhh

Dziękuję za podzielenie się tą informacją (o filtrach i tych bzdurach które puszczają w świat niestety).

Forest89 
Początkujący
Foto-Amator

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010   

A gdzie (w jakim sklepie) można dostać teraz UV-0 58mm ?

paman 
Początkujący
Paman

Na fotozakupy jeszcze są, ale jest już adnotacja, że seria została zastąpiona nową UV(c)
http://fotozakupy.pl/filt...ptyczne-pl,720s

Forest89 
Początkujący
Foto-Amator

A te UV(C) jak wypada w stosunku do UV(0) ?

paman 
Początkujący
Paman

Wysłany: Sro 03 Lut, 2010   

A kto to wie?
Właściwości optyczne trudno sprawdzić w warunkach domowych. Mogę tylko powiedzieć, że ten UV(C) wygląda podobnie do tego UV(0) (mam oba) tzn, pod światło błyszczy się na zielono. Robiłem już z nim zdjęcia i nie zauważylem nic niepokojącego...

Kupiłem ten nowy typ, gdyż po pierwsze jest to slim co przy szerokokątnym szkle ma znaczenie, a po drugie jest tańszy (35zł róznicy przy średnicy 77mm).

Zatem tyle mogę napisać.

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010   

Taka prawda, że żeby się wypowiedzieć, jakie są różnice w parametrach, wystarczy mieć po sztuce UV(0, N, C). Żeby się wypowiedzieć o jakości, trzeba mieć po wiadrze, z różnych partii produkcyjnych :(
Tak czy inaczej, na razie nie dotarły do mnie narzekania na te filtry, więc chyba nic niepokojącego się nie dzieje.

pandorra 
Uczestnik

Wysłany: Wto 30 Sie, 2011   

Ja filtry kupowałam w foto-tipie, w sumie zakupy w fotograficznych sklepach internetowych maja swoje zalety bo bez problemu możesz zwrócić towar, przysługuje Ci to. Kiedy kupujesz w zwykłym sklepie, bywa różnie (bo przeciez 'oglądasz to' więc teoretycznie wiesz co kupujesz i sprzedawcy często robią problemy...)

A co do samych filtrów, do mnie również nie dotarły do mnie narzekania na te filtry. Ja ogólnie lubię filtry hoya.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wykopalisk ciąg dalszy ;)

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

I to wysublimowane, nie ma co ;)

Odpowiedz do tematu