Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
GPS dla kazdego...chetnego
Autor Wiadomość
artd4
Nowy

Wysłany: Sob 05 Sty, 2008   GPS dla kazdego...chetnego

Witam.Firma Sony wypuściła taki produkt "Sony GPS-CS1KA".Jest to bardzo fajne i moim zdaniem przydatne urządzonko.Ale,ale.. .Tak sobie myśle ...sprzet foto+ dodatki+ statyw+ normalny gps+ tel kom.+ prowiant+ picie+itd= cieżarówka.Po przeczytaniu paru artykułów n.t tego urządzenie doszedłem do wniosku...że jest to zwykły (a nawet dużo prostszy bo sam odbiornik)zestaw gps zapisujący przebytą droge.Do tego dochodzi oczywiście pewien mały ale znaczący haczyk.Jest nim PROGRAM do póżniejszego dodania danych do EXIF-u i map.Wiec prosze o odpowiedz na nastepujące pytanie .Czy zna ktoś sposób jak wykorzystac do takich celów normalny zestaw GPS(odb i PPC)?Czy toś może sie na ten temat wypowiedzieć?Kwota ok350 zł nie jest duża,ale ja już mam pare zestawów GPS..wiec nastepny może zakończyć sie ...rozwodem.Aha i jeszcze jedno.To jest mój pierwszy post,wiec jak coś zrobiłem nie tak...prosze o wybaczenie.Nie chciałbym żeby to był mój pierwszy i ostatni post.Pozdrawiam.Artur

Reklama

Smola 
Maniak

Wysłany: Nie 06 Sty, 2008   

Ja tylko dodam, ze chodzi o to:

http://www.fotografuj.pl/...fotografa/id/97

artd4
Nowy

Wysłany: Nie 06 Sty, 2008   

zgadz sie,Czytałem ta recernzje.I właśnie na jej podstawie zadałem te pytania.Przecież to zwykły,a naw.et prostszy bo bez LCD , przycisków,,bazy adresowej i map odb GPS.Zwyczajnie zapisuje pozycje i czas w pamięci.CZY MOŻNA UŻYĆ ZWYKŁEGO GPS( np PPC+ odb GPS)Do tego samego celu?Czy jest jakis program na PPC?I czy myślicie że to fajne urządzonko,czy gadżet.Czy byście go używali?POZDRAWIAM.Artur

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Wto 15 Lip, 2008   

Ja równiez mam jakieś tam odbiorniki GPS.. Zaletą tego jest waga. Ten jest po prostu mały i lekki. Przypinasz gdziekolwiek i zapominasz o nim, do czasu gdy siadasz przed kompem zgrywając zdjęcia. Niestety jest to gadzet, na tóry w tym momencie szkoda mi tych czterech stówek. Miałem nadzieję jednak jakoś ugryźć temat wykorzystując to co mam. A więc mam turystyczny odbiornik GPS z funkcją zapisu sladu z dowolnym interwałem czasowym. Jest darmowa aplikacja, która umozliwia zapis danych w EXIFie

http://www.fotografuj.pl/...geotagi/id/1735

Problemem jest format pliku, który czyta aplikacja. W opisie programu jest napisane, że aplikacja czyta pliki *.GPX Ten format to nic innego jak dokumenty *.XML. Potrafię napisać konwerter plików *.GPX pochodzących z odbiorników Garmina, tylko musiałbym wiedzieć jak wygląda plik który wczytuje aplikacja. Inaczej pozostaje ręczne odszukiwanie lokalizacji na mapie :(

zsoi3 
Bywalec

zadna rewelacja z tym Sony. na rynku juz od lat jest wiele odbiornikow GPS z funkcja zapisywania trackow.

ja uzywam do map w samochodzie (pocket plus Automapa) - a przy okazji w turystyce samodzielnie; wlasnie do zapisywania sladow, odbiornik Wintec 201 - http://gps24.pl/wintec-wb...as-p-25188.html

idea jest prosta - zapisuje w swojej pamieci slady gps. za pomoca programu pozniej na komputerze ogladamy ten slad i nakladmy na mape w wielu formatach (np. Ozi, GoogleMaps). dodatkowo - mozemy dodac zdjecia zrobione aparatem, z ktorych program wydobywa z EXIF date zrobienia zdjecia i przyporzadkowuje je odpowiedniemu punktowi GPS zapisanemu w odbiorniku. w ten sposob mozemy automatycznie przyporzadkowac punktom odpowiedznie zdjecia i naniesc je np. na GoogleEarth.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

i właśnie przydałby się automat, który poprzez wprowadzenie mu dat, godzin i sekund pomiaru (plus minus powiedzmy 30 sekund błędu synchronizacji odbiornika GPS a daty i godziny w aparacie) sprawdzałby informacje z Exif zdjęcia i mógł je bezproblemowo połączyć

zsoi3 
Bywalec

ale to wlasnie tak dziala - w programie dostarczanmy z GPS wyswietlona jest trasa z punktami GPS pochodzaca z odbiornika. naniesiona jest ona na mape - np. Google. potem wczytujesz do programu zdjecie i program sam jest dostawi do odpowiedniego punktu (automatycznie pobierze date z exif i dopasuje do punktu o tym samym lub zblizonym czasie)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

no i wystarczylby sam program do PPC czyli paltmopow i innych palmofonow oraz program do sync na PC.
tylko ile sam program kosztuje? albo stworzyc wersje w javie darmowa ?
po co mi sam odbiornik ktory kosztuje fotune tylko dzieki swojemu oprogramowaniu

zsoi3 
Bywalec

wintec 201 wraz z oprogramowaniem kosztuje ok. 250 zlotych. tak wiec - nie za duzo. jest tanszy od sony o okolo 200 zlotych, a o niebo bardziej funkcjonalny (pracuje jako GPS po kablu lub bluetooth dla urzadzen zewnetrznych, np. laptop lub PocketPC) :)

ps. oprogramowanie mozna sobia za darmo sciagnac z sieci - ze strony winteca

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Pią 12 Gru, 2008   

Coś mnie tknęło i sprawdziłem, czy jest nowa wersja programu do geotagowania zdjęć.
Microsoft Pro Photo Tools. No i jest :)
Jeśli ma ktoś jakiegoś GPSa, który potrafi zapisać traki w formacie *.gpx, albo *.nmea (na przykład jakiś Garmin) to programik można naprawdę polecić. Wcześniejsza wersja miała problem z formatem pliku i trzeba było się troszkę pomęczyć. Tutaj wszystko działa jak trzeba. Bardzo fajnie korygowane jest przesunięcie czasowe punktów GPS w stosunku do czasu wykonania zdjęcia. Program nie ma problemów z kojarzeniem danych z traków ze zdjeciami. Jak na razie połaczył mi wszystkie zdjęcia jakim przypisuję współrzędne. W innych programach jest różnie. Dodam, ze programik jest darmowy :)

Odpowiedz do tematu