Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 03 Lut, 2010 Dobór stałki szerokokątnej i standardowej do S5Pro
Witam wszystkich , jestem nowym uczestnikiem forum i na dzień dzisiejszy nie znam obyczajów tu panujących ,więc gdybym palną gafę to przepraszam .
Proszę o poradę w sprawie wyboru obiektywu do Fuji S5Pro szerokokątnego i standardu w cenie około 2000 PLN sztuka . Zwróciłem uwagę na dwa obiektywy
Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G i Sigma 50 mm f/2.8 EX DG Macro ze stałek .Co zaś tyczy się szerokiego kąta sprawa otwarta , obiektyw będzie używany do krajobrazów więc zależy mi na oddaniu szczegółów w centrum i po bokach kadru , proszę wziąć pod uwagę jeszcze to że czekam na pojawienie się następcy S5Pro lub coś z Nikona. np: D300.
Dziękuje za odpowiedzi.
W tym modelu aparatu 50mm to nie jest typowy kąt, więc może coś o ogniskowej 35mm? 35/1.8 Nikkora jest moim zdaniem OK.
Szeroki kąt to może być nawet Sigma 10-20 lub Tamron, Tokina.... Czy szkła muszą być projektowane na pełną klatkę?
Raczej nie przewiduję pełnej klatki , choć z drugiej strony porównując ceny obiektywów pełno klatkowych z innymi jest to kwestia różnicy 200-300 PLN , więc ...........może warto dołożyć ........zwróciłem uwagę na te dwa obiektywy po przeczytaniu testów i w rozdziale 4 Rozdzielczość popatrzyłem na zachowanie się tych szkiełek a z drugiej strony patrząc na JPG w tych rozdziałach pogubiłem się bo co jest prawdą wykresy czy JPG ???
Dzięki za odpowiedź .
Witam patrze na wykres MTF w stosunku do przysłony bo powinno dać względne wiadomości jak rysuje obiektyw w centrum i na brzegu ........a przy okazji patrze na umieszczone poniżej foty tablic testowych z liniaturą ..........i jak by to określić porównując np: obiektyw Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G i jego charakterystykę na wykresach w stosunku do Sigma 50 mm f/2.8 EX DG Macro widzę że Sigma teoretycznie lepiej rysuje przy f/8 brzegi kadru..........ale patrząc na fotki tablic testowych tych samych obiektywów już mam bardzo duże wątpliwości co do tych wyników ......więc proszę o pomoc w wyborze obiektywu .
Witam patrze na wykres MTF w stosunku do przysłony bo powinno dać względne wiadomości jak rysuje obiektyw w centrum i na brzegu ........a przy okazji patrze na umieszczone poniżej foty tablic testowych z liniaturą ..........i jak by to określić porównując np: obiektyw Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G i jego charakterystykę na wykresach w stosunku do Sigma 50 mm f/2.8 EX DG Macro widzę że Sigma teoretycznie lepiej rysuje przy f/8 brzegi kadru..........ale patrząc na fotki tablic testowych tych samych obiektywów już mam bardzo duże wątpliwości co do tych wyników ......więc proszę o pomoc w wyborze obiektywu .
Rozwaliła mnie ta "fotograficzna" nowomowa. A jak tam zdjęcia? Podobają się? Tak bez tych wykresików - poproszę o coś od siebie, tak z głębi duszy...
Z głębi duszy ...............to co wycisnąłem nie mam takich obiektywów więc nic nie mogę powiedzieć o tym jak rysują i jak oddają brzegi kadru , a jeżeli chodzi o makro tak to racja w tytule Sigmy .............osobiście używam trzech obiektywów do makro Sigmy 150 , Tamrona 70-200 i Nikona 105...........tym coś można porobić jeżeli chodzi o makro , a teraz przyszedł czas na krajobraz więc dlatego proszę o poradę .
Wielkie dzięki hijax_pl , wydaje się ten obiektyw rozsądnym wyborem .Mam tylko jedno małe pytanko czy masz może jakieś fotki zrobione tą Tokiną i czy mógłbyś doradzić coś odnoście 50mm , ja wybrałem wstępnie trzy obiektywy
Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G
Sigma 50 mm f/2.8 EX DG Macro
Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM
Dlaczego te ........z prostej przyczyny bo mniej więcej wszystkie trzy obiektywy rysują równomiernie na całym kadrze z przewagą tej środkowej Sigmy .......a oko ludzkie najpierw szuka kontrastów i szczegółów a później wszystkich innych wad optycznych , tylko o ile można ufać wykresom w rozdziale 4 Rozdzielczość.
Wiem najlepszym wyborem pewnie jest Carl Zeiss Planar T* 50 mm f/1.4 ZF/ZK/ZE.........ale cena około 3100 jest lekko wygórowana .
Jeszcze raz wielkie dzięki
konik0, ale czemu koniecznie chcesz szkło równo rysujące w całym kadrze? Do czego będziesz używał tego obiektywu? Bo szkła klasy 50/1,4 ze szkłami makro 50/2,8 łączy w zasadzie tylko ogniskowa, a zastosowania są zupełnie inne.
Witam komor-a (chyba ma być tak ) , szkiełka takiego chcę używać do krajobrazu i pejzażu , a z tym makro to dość ciekawa sprawa to Sigma w tytule obiektywu 50mm umieściła makro a ja wątpię aby się on nadawał do makro choćby problem oświetlenia obiektu fotografowanego , ja tylko zwróciłem uwagę na test tego obiektywu i jak rysuje wg. testu zrobionego przez właściciela forum i to mnie bardzo zaciekawiło że to szkło ma według testu bardzo dobre parametry jeżeli chodzi o rozdzielczość w całym kadrze .
Chciałem znaleźć na forum może kogoś kto ma takie szkiełko i robi nim fotki .
konik0, szkła makro są i 30/35 mm, chodzi w sumie o małe dystorsje chyba i właśnie dobre rogi. Ale to do specyficznych zastosowań, czasem nie tyle do makro co do close-ups oraz reprodukcji. Canon też ma makro 60 mm. Do krajobrazu i pejzażu 50 mm na matrycę APS-C to trochę wąsko, jesteś pewien, że właśnie o to Ci chodzi? Jeśli tak, to tylko czekać na opinie osób które to szkło mają, ale niewielkie są szanse, bo szkło raczej egzotyczne.
Komor .......oczywiście że masz rację że za wąsko , ale ja zaznaczyłem że poszukuje szerokiego szkiełka , a 50mm to kwestia wyżynania ciekawych elementów z tego co można zobaczyć wokół nas , co do typowego makro takim szkiełkiem ..........no nie jestem do końca przekonany może martwa natura ........ale ja z Sigmą 150 , Tamronem 70-200 Nikonem 105 i pierścieniami biegam albo raczej pełzam w trawie ........akurat to mnie bawi .
Dlatego proszę o poradę bo raczej mam mały zasób wiedzy na pewne tematy , dla mnie foto to sposób na odstresowanie .
Dlatego wielkie dzięki za każdą poradę .
To po co się stresujesz MTF, tablicami testowymi i kosmetycznymi różnicami w rozdzielczości ? W procesie tworzenia zdjęci takie różnice mają znikome znaczenie, a mogą tak zagmatwać umysł, że skupi się na sprawach sprzętowych, zamiast na zdjęciach samych w sobie.
Cytat:
50mm to kwestia wyżynania ciekawych elementów z tego co można zobaczyć wokół nas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10