Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem nowy i jak był już taki temat to proszę o link, ponieważ szukałem, lecz nic nie znalazłem na ten temat.
Na "alledrogo" widziałem adapter do canona eos przejściówka na bagnet M42, chodzi mi o fakt jak zachowuje sie aparat, jak sie robi zdjęcia, jak sie ma wtedy ustawianie przesłony itd. przy starych obiektywach bez elektroniki typu Practica, Pentacon, Carl Zeiss itp.
Wiem tylko tyle, że ostrość sobie ustawiam ręcznie, ale to mi akurat pasuje. Nie ukrywam, że chodzi mi głównie o to, że stare obiektywy są stsunkowo tanie, a dobre (jasne i ostre).
Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 04 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz
czy ja dobrze rozumiem, bede musiał na aparacie ustawić sobie czas, a na obiektywie przesłone i robić i sprawdzać jasność czy jest dobra bo na aparacie raczej ciężko to bedzie sprawdzić nie?? nie bedzie działać ten pasek informujący o jasności??
Pomiar dziala w trybie manualnym oraz w priorytecie przyslony. Wowczas ustawiasz sobie przyslone na obiektywie, aparat dobiera czas, "drabinka" sie pokazuje, mozna stosowac kompensacje ekspozycji. Dziala podobnie jak obiektywy EF przelaczone na manual, za wyjatkiem tego ze przyslone ustawiasz na obiektywie i jesli nie masz adaptera z tzw. dandelionem, to nie potwierdza ostrosci.
przemek51p, ustawiasz na AV, jako przysłonę widzisz 00(chyba, że masz przejściówkę z dendalionem to pokaże jakąś wartość) światłomierz działa więc aparat ustawi czas automatycznie. Podobnie możesz używać trybu manualnego z podglądem wskazań światłomierza. Proponuje najpierw ustawić ostrość potem ewentualnie przymknąć przesłonę oraz zablokować ekspozycję i pstryk. Puszka nie widzi obiektywu więc nie masz informacji na wyświetlaczu jaka przesłona jest ustawiona.
Tak co do ostrzenia to próbowałem na oko ustawić ostrość manualnie, nie sugerując się tym "piknięciem" sygnalizującym ostrość i raczej nie było tak źle dawałem rady
przemek51p, to powodzenia w testowaniu. Kup sobie na początek jakiś tani obiektyw i przejściówkę. Powinieneś zmieścić się w stówce. Jeżeli się zawiedziesz to sprzedasz za podobne pieniądze
Jak Ci spasuje to kup Zeissa lub Takumara..
Wszystkim wielkie dzięki za rady, już chyba wszystko wiem. I pójdę za radą kolegi spróbuje z zestawikiem za około stówkę. Stary obiektyw to jest to: porządny materiał metal i szkło, a nie to co nowe kupa plastiku.
przemek51p, Myślę, że wchodzisz w przyjemny etap fotografowania. Dobre stare szkła biją na głowę kita i znaczną część współczesnych konstrukcji. Czasem szkła za 2 patole nie chcą gadać jak trzeba. Poczytaj choćby ostatnie posty z http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4644. Jeżeli opanujesz temat manualnie to da Ci to dużo zadowolenia. Stać mnie na względnie drogi współczesny sprzęt ale w części przypadków uważam, że to pieniądze wyrzucone w błoto. Świadomie zostaje przy starych manualach. Podziel się wrażeniami..
przemek51p, z 400D manualne M42 współpracują w miarę dobrze, pomiar światła działa, ale nie jest tak precyzyjny. Jak ustawisz sobie tryb AV, żeby aparat dobierał Ci sam czas do przysłony którą ręcznie wybierzesz na obiektywie to zrób sobie ze statywu serię takich samych zdjęć z kolejnymi stopniami przysłony. Prawdopodobnie zobaczysz, że kolejne ekspozycje różnią się trochę jasnością.
Co do:
przemek51p napisał/a:
stare obiektywy są stsunkowo tanie, a dobre (jasne i ostre).
to nie liczyłbym na wiele. Te naprawdę fajne szkiełka są stosunkowo drogie i użytkownicy raczej się ich nie pozbywają, a to co zalega na Allegro za małe pieniądze to często mydlane starocie z żółtymi zafarbami. Poczytaj wątek o M42 w tym dziale, to dowiesz się co warto a co nie.
ja znów jestem młodą osobą i jeszcze sie uczę (komputerowe wspomaganie projektownia z podstawami mechaniki, może to mało fotograficzne, ale był to wybór z rozsądku, ale marzeń czyli fotografii nie zamiarzam zaniechać) i to się wiąże z brakiem funduszy na sprzęt warty 2-3 klocki bo nie oszukujmy sie żeby obiektyw ostrzył i był dostatecznie jasny tyle trzeba dać, alternatywą są właśnie stare i nie koniecznie gorsze jak powiedziałeś obiektywy. Np znalazłem coś takiego, są tam nawet fotki przykładowe
http://allegro.pl/item909...r_stan_bcm.html
przemek51p, musisz być świadomy tego ze rozrzut jakościowy w takich szkiełkach jest dość spory. Dobrze jest sprawdzić przed zakupem.
Choć prawdę mówiąc na początek każdy będzie dobry. Tzn 20parę złotych to nie duży wydatek, a i tak koło stówki pójdzie na adapter z dandelionem... Adapter zostanie z Tobą na dłużej - obiektyw możesz zmienić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10