Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 02 Sty, 2008 Urzeczywistaniania marzeń w A.D. 2008 !!!
Wszystkim forumowiczom zycze, aby nowy rok był czasem realizacji pasji... Poza tym duzo zdrowia i szczescia w zyciu osobistym!
Dzieki Wam wszystkim za pomoc w realizowaniu sie jako fotografa. Choc wiem ze jeszcze duuuzo nauki przede mna, chcialbym poddac sie ostrzałowi krytyki, zeby w miare szybko eliminowac błędy i nie nabierac zlych nawyków. Ponizsza galeria wykonana zostala doslownie przed chwila. Będąc w górach to ciągle one są celem nr 1, stąd zapewne wynika troche niedoskonałości... choc fotografowanie stanowi juz sporą czesc tej pasji (choćby wagowo:))
PS.2. Zdjecia prosto a aparatu, tylko w 2-3 przypadkach zastosowalem minimalne wykadrowanie. Pomniejszalem w ACDSee7 i na kilku zdjeciach dopatrzylem sie minimalnej utraty ostrosci. W czym mozna szybko i sprawnie pomniejszysc foty?
Niezle...no no no...koniec roku i na Orla atak. Swietna pogoda. Gratuluje udanego wyjazdu.
Co do uwag:
1. Generalnie - widać, że to KITowe zdjecia - mydelko sie trafia.
2. Zdjecie ze struktura sniegu - górny, lewy róg - po pierona ten kawalek nieba? Zrezygnowalbym tez z drzew, a w drugim planie uchwycil lepiej cos co lezy na sniegu.
3. Zdjecie Schroniska w Dolinie Pieciu Stawow - kiepski kadr, nie wiadomo o co chodzi, ani góry, ani budynek, ani snieg....
Inne zdjecia sa ok. Wg mnie "Hala Ornak" i "Ja, w drodze na Kozi Wierch" sa swietne.
Wysłany: Nie 06 Sty, 2008 Re: Urzeczywistaniania marzeń w A.D. 2008 !!!
Kwazar napisał/a:
Wszystkim forumowiczom zycze, aby nowy rok był czasem realizacji pasji... Poza tym duzo zdrowia i szczescia w zyciu osobistym!
Dzieki Wam wszystkim za pomoc w realizowaniu sie jako fotografa. Choc wiem ze jeszcze duuuzo nauki przede mna, chcialbym poddac sie ostrzałowi krytyki, zeby w miare szybko eliminowac błędy i nie nabierac zlych nawyków. Ponizsza galeria wykonana zostala doslownie przed chwila. Będąc w górach to ciągle one są celem nr 1, stąd zapewne wynika troche niedoskonałości... choc fotografowanie stanowi juz sporą czesc tej pasji (choćby wagowo:))
PS.2. Zdjecia prosto a aparatu, tylko w 2-3 przypadkach zastosowalem minimalne wykadrowanie. Pomniejszalem w ACDSee7 i na kilku zdjeciach dopatrzylem sie minimalnej utraty ostrosci. W czym mozna szybko i sprawnie pomniejszysc foty?
Kolego gratuluję Szczęścia. Ty przynajmniej Światło miałeś. Ja siedziaem w Górach Sowich i ciągle było ciemno. Nie zrobiłem NIC sensownego, ZERO plastyki oświetlenia. Dzisiaj nie dam rady, ale w tygodniu podrzucę porównanie z zeszłego roku ze Szklarskiej i tego roku.
Ano spisuje, teraz tylko trzeba lepszego szkła i bardziej wyuczonej masy białkowo-lipidowej (fotografa:))
>Smola
KIT juz niedlugo bedzie zamknięty w szafie:) Żal d... ściska że na taki wyjazd nie dorobiłem sie czegoś lepszego.
>Zdjecie ze struktura sniegu - górny, lewy róg - po pierona ten kawalek nieba?
Po pierona:) Niechlujstwo analityczne!.
>Zdjecie Schroniska w Dolinie Pieciu Stawow - kiepski kadr, nie wiadomo o co chodzi, ani góry, ani budynek, ani snieg.... Wink
Racja, rzeczywiście coś w tej focie nie gra
>Inne zdjecia sa ok. Wg mnie "Hala Ornak" i "Ja, w drodze na Kozi Wierch" sa swietne.
"Hala Ornak" jest robiona EF 50/1.8, co widac... a drugie pochwalone to efekt pracy kumpla który musiał strzelać do skutku
>Remol71
Przyznaje, miałem farta, totalna lampa przez 3-4 dni, do tego temperatury lekko poniżej zera i bezwietrznie:) aczkolwiek kilka dni później dostalem telefon od kumpla ze Starorobaciańskiego że właśnie wszystkie chmury są pod nim:)
A kilka dni temu TOPR dostal telefon od trójki turystów z okolic Starorobaciańskiego, że lawina im na głowe zeszla. Z tego co wiem sturlali się i na szczęście tylko jedna osoba ma coś tam nadwyrężone.
No to pogode miałeś Kwazar bomba. Cieplo bo inwersja, a jednocześnie na minusie i zero wiatru czyli pokrywa śnieżna trzyma się gleby - przynajmniej z założenia
P.S.
Ja miałem taka lampe przez 5 dni na początku kwietnia - przyjechalem opalony na gębie, że aż znajomi zaczeli mnie pytać czy sie na Solarisa zaczynam robić. Do tego pare osób spotkałem tylko, a laziłem sam. Bylo cudnie.
pokrywa śnieżna trzyma się gleby - przynajmniej z założenia
Jak wchodziłem na Kozi to była dwójka... Niby snieg twardy zmrozony, ale jak w pamieci ma sie relacje spod Rysów kilka lat temu (tam też była 2.), to dreszczyk malutki jest. Generalnie jak chodzisz wypukłościami lub po prostu graniami to jest względny luz
Dobra, wracam do malowania (szykuje sie małe amatorskie studio )
Dokładnie. Wiesz ja sie zawsze najbardziej boje tego, że skała pod sniegiem może być ciepla i tego, że tam sie tworzy te kilka milimetrów wody - taka ślizgawka.
Nie da się tego przewidzieć.
A wtedy mamy lawine typu "decha"
I niech tak zejdzie ci taka o powierzchnii 50mx50m = 2500 m2. I załóżmy optymistycznie, że pokrywa ma grubość 1m. Czyli 1 m3 waży około 1 tony. Ty sobie wchodzisz, a tu sie zsuwa na ciebie 2500 ton. Widziałem oderwane dechy, ale na szczęście na twarz mi żadna nie leciała. Inaczej już byśmy nie gadali
No to czekam na uruchomienie stronki. Kocham Tatry - szkoda że z racji odległości bywam w nich tak żadko. Jesteś szlakowcem czy należysz do uzależnionych od lewizny?
No to czekam na uruchomienie stronki. Kocham Tatry - szkoda że z racji odległości bywam w nich tak żadko. Jesteś szlakowcem czy należysz do uzależnionych od lewizny?
Trekking po szlakach w "lato" i alpinizm klasyczny po zimowych szlakach w "zime". Najlepsze foty wychodza w kwietniu w zimie czy w październiku jesienia. Latem powietrze jest tak niebieskie, że UV ma problemy. Zbyt dużo ludzi i zbyt cieplo. Zima pustki na szlakach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14