Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Urzeczywistaniania marzeń w A.D. 2008 !!!
Autor Wiadomość
Kwazar
Początkujący

Wysłany: Sro 02 Sty, 2008   Urzeczywistaniania marzeń w A.D. 2008 !!!

Wszystkim forumowiczom zycze, aby nowy rok był czasem realizacji pasji... Poza tym duzo zdrowia i szczescia w zyciu osobistym!

Dzieki Wam wszystkim za pomoc w realizowaniu sie jako fotografa. Choc wiem ze jeszcze duuuzo nauki przede mna, chcialbym poddac sie ostrzałowi krytyki, zeby w miare szybko eliminowac błędy i nie nabierac zlych nawyków. Ponizsza galeria wykonana zostala doslownie przed chwila. Będąc w górach to ciągle one są celem nr 1, stąd zapewne wynika troche niedoskonałości... choc fotografowanie stanowi juz sporą czesc tej pasji (choćby wagowo:))

http://shamo.republika.pl/Sy07na08/index.html

PS. Smola, pamietam ciagle o propozycji wyjazdu!

a tutaj cos w rodzaju reportazu: http://shamo.republika.pl/litwa/index.html

Bede wdzieczny za porady!
Pzdr!
Kwazar

PS.2. Zdjecia prosto a aparatu, tylko w 2-3 przypadkach zastosowalem minimalne wykadrowanie. Pomniejszalem w ACDSee7 i na kilku zdjeciach dopatrzylem sie minimalnej utraty ostrosci. W czym mozna szybko i sprawnie pomniejszysc foty?

Reklama

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Wysłany: Czw 03 Sty, 2008   

nuuu bardzo fajne foty;) canon sie spisuje, co?;)

Smola 
Maniak

Wysłany: Nie 06 Sty, 2008   

Niezle...no no no...koniec roku i na Orla atak. Swietna pogoda. Gratuluje udanego wyjazdu.

Co do uwag:

1. Generalnie - widać, że to KITowe zdjecia - mydelko sie trafia.
2. Zdjecie ze struktura sniegu - górny, lewy róg - po pierona ten kawalek nieba? Zrezygnowalbym tez z drzew, a w drugim planie uchwycil lepiej cos co lezy na sniegu.
3. Zdjecie Schroniska w Dolinie Pieciu Stawow - kiepski kadr, nie wiadomo o co chodzi, ani góry, ani budynek, ani snieg.... :wink:

Inne zdjecia sa ok. Wg mnie "Hala Ornak" i "Ja, w drodze na Kozi Wierch" sa swietne.

Resize:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1816
Ostatnio zmieniony przez Smola Nie 06 Sty, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Wysłany: Nie 06 Sty, 2008   Re: Urzeczywistaniania marzeń w A.D. 2008 !!!

Kwazar napisał/a:
Wszystkim forumowiczom zycze, aby nowy rok był czasem realizacji pasji... Poza tym duzo zdrowia i szczescia w zyciu osobistym!

Dzieki Wam wszystkim za pomoc w realizowaniu sie jako fotografa. Choc wiem ze jeszcze duuuzo nauki przede mna, chcialbym poddac sie ostrzałowi krytyki, zeby w miare szybko eliminowac błędy i nie nabierac zlych nawyków. Ponizsza galeria wykonana zostala doslownie przed chwila. Będąc w górach to ciągle one są celem nr 1, stąd zapewne wynika troche niedoskonałości... choc fotografowanie stanowi juz sporą czesc tej pasji (choćby wagowo:))

http://shamo.republika.pl/Sy07na08/index.html

PS. Smola, pamietam ciagle o propozycji wyjazdu!

a tutaj cos w rodzaju reportazu: http://shamo.republika.pl/litwa/index.html

Bede wdzieczny za porady!
Pzdr!
Kwazar

PS.2. Zdjecia prosto a aparatu, tylko w 2-3 przypadkach zastosowalem minimalne wykadrowanie. Pomniejszalem w ACDSee7 i na kilku zdjeciach dopatrzylem sie minimalnej utraty ostrosci. W czym mozna szybko i sprawnie pomniejszysc foty?

Kolego gratuluję Szczęścia. Ty przynajmniej Światło miałeś. Ja siedziaem w Górach Sowich i ciągle było ciemno. Nie zrobiłem NIC sensownego, ZERO plastyki oświetlenia. Dzisiaj nie dam rady, ale w tygodniu podrzucę porównanie z zeszłego roku ze Szklarskiej i tego roku.

Szczęśliwego 2008-go, oby nam Światło sprzyjało.

PZDR

Kwazar
Początkujący

Wysłany: Pon 07 Sty, 2008   

Thx za komentarze!

>Ostegolectric

Ano spisuje, teraz tylko trzeba lepszego szkła i bardziej wyuczonej masy białkowo-lipidowej (fotografa:))

>Smola

KIT juz niedlugo bedzie zamknięty w szafie:) Żal d... ściska że na taki wyjazd nie dorobiłem sie czegoś lepszego.

>Zdjecie ze struktura sniegu - górny, lewy róg - po pierona ten kawalek nieba?
Po pierona:) Niechlujstwo analityczne!.

>Zdjecie Schroniska w Dolinie Pieciu Stawow - kiepski kadr, nie wiadomo o co chodzi, ani góry, ani budynek, ani snieg.... Wink
Racja, rzeczywiście coś w tej focie nie gra

>Inne zdjecia sa ok. Wg mnie "Hala Ornak" i "Ja, w drodze na Kozi Wierch" sa swietne.
"Hala Ornak" jest robiona EF 50/1.8, co widac... a drugie pochwalone to efekt pracy kumpla który musiał strzelać do skutku :D

>Remol71

Przyznaje, miałem farta, totalna lampa przez 3-4 dni, do tego temperatury lekko poniżej zera i bezwietrznie:) aczkolwiek kilka dni później dostalem telefon od kumpla ze Starorobaciańskiego że właśnie wszystkie chmury są pod nim:)

Pozdrawiam!
Kwazar

Smola 
Maniak

A kilka dni temu TOPR dostal telefon od trójki turystów z okolic Starorobaciańskiego, że lawina im na głowe zeszla. Z tego co wiem sturlali się i na szczęście tylko jedna osoba ma coś tam nadwyrężone.

No to pogode miałeś Kwazar bomba. Cieplo bo inwersja, a jednocześnie na minusie i zero wiatru czyli pokrywa śnieżna trzyma się gleby - przynajmniej z założenia :wink:

P.S.

Ja miałem taka lampe przez 5 dni na początku kwietnia - przyjechalem opalony na gębie, że aż znajomi zaczeli mnie pytać czy sie na Solarisa zaczynam robić. :D Do tego pare osób spotkałem tylko, a laziłem sam. Bylo cudnie.

Kwazar
Początkujący

Smola napisał/a:
pokrywa śnieżna trzyma się gleby - przynajmniej z założenia

Jak wchodziłem na Kozi to była dwójka... Niby snieg twardy zmrozony, ale jak w pamieci ma sie relacje spod Rysów kilka lat temu (tam też była 2.), to dreszczyk malutki jest. Generalnie jak chodzisz wypukłościami lub po prostu graniami to jest względny luz :)

Dobra, wracam do malowania (szykuje sie małe amatorskie studio ;-) )

PZDR!

Smola 
Maniak

Dokładnie. Wiesz ja sie zawsze najbardziej boje tego, że skała pod sniegiem może być ciepla i tego, że tam sie tworzy te kilka milimetrów wody - taka ślizgawka.

Nie da się tego przewidzieć.

A wtedy mamy lawine typu "decha"

I niech tak zejdzie ci taka o powierzchnii 50mx50m = 2500 m2. I załóżmy optymistycznie, że pokrywa ma grubość 1m. Czyli 1 m3 waży około 1 tony. Ty sobie wchodzisz, a tu sie zsuwa na ciebie 2500 ton. Widziałem oderwane dechy, ale na szczęście na twarz mi żadna nie leciała. Inaczej już byśmy nie gadali :wink:

Kwazar
Początkujący

"Jest ryzyko jest zabawa, albo piargi albo sława" ;D

PZDR!!!
Kwazar

Smola 
Maniak

Wysłany: Sro 09 Sty, 2008   

Fajne foty z Dolomitów:

http://www.sebastianmalac...mity/index.html

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Czw 10 Sty, 2008   

Kwazar - fotki z Roztoki po prostu rewelacja. Nostalgia do tego schroniska i chwil w nim spędzonych mnie zalewa...

Smola 
Maniak

Wysłany: Czw 10 Sty, 2008   

Paweł_G napisał/a:
Kwazar - fotki z Roztoki po prostu rewelacja. Nostalgia do tego schroniska i chwil w nim spędzonych mnie zalewa...

Za 2 miesiace bede mial swoja stronke. Bedzie masa fotek z Tatr. Wszystkie pory roku. Masa miejsc. :wink:

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Pią 11 Sty, 2008   

No to czekam na uruchomienie stronki. Kocham Tatry - szkoda że z racji odległości bywam w nich tak żadko. Jesteś szlakowcem czy należysz do uzależnionych od lewizny? :P

Smola 
Maniak

Wysłany: Pią 11 Sty, 2008   

Paweł_G napisał/a:
No to czekam na uruchomienie stronki. Kocham Tatry - szkoda że z racji odległości bywam w nich tak żadko. Jesteś szlakowcem czy należysz do uzależnionych od lewizny? :P

Trekking po szlakach w "lato" i alpinizm klasyczny po zimowych szlakach w "zime". Najlepsze foty wychodza w kwietniu w zimie czy w październiku jesienia. Latem powietrze jest tak niebieskie, że UV ma problemy. Zbyt dużo ludzi i zbyt cieplo. Zima pustki na szlakach.

Odpowiedz do tematu