Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony Alpha DSLR-A850
Autor Wiadomość
CatStevens111
Rozmowny

Wysłany: Pią 05 Lut, 2010   

Zastanawia mnie różnica w oddaniu "jakości' kolorów pomiedzy A850 i A900. Obydwa aparaty są pod tym względem b dobre ale czy identyczne? Większość osób na dpreview która przerzuciła się się z innych systemów zrobiła to głownie ze względu na kolory, bo cienie, af czy rozdzielczość miały drugorzędne znaczenie poza oczywiście landszafciarzami którzy potrzebują rozdzielczości. Osoby te twierdziły że trochę więcej szumu w A900/A850 to cena za oddanie kolorów na niższych ISO (szczególnie w ciemniejszych partiach zdjęć) no i oczywiście ARAW jak trzeba walczyć z ISO. Nowe Alfy A500/A550 mają filtrowane kolory (w jpg na pewno), podobnie jak Canikon (to wygląda jak "me too") przy czym chyba rzeczywiście Nikon osiągnął najlepszy kompromis kolor/szum ale zrobił to w D3X filtrowaniem a nie żadnym hardwerem.

Wydaje mi sie, że jest pewna minimalna różnica pomiedzy A850 i A900. Ktoś ma jakieś spostrzeżenia/linki w temacie?. Tak coś czuje, że nowa generacja FF Sony bedzie szła w kierunku redukcji szumu kosztem "prania selektywnego kolorów" których saturacje/balans można potem zmodyfikować w softwerze, tyle że to już moim zdaniem nie to samo, aczkolwiek wysokie ISO są lepsze. A700 ma kolory podobne do A850/A900 (ale minimalnie jednak gorsze co IMHO skutkuje troche niższym szumem ale następcy coś nie widać. Poza długim tele IQ w FF bije APSC zdecydowanie.

Podobne dobre wrażenia co do kolorów w A900 ma Marc Williams ale A900 chyba nie porównywał z A850. Chwali oczywiście Canona Nikona Contaxa Leice bo każdy ma swoje mocniejsze i słabsze strony dla jego potrzeb

http://photo.net/wedding-photography-forum/00V98v

Reklama

AM 
Maniak

Roznice miedzy a900 a a850 sa dramatycznie male jesli je porownamy do roznic a900 a dowolny profesjonalny inny korpus. Mnie sie wydaje, ze a900 najblizej do Kodaka SLR/n a istniejace roznice wynikaja bardziej z rozdzielczosci. Bo przy ocenie koloru na normalnych zdjeciach trzeba brac ten parametr pod uwage.

Mnie sie osobiscie wydalo, ze a900 jest lepsze pod wzgledem obrazka, ale roznice jesli byly to byly minimalne i predzej zrzucil bym odpowiedzialnosc za te decyzje na moj mozg, ktoremu sie wydawalo, ze cos zaobserwowal niz na faktyczne roznice w zdjeciach.

CatStevens111
Rozmowny

Dzięki!. Wydaje mi sie że A850 ma odrobine bardziej sztucznego jpega, minimalnie mniej szumu, macniejszą saturację czasem, a A900 bardziej naturalny niewyostrzony jpg.
Nie porównywałem Rawów ale raczej są podobne...

Podobno sony pracuje nad firmwerem do następcy A900 z nowym cemosem i podobno A900/A850 też mogą na tym zyskać, na zasadzie jak A700 zyskał tylko czy marketingowcom Sony się to będzie opłacać...

dżony 
Rozmowny

a ja sie zastanawiam jakie są zalety bycia w sony? plastikowy sprzęt? the best dslr rzędu D700? bez obrazy dla d700 chodzi mi o to że to maks co może być, a nawet mniej. Może się mylę :)

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

dżony napisał/a:
a ja sie zastanawiam jakie są zalety bycia w sony? plastikowy sprzęt? the best dslr rzędu D700? bez obrazy dla d700 chodzi mi o to że to maks co może być, a nawet mniej.

dżony, nie chcesz, nie bądź... :zalamany:

AM 
Maniak

dżony napisał/a:
a ja sie zastanawiam jakie są zalety bycia w sony? plastikowy sprzęt? the best dslr rzędu D700? bez obrazy dla d700 chodzi mi o to że to maks co może być, a nawet mniej. Może się mylę :)

Najlepszy obrazek 35mm.

Spokojnie, mam porownanie.

tompac 
Bywalec

Wysłany: Nie 07 Lut, 2010   

dżony napisał/a:
a ja sie zastanawiam jakie są zalety bycia w sony? plastikowy sprzęt?

To co lub kto w końcu robi te zdjęcia? Plastik lub inny magnez?

Dżony zamiast rozpraszać się na rozmyślania o sprzęcie zacznij inwestować w sprzęt a nie kolejny kawałek plastiku czy metalu, tylko i wyłącznie od Twojej wiedzy i intencji będzie uzależniony Twoich prac - i nie zmieni tego żadna cudowna puszka.

dżony 
Rozmowny

no tak, tylko Sony jakoś nie błyszczy na tle innych producentów. Boje się że kupie kilka szkieł, a sony stwierdzi że zaczyna robić pralki.
a nie stać mnie na kupno a900 co za tym idzie pełnoklatkowych droższych obiektywów.
więc zastanawiam się nad zmianą systemu, ale poczekamy do tegorocznych targów ;)
oczywiście taniej jest zostać w systemie, ale to taniej nie zawsze znaczy lepiej.

tompac 
Bywalec

dżony napisał/a:
no tak, tylko Sony jakoś nie błyszczy na tle innych producentów. Boje się że kupie kilka szkieł, a sony stwierdzi że zaczyna robić pralki.

Chcesz żyć w ciągłym strachu?
Kupisz N i będziesz portkami trząsł aby puszka nie trafiła do sławetnego serwisu.
Kupisz Canona będziesz się bał, żeby sobie eLeczki nie porysować.
Człowieku Ty masz się fotografia cieszyć a nie umartwiać.

dżony napisał/a:
nie stać mnie na kupno a900 co za tym idzie pełnoklatkowych droższych obiektywów.

Załózmy, że masz kasę na A900 i prę Zeissów, co to zmienia?
Przed kolegami błyśniesz, że masz wypasiony sprzęt?
Czy może takiemu jak ja pokażesz lepsze fotografie?

Szczerze wątpię, choć wiem jak trudno w tym wieku słucha sie porad starszych i bardziej doświadczonych (zwłaszcza o tym) dam Ci dobrą radę - zainwestuj w siebie, swoja naukę i wiedzę o fotografii, to będzie Twoje, temu nie zagrozi przejście Sony na produkcje pralek (tak na marginesie, już kiedyś produkowało, prze parę dni, produkował je oddział polski, wybuchła afera, sprawa oparła sie o najwyższe piętro centrali Sony w Osace) czy fatalny serwis Nikona.

Zdobytej wiedzy nie jest w stanie zastąpić żaden wypasiony sprzęt!

CatStevens111
Rozmowny

Wysłany: Sro 03 Mar, 2010   

tompac, Jest plotka (która uzytkowników może zainteresować) na temat plotki, że okres ochronny dla drogiego D3 sie skończył i Sony ma wypuścić firmware na A850 i A900... pożyjemy zobaczymy...

http://sonyalpharumors.co...irmware-coming/

Szabla 
Rozmowny

Wysłany: Czw 04 Mar, 2010   

Plotki.

CatStevens111
Rozmowny

Wysłany: Pią 05 Mar, 2010   

Szabla napisał/a:
Plotki.

Dzieki. Ufff... ulżyło mi, że to tylko plotka... bo z moich obserwacji Sony nigdy nie wypuszcza firmwera do aparatu do którego planuje nastepce w ciagu nastepnych 3 lat :) :mrgreen:

Odpowiedz do tematu