Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Naczytałem się naczytałem i spokojnie mogę pokusić się o aforyzm "Im więcej czytam tym mniej wiem"
Na zestaw (Aparat + Szkło) mogę przeznaczyć około 4000 zł.
Do tej pory nie miałem lustrzanki w rękach tylko kompakty ale chciałbym zdjęcia lepszej jakości i chciałbym żeby to był zestaw który posłuży mi dłużej niż przez rok i nie będę go musiał wymieniać bo stwierdzę że nie satysfakcjonuje mnie jakość zdjęć.
Przede wszystkim jest on kupowany ze względu na 3 miesięczną podróż na Islandię w tym roku. Jak wiadomo Islandia nie rozpieszcza więc musi to być sprzęt solidny i ukierunkowany na krajobrazy (lodowiec, pustynie, wodospady, góry, zwierzęta - tyle że zdaje sobie sprawy że tutaj chyba potrzebne by było coś tele - więc nie koniecznie) nie interesują mnie np. portrety czy macro.
Proszę Was o poradę co robić?
Ważną kwestią jeśli chodzi o obiektywy jest ich rozmiar i waga ponieważ Islandia będzie do 4000 km butem więc nie mogę sobie pozwolić na 3 szkła natomiast zależy mi na jak najlepszej jakości zdjęć.
Lepiej Nikkon d90 i szkło w granicach 1600 - 2000 czy może np. d3000/d5000 i szkło w granicach 2500 - 3000
Na początku myślałem o d90 i Tamronie 17 - 50 ale przeczytałem, że bardzo szybko następuje brudzenie się szkła a do tego serwis tragedia zresztą ze względu na warunki w jakich będę nie mogę pozwolić sobie na takie coś. Jeszcze czytałem o sigmach 18 - 50 albo 17 - 70 które mają pochlebne opinie. Jak jest z ich niezawodnością?
Wydaje mi się że chyba nie ma sensu kupować Nikkonoskich szkieł, które są znacznie droższe natomiast różnica w jakości mało odczuwalna.
Poradźcie coś
z góry dzięki P4v3u
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 09 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz
w systemie N jest fajny i polecany 18-105mm. Nie wiem co masz na myśli mówiąc o brudzących się szkłach?
zabrudzi się soczewka-przecierasz i jest czysta
Jeżeli chcesz sprzęt na trochę dużej to warto zainwestować w lepszy.
Myślę że Nikon D90 +18-105 i do tego jakaś stałka 35mm, albo 50mm będzie fajnym zestawem.
do tego jakieś potrzebne duperele
ps.
ewentualnie kupić D5000 i tamrona 17-35 + tamrona 28-75mm fajne jasne obiektywy dające przyjemne efekty.
Nie pamiętam gdzie ale przeczytałem że w środku zbiera się kurz i trzeba oddawać do serwisu ze względu na to że całość ma problemy ze szczelnością były takie dwie opinie i nie wiem czy to prawda czy nie.
A co do N18 - 105 w wadach jest napisane o dużej dystorsji i winietowaniu o ile i tak będę robił na dużych przysłonach to dystorsja mnie trochę zniechęca - chociaż jak mówiłem nie mam za dużego pojęcia o fotografii i nie wiem jak jest w innych obiektywach.
Już druga opinia za kitem co zaczyna mnie przekonywać a co z tym winietowaniem? mocno daje się we znaki?
Czy naprawdę uważacie że ten zestawi kitowy jest na tyle dobry że nie będę chciał go wymieniać?
Jak coś mogę dozbierać 500 czy 1000 żebyśmy zmieścili się w 5k natomiast chciałbym mieć pewność że na pewno to jest sprzęt który posłuży mi kilka sezonów.
Wiem już że jeśli chodzi o aparat to jestem zdecydowany na D90 w ręku leży mi bardzo dobrze w każdym razie lepiej niż canony zostaje około 2 - 2.5k na szkła
Widzę że aparat na najtrudniejsze warunki i taki właśnie by mi odpowiadał teraz tylko pytanie jak ze szkłami jeśli chodzi o dostępność i jakość?
Myślicie że jest to alternatywa dla d90 i szkieł o których była mowa wcześniej?
Plany po Islandii to Elbrus i Mount Blanc a tam jeśli chodzi o pogodę też nie jest łatwo. ogólnie całe życie spędziłem w terenie tyle że dopiero teraz postanowiłem to uwiecznić w dobrej jakości dlatego jeśli chodzi o aparat tyle wątpliwości.
Dzięki za posty do tej pory
to nie jest alternatywa, pucha jest uszczelniona, jest prawie profesjonalna..
prawie bo moze matryca moglaby byc lepsza i ciut większa (w mm) moze by to poprawilo niektore jej parametry ale i tak jakosc zdjec jest porownywalna z nikon d90, cena jest naprawdę dobra, to najwyzszy pentax.. obiektywy do pentaxa - systemowe zoomy drogie ale bardzo dobre jakościowo, pentax ma malo "jakościowo kitowych" obiektywów w ofercie, bardzo dobre stałki, typu naleśnik i nie tylko, oczywiście są zamienniki np. od sigmy
to w takim wypadku raczej nie stać mnie na ten aparat. jeśli samo body to 4k to za szkło mógłbym dać max 1k a nic dobrego za to chyba nie dostanę czy lepiej czekać i dozbierać?
teraz to już nie wiem ale myślałem że dam radę zmieścić się w 4k
P4v3u, zastanów się na ile jest Ci potrzebne uszczelnienie. Wbrew pozorom te aparaty "nie uszczelnione" robią zdjęcia podczas śnieżycy czy lekkiego deszczu - trzeba je po prostu chronić, ale przecież to jest sprzęt który tak czy siak jakoś chronimy. Oczywiście te uszczelnione możesz po prostu wystawić na deszcz, ale... czy na prawdę tego potrzebujesz?
W sumie racja na ulewę nie będę go wyciągał ale nie chcę się też martwić o wilgoć czy ujemne temperatury w górach nawet poniżej -10.
Szczególnie tej wilgoci jestem pewien bo wiadomo że i w namiocie i w plecaku super sucho nie będzie szczególnie przy poziomych deszczach.
A chodzi o to że nie chciałbym żeby po dwóch tygodniach nawalił mi sprzęt i 3 miesiące targać zbędnych 4kg (sprzęt + statyw)
Nie chciałbym kupować używanego bo po prostu nie znam się na aparatach i mógłbym po prostu kupić jakiegoś trefnego i byłby problem poza tym wierzę w gwarancję
Tak jak czytam dalej o aparatach to co powiecie o Pentax K-X?
Jak się on ma do d90 jeśli chodzi o robienie zdjęć i funkcjonalność bo jest nawet tańszy od d90 i to o jakieś 500 zł i jak jest ze szkłami dobrej jakości z takim zestawem mógłbym zmieścić się w 4k natomiast nic na siłę i jeśli miałbym dopłacić 1000 za znaczeni lepszą jakość to nie ma problemu. tyle ze tamten k-7 to już za dużo jak dla mnie.
Edit: Dobra k-x odpada ze względu na materiały i nieuszczelniany korpus więc wychodzi na jedno czy d90 czy k-x. Czyli chyba mimo wszystko musi zostać d90 bo nie stać mnie chyba na body za 4k czy uważacie że warto dozbierać?
Ostatnio zmieniony przez P4v3u Nie 07 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz
zastanów się na ile jest Ci potrzebne uszczelnienie
P4v3u napisał/a:
Plany po Islandii to Elbrus i Mount Blanc a tam jeśli chodzi o pogodę też nie jest łatwo
Przy takich planach może sie przydać.
Tadeuszek [Usunięty]
Wysłany: Nie 07 Lut, 2010
Nikon D90 (Body) 2 494,00 zł
Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G DX (do krajobrazu) 735,00 zł
Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G VR IF-ED ( do zwierząt) 1 698,00 zł
Suma---------------------------------------------------------------------- 4 927,00 zł
Co do ostatniego obiektywu nie jestem pewny czy podoła, ale z własnego doświadczenia wiem, że 105mm to trochę za mało na zwierzęta (zwłaszcza ptaszki ;]).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11