Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co kupić: Nikon D90 czy Canon 40D
Autor Wiadomość
sonic 
Nowy

Wysłany: Sro 08 Lip, 2009   

Usjwo, analizując punkty - ciekawa perspektywa;)

Usjwo napisał/a:
i wlasnie sie rozgladam za czyms szerokim i juz wiem dlaczego Nikon jest lepszy :wink: .

:) ..a mnie cały czas marzył się Nikon:P Tylko szukanie informacji mnie zakręciło zupełnie:D

Baku napisał/a:
Ja myślę, że ten plan byłby dobry, gdyby sonic miał perspektywę wydania ok. 10-20 tys złotych w przeciągu najbliższych miesięcy. A pewnie nie ma (a może się mylę :?: )

20 to nie bo chleba z tego mieć nie będę; ale dążyć będę do kompletu 3 lusterek przyjemnych więc >10 pewnie z czasem wyjdzie. Teraz potrzebuję wystartować bo nie chcę aby uciekły mi wakacje więc dlatego wolę kupić tańsze szkło ale już móc poznawać sprzęt. Później przyjdzie pora na droższe szkła jeżeli uznam że warto.
Biorąc pod uwagę doświadczenie w paintballu który m.in. będę "obstrykiwać" wiem że apetyt i tak rośnie w miarę jedzenia i skończę z czymś co mnie zadowoli i nie będzie pewnie to coś z najniższej półki bo wiem że oszczędzając płaci się dwa razy. Tylko póki co w tym przypadku świadomie chce kupić tańsze szkło żeby, jak wspomniałem mieć już możliwość poznawania sprzętu. Wiem dlatego że teraz nie stać mnie na szkiełko za 2000zł ale mam nadzieję że takie za <1000 mnie zadowoli na razie.

teraz nie dam rady (praca) więc wieczorkiem przestudiuje Wasze propozycje pod kątem ceny i dostępności. Może jakieś konkrety wtedy pokaże i powiecie czy słusznie prawię.
Chyba że do tego czasu ktoś wskaże jakiś sprzęt konkretnie.

..dalej ciągnie mnie do nikona:P

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Mnie fajny komplecik u Nikona (z body D90) wyszedł za 7500 zł przy czym na start trzeba by wyłożyć 4300 zł. Do tego dołożyć dobre błyskadełko, torbę, karty pamięci, trochę filtrów: w 10 tys się zmieścisz i masz wszystko. A D90 to na prawdę zacny korpusik.

sonic 
Nowy

możliwe, że 4300 uda mi się zaakceptować bo będę mógł połowę vat'u sobie odliczyć więc poproszę o przykład takiego zestawu;)
przy 4300 wyszłoby mi ok 3920:P :cool:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Faktycznie usiądź wieczorem i wszystko przejrzyj sobie jeszcze raz :smile:
Na poprzedniej stornie masz:
Cytat:
Nikon:
- do portretów to 85/1.8. Jakieś 1500-1600 zł.
- do sportu na szeroki kąt Nikkor 18-70 za 1000 zł, teleobiektyw to 70-300 VR za ok. 1800 zł.
Wszystkie polecone obiektywy (z wyjątekiem Nikkora 85/1.8) mają AF zbudowany w oparciu o silnik ultradźwiękowy co zapewnia szybkość, ciszę i celność. Wychodzi na to, że z obiektywami u Nikona jest taniej (4300 zł), u Canona drożej (5300 zł). Canon ma jaśniejsze tele, Nikon jaśniejszy szerszy kąt.

Dodam tylko, że jak na początek wziąłbyś to:
http://www.ceneo.pl/1857241
to miałbyś dobry start do polecanego zestawu.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

No nie wiem, ale w tym linku z postu powyżej to D90+18-70 wychodzi drożej od zestawu z 18-105, a poza tym pewnie już takiego zestawu z 18-70 się nie dostanie. Warto kupić samo body i do tego poszukać używanego 18-70 jeżeli już się tak na niego upieramy. Ja bym wziął zestaw z 18-105, a potem zbierał ostro na 70-300VR i marzenie o Nikonie spełniłoby się.

sonic 
Nowy

Wysłany: Sob 11 Lip, 2009   

chyba zdecyduje się na N D90 + 18-105 AF-S DX VR; nie wiem czy dobrze robię ale pewnie i tak będę zadowolony:) w następnym tygodniu zamówię to może pod koniec tygodnia lub na początku kolejnego już będzie:)

lipiec/sierpień więc zejdzie mi na poznawaniu sprzętu, a we wrześniu już będę wiedzieć jakiego szkła kolejnego potrzebuje, choć pewnie będzie to jakiś portret jaśniejszy.

po urwaniu części z vatu wyjdę poniżej 4.000 więc tak jak chciałem:)

dzięki wszystkim za chęć niesienia pomocy;) niedługo zdam relację czy dobrze trafiłem i pochwalę się pierwszymi fotami z nowego sprzętu:)

...choć C i jego szybkostrzelność ciągle kusi:D ale póki co trzymam się twardo:)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

sonic napisał/a:
chyba zdecyduje się na N D90 + 18-105 AF-S DX VR; nie wiem czy dobrze robię ale pewnie i tak będę zadowolony

sonic, dobrze robisz-będziesz zadowolony :idea:
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Ja bym wziął zestaw z 18-105, a potem zbierał ostro na 70-300VR

I to jest dobra "koncepcja" na "najbliższą przyszłość" :smile:

Kamcio649 
Rozmowny

18-105 to na 100% bedzie bardzo dobry obiektyw do tego jak dołozysz 70-300VR to będzie super :mrgreen:

sonic 
Nowy

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   

no i się nie doczekam na swój sprzęcik :(

uwielbiam sklepy www. Wszyscy wszystko mają, a jak przychodzi co do czego i kasa zapłacona to nagle nie ma produktu na stanie:/

Zamawiałem wersje produkowaną na rynek Europy Zachodniej. Dostałem ofertę teraz, że od ręki mają ale na rynek nasz rodzimy. Jest w tym jakaś różnica w ogóle? Za produkt na rynek Polski jeszcze miałbym dopłacić:/ Nie wiem czy dopłacić i mieć od razu wersję na rynek nasz czy poczekać i dostać "zachodni" produkt. Tylko ciekawe ile będę musiał czekać:]

koleś 
Nowy

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010   

panowie ortodoksi "nikon to zabawka, filmy-wytryski", czy przypadkiem fotografia cyfrowa to nie profanacja? a może ktoś z Was ma telefon bez mp3 itp.? Czemu wypowiadacie sie na temat aparatu w taki sposób tylko dla tego, że nigdy nie mieliście go w ręce. Czym złym jest opcja pół profesjonalnej kamery w bardzo dobrym body, przecież nie wpływa to negatywnie na jakość zdjęć? Byliście kiedyś na wyprawie w pół dzikim kraju? jesli tak, to na pewno was korciło poza robieniem fot, posiadać kamerę i utrwalić pewne ujęcia. Tu jest 2 w jednym, i to źle że nie trzeba nosić dodatkowego sprzętu? czy nikon d90 poza tym, że nie ma obudowy magnezowej pseudo uszczelnionej i matrycy niby 10mpix, a w rzeczywistości 8mpix? Mam kolegę posiadającego 40d i wcale nie jest zachwycony. Kiedyś porównywaliśmy fotki w tych samych warunkach, on 40d + Canon 17-55 f/ 2.8 IS USM ja pentax k10d + RICOH RIKENON 50mm f1,7. moj obiektyw kosztował 100zł, jego chyba 3tys. blado wypadl canon, oj blado...
wszystkim sceptykom kamery w body polecam http://www.youtube.com/wa...feature=related i troche więcej obiektywizmu.

pozdrawiam,

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010   

sonic napisał/a:

Zamawiałem wersje produkowaną na rynek Europy Zachodniej. Dostałem ofertę teraz, że od ręki mają ale na rynek nasz rodzimy. Jest w tym jakaś różnica w ogóle? Za produkt na rynek Polski jeszcze miałbym dopłacić:/ Nie wiem czy dopłacić i mieć od razu wersję na rynek nasz czy poczekać i dostać "zachodni" produkt. Tylko ciekawe ile będę musiał czekać:]

Ehhh, Zachód... :mrgreen: Nie to co polski skansen, aparaty na pewno wciskają nam najgorsze i jeszcze każą dopłacać imperialistyczne burżuje!

mir 
Entuzjasta
Mir

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010   

No bez przesady panowie

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010   

koleś napisał/a:
Kiedyś porównywaliśmy fotki w tych samych warunkach, on 40d + Canon 17-55 f/ 2.8 IS USM ja pentax k10d + RICOH RIKENON 50mm f1,7. moj obiektyw kosztował 100zł, jego chyba 3tys. blado wypadl canon, oj blado...

Hehe… No Twój obiektyw przebił go na pewno zwłaszcza na ogniskowej 17 mm :)
koleś, czemu porównujesz stałoogniskowe 50 mm z zoomem? Nawet plastikowy Canon 50/1,8 za cztery stówki daje bardzo dobre obrazy na f/2,8, raczej niegorsze od 17-50/2,8 IS ustawionego na 50 mm f/2,8. Tylko to jeszcze nie wszystko.

koleś 
Nowy

Wysłany: Sro 10 Lut, 2010   

komor - wiesz, tu nie chodzi o to które body jest gorsze, wiadomo że 40d jest lepsze. Tu chodzi o pewien obiektywizm, którego niektórym brak, o subiektywne odczucia i skreślanie czegoś co jest komuś obce. Pomijam fakt, że w Polsce zupełnie bez powodu panuje moda na pewne marki w telefonach nokia, a tu canon. Pisze się o Sony (co potrafi bo firma produkuje dvd, a nie optykę), a nie ma się pojęcia że sony to minolta (a raczej odwrotnie). Nie wiem czy robią dobre aparaty, choć a700 jest do dziś wychwalane, na pewno mają świetny marketing i penie 3/4 ceny ich sprzętu to właśnie reklama.
No i w zasadzie tyle ;-)

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sro 10 Lut, 2010   

koleś napisał/a:
...tu nie chodzi o to które body jest gorsze, wiadomo że 40d jest lepsze. Tu chodzi o pewien obiektywizm, którego niektórym brak...

Coś tu nie kumam.. jeszcze nie bardzo wiem co. Muszę nad tym chwilę pomyśleć..

Odpowiedz do tematu