Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Jakis czastemu zalałem mojego lumixa tz-5 piwem ,ktore zbiło sie w siatce. efekt jes taki , ze na wyswietlaczu jest troszke wyblakłych punktów w rogach matrucy, a po przełaczeniu na robienie zdjec , silnik nie ma siły wysunac obiektywu. Rozkreciłem aparat, wyczysciłem wszystkie pcb izopropanolem. Niestety obiektyw strasznie cieżko sie wysuwa, nie mam pojecia jak go naprawic. Czy moge go wrzucic całego do izopropanolu aby sie piwko rozpusciło, a moze jakos sie go rozbiera na czesci pierwsze? Czy mozna wyczyscic jakos te wyblakłe punkty z matrycy lcd?? Bardzo prosze o pomoc
jabko55,
Izopropanol nie rozpuszcza cukrów. Po rozebraniu w kawałeczki - co się da trzeba umyć w wodzie destylowanej albo demineralizowanej, potem w alkoholu.
Obiektyw wraz z matrycą do czyszczenia i ponownego smarowania. To jest trochę roboty. Musisz się zaopatrzyć w smar silikonowy.
Nie wiem czy jakiś serwis bierze 30-40 PLN za taką usługę. Utopienie w piwie zwykle kończy się komplikacjami (niekontaktujące taśmy, przełączniki itp). Mnie się zdarzyło tylko kilka takich zabiegów które poszły gładko i szybko (przez to też tanio ).
palindrom
Rozebrałem cały aparat. aparat generalnie siwci, wyczysciłem wszystkie tasmy i sciezki.jesli przełacze go na robienie zdjec to nie mogł otworzyc klapki wysunac obiektywu. jesli lekko podniosłem klapke to na matrycy lcd wyswietlany był obraz. wydaje mi sie , ze jest to wina tylko obiektywu. w tej chwili mam rozebrany obiektyw do tego stomnia, ze wyjałem silnik i matryce, a obiektyw jest w całosci i krecac za tryb z boku i trzymajacjedna zebatke mozna go wysuwac.Czy mam rozebrac obiektyw na czesci pierwsze czyli szkiełka itp tak jak w twoim obrazku pod nikiem? tam trzeba chyba włozyc jakis kluczyk aby go rozłozyc. mam smar silikonowo teflonowy do zebatek i trybów moze byc? moze lepiej zrobie zdjecie obiektywu?
jabko55,
w Lumiksie Tz-5 klapka jest częścią tubusu obiektywu. Musisz go rozłożyć aby się do tego dostać. Prawdopodobnie cały mechanizm będzie można umyć pod wodą i alkoholem. Potem składasz wszystkie tuleje tak aby trzpienie weszły w wytłoczenia (zwracając uwagę na zębatki i takie tam). Te klapki są tak samo wrażliwe na zalepienie jak migawka czy listki przesłony.
Dzieki. udami misie dzisiaj rozłozyc tubus na czesci pierwsze. wychodzi ładniejak jest schowany.wykapie go jutro tak jak radzisz w wodzie destylowanej,a pozniej w izopropanolu i nasmaruje wszystkie tryby.Mam takie pytanie. czy najmniejsza czesc ta z migawką, gdzie dochodza dwie tasmy trzeba rozebrac , czy moge cała w wodzie destylowanej zanurzyc?
Proponowałbym raczej kąpiel w wanience ultradźwiękowej, elementów bez soczewek w letniej wodzie z dodatkiem np ludwika, a następnie w izopropanolu. Soczewek nie ruszać no chyba że są zalane tym piwem. A już absolutnie nie kąpać zespołu migawki i stabilizatora obrazu - jeśli tam coś się skleja to trzeba podejść do tego bardziej zegarmistrzowsko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9