Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 10 Lut, 2010 Co nowego kupić do D80 + 18-135 + 50/1,8?
witam.
proszę o poradę w następujacym temacie.
Mniej więcej rok temu zakupiłem swój pierwszy Nikon D80 wraz z szkiełkiem N18-135. Po jakimś czasie dokupiłem N50 f1,8. Chciałym dokonać pewnych zmian ale nie wiem na jakie rozwiazania się zdecydować.
Zastanawiam się nad następującymi opcjami:
1. wymienić obecne szkiełka na lepsze np. N18-135 zamienić na N18-200 VR i 50 1,8 na 50 1,4.
2. Pozostawić sobie to co mam aktualnie i dokupić coś całkowicie innego np. jakies szerokie szkiełko typu np Sigma 10-20 f/4-5.6 i może jaką inną stałkę
Które rozwiązanie wydaje się Wam lepsze? Dodam że staram się fotografować krajobrazy, architekturę, koncerty i portrety. Prosze o wszelkie porady i sugestie.
Pozdro, Pablo
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 11 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz
to ja Ci powiem co ja bym zrobił. ale ja to ja i moje odczucia.
Zależnie od kwoty jaką masz. a masz ok 2000-3000tyś zł?
1) zmienić 50mm 1.8 na 50mm 1.4 i kupić lampę
2) kupić lampę błyskową i 85mm do portretu miodzio.
3) ową sigmę szeroką i zestaw filtrów połówkowych i krajobrazy marzenie.
4) opcji jest mnóstwo. Wybierasz sam.
Stary obiektyw do landszaftu styknie. Ja tam nawet wole stosowac 50/1.8d lub 35/1.8g zamiast s10-20. Wprawdzie musze sklejac panorame, ale to zaden klopot. Sigme mam i jest dla mnie zbyt szeroka. Uzywam ja od circa 14mm.
Do portretu i koncertu mozna jakies jasne tele typu sigma 70-200/2.8.
Troche sobie tej tematyki wyszczegolniles, ale wierz mi lub nie - portret, architekture i widoczki mozna focic na wiele sposobow i przy uzyciu roznych szkielek. Koncert? Tez zalezy, jak blisko mozesz podejsc. Mozliwe, ze propozycja hijax'a jest lepsza, ale w tym ukladzie obaj strzelamy w ciemno.
Wymiana 18-135 na 18-200 to srednio trafiony pomysl. Praktycznie nic nie zyskasz po za VR i nieco lepszym wykonaniem.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010
no to jak masz 3000zł na szkła, to... sam kurde zdecyduj, czego Ci brakuje, ja bym kupił sobie za ta kasę sprzęt zupełnie inny, niż Ty
Jakbym miał wybierać to zdecydowanie Tamron 70-200.
Ale z tych propozycji dobrze brzmi pomysł hijaxa, żeby kupić Tamrona 28-75 i Sigmę 10-20. Do tego dokupić 85/1.8D od razu lub z czasem...
właśnie, może tele rzędu 70-200mm f/2,8 tamron, lub sigma. tamron zmieści się w budżecie i troche zostanie. a do sigmy trzeba będzie dopłacić 200zł
To zalezy skad masz te ceny. Mozna znalezc sigme w podobnej cenie, jesli sie chce. W tamronie nie spodobal mi sie zupelnie AF, ktory nadaje sie do szachow, chociaz jest celny.
Ostrosc za to znakomita i do portretu LUX.
pablom, określ czy lubisz pracować ze stałką i czy jesteś skłonny ją zmieniać w trakcie zdjęć. Bo jeśli tak, to ja do tych celów dokupiłbym Nikkora 35G oraz 85/1,8 (koncerty/portrety). Ewentualnie jak kasy styknie to coś szerszego niż 35 mm. Ja mam Sigmę 30 mm i jestem bardzo zadowolony, no i jest jaśniejsza jeszcze o 1 EV od tego Nikkora. mavierk podpowiada Sigmę 20/1,8. Mnie zraziła jej konstrukcja pierścienia ostrości, ale to też fajne szkło.
Wariant drugi to szerokie szkło Sigma 10-20/Tokina 11-16, jeśli architektura ważniejsza.
Ja bym celował w Sigmę 10-20 i 85/1.8.
Ww zmiana da Ci więcej niż przejście z 50/1.8 -> 50/1.4 i kupno 18-200 VR, chyba że koniecznie potrzebujesz 200mm i nieco jaśniejszego szkła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12