Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Orbita jest nieźle oświetlona. Na ISO 1600 robię zawsze i ustawiam migawke na 1/500. Zdjęcia są nieco ciemne, ale potem szybkie odszumianie i obróbka dają radę. Na F4 można robić, na sportach walki kitowy też jakoś sobie radzi.
Tak tylko podam dla ciekawostki www.beachcamera.com ... dla wszystkich tych, którzy operują polskimi cenami sprzętu. Ja tam nie widzę sensu kupowania u nas obiektywów.
Zazdroszczę hali
Ja robiłem tylko zdjęcia na meczach amatorskiej ligi siatkówki w Szczecinie... na każdej sali mrok. 2.8 ISO 1600 i kompensacja na -2/3 daje 1/250
Bywa i tak. Spotkałem się z tym nie raz w jakiś salach szkolnych. Wtedy sam wiesz co mogłem sobie ze swoim F4 zrobić Tu link http://www.digart.pl/zoom...S_Swidnica.html do takiej "pieknej" galerii na sali szkolnej. Praktycznie to samo o czym pisałeś jeżeli chodzi o osiągi ISO, migawka itd.
Ale i tak nic nie zastąpi wrażenia na treningowym boisku przy Sztabowej we Wrocławiu. Na słupach wiszą tam światła, które chyba nie starczają do oświetlenia kibla Na boisku jest kilka, kilkunastometrowych pasów oświetlonych a reszta ... Na ISO 3200 próbowałem robić - sajgon
przepraszam, że piszę kolejny post, ale gdybym zedytował poprzedni, to chyba nikt by nie zauważył, że jest tu coś nowego
no więc tak w sobotę pierwszy raz w życiu robiłem zdjęcia na meczu teleobiektywem. Muszę przyznać, że będę musiał pochodzić na siłownie, bo po dłuższym czasie człowiek zaczyna odczuwać te 2.5 kg masy trzymanej w łapach... zdecydowanie wygodniej by było mieć dołączony grip, ale jak się nie ma, to trzeba cierpieć
zdjęcia wychodzą super, relacja z meczu wygląda zupełnie inaczej niż wtedy, gdy posiadałem samo 28-75mm. Najlepsze jest to, że można robić zdjęcia przez całe boisko i coś na nich widać tak jak tutaj
eLka ostrzy szybko i bez zarzutów! co więcej, zobaczyłem nawet, że WB jest jakiś normalniejszy niż w czasie robienia zdjęć tamronem, ale może mi się tylko zdaje
jednym zdaniem: warto było wydać kasę na taki prezent gwiazdkowy
Muszę przyznać, że będę musiał pochodzić na siłownie, bo po dłuższym czasie człowiek zaczyna odczuwać te 2.5 kg masy trzymanej w łapach... zdecydowanie wygodniej by było mieć dołączony grip, ale jak się nie ma, to trzeba cierpieć
Gratulacje z okazji zakupu, fajny prezent. Co do masy, to monopod pewnie by pomógł, grip też przydatny, ale jednak do czegoś innego niż wspieranie ciężkiego obiektywu...
Tak przy okazji, to do czego pasują te łączniki statywowe dołączane do eLek? Chodzi mi o to, co wygląda trochę jak stopka - jak to się ma do standardowego statywu?
A jak się ma mieć stopka statywowa? Podłączasz szybkozłączkę i już. Działa tak samo jak mocowanie w aparacie.
Znaczy rozmiary tych szybkozłączek dołączanych do statywów są znormalizowane i można je używać zamiennie? Pytam, bo nie spędzam zbyt wiele czasu w sklepach ani nie mam zbyt wielu znajomych fotografów, więc po prostu nigdy tego nie widziałem w akcji.
Czyli, jeśli dobrze rozumiem, do statywu zamiast wpinać szybkozłączkę z dokręconym aparatem to wpinam bezpośrednio ten mount-ring dołączany (lub nie...) do teleobiektywu, tak?
Gratulacje z okazji zakupu, fajny prezent. Co do masy, to monopod pewnie by pomógł, grip też przydatny, ale jednak do czegoś innego niż wspieranie ciężkiego obiektywu...
monopod (i przy okazji krzesełko rybackie ) też planuję zakupić, a grip pomógłby w trzymaniu tego bydlaka, bo wygodniejsze jest ułożenie rąk z poziomie niż w pionie jakieś takie bardziej naturalne i mniej męczące...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10