Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Za 599 zł możesz kupić Teleskop Sky-Watcher (Synta) SK1309EQ2
Osobiście czasami bawię się trochę mniejszym z tej serii, ale jeśli on daje radę to myslę, że 130-ka również będzie niezłą przygodą dla amatora.
http://deltaoptical.pl/te...09eq2,d697.html
Spokojnie oprócz księżyca można takim oglądać większe planety: Jowisza i jego księżyce, Saturna, Marsa, Wenus, mgławice, większe galaktyki itp. Niezła zabawa, tylko trzeba dobrze ustawić na gwiazdę polarną.
Naprawdę polecam.
Wysłany: Pon 15 Lut, 2010
Postawiłeś do wyboru dwa uniwersalne typy: newtona i refraktor. Warto ustalić co bardziej preferujemy. Newton (reflektor) daje np. odwrócony obraz.
Do Twoich (niezłych) propozycji dodam:
http://deltaoptical.pl/te...09az3,d815.html
myślę, że w kategorii refraktorów jest nieco lepszy od Twojego drugiego typu choćby ze względu na większą aperturę. Montaż azymutalny też jest bardziej przyjazny dla początkujących niż EQ.
Oczywiście przychylam się także do opinii kolegi powyżej w kwestii newtona.
Przyjęło się uważać, że apertura 130mm newtona to odpowiednik 90mm w refraktorze, więc mamy sprzęt porównywalny.
Wysłany: Pon 15 Lut, 2010 Re: który teleskop wybrać.
amator_amator napisał/a:
Witam,
mam mały problem szukam teleskopu na prezent (też dla amatora) ma służyć głownie do obserwacji księżyca, może innych planet i gwiazd.
Jeśli księżycowo-planetarny to zdecydowanie sądzę, że SK909AZ3
http://fotozakupy.pl/tele...-sk909az3,6031s
spisze się lepiej niż mobilny ale jasny i krótki SK804AZ3. Cena podobna a jednak ten dodatkowy centymetr apertury i ogniskowa pazwalająca na większe powiększenia zrobią swoje.
Synta 6 to rzeczywiście sprzęt wysokich lotów w swojej kategorii cenowej. Także polecam.
Uważam to za znacznie wydajniejsze narzędzie niż Newtonyt klasy 10-13 cm na słabym EQ2, z którym amator będzie miał więcej problemów niż pożytku.
Kwestia zrozumienia działania montażu paralaktycznego i jego poprawnego ustawienia. Raz zatrybi i już się wie.
Przy obserwacjach Księżyca, czy Jowisza, czyli tych największych, może nie ma to znaczenia, ale zdecydowanie wygodniej śledzić Saturna, czy Marsa, kręcąc tylko jedną osią. Układy azymutalne niestety dla mnie są nie do przyjęcia.
Ponadto SK130 daje większą zdolność rozdzielczą, a co za tym idzie zasięg. Można już szukać coś z głębokiego nieba. Kilka naszych planet, łatwo dostępnych mogą się szybko znudzić, a odkrywanie M-ek może wciągnąć. A jak się taką już znajdzie, warto dłużej i wygodniej pooglądać, nie mając napędu, prawda?
Z tego względu również dobson dla mnie praktycznie nie istnieje.
To oczywiście moje subiektywne zdanie kompletnego amatora.
Wysłany: Wto 16 Lut, 2010
Przyzwyczajenia odgrywają niebagatelną rolę. W przypadku astronomii montaż paralaktyczny ma swoje niewątpliwe zalety, np. w śledzeniu obiektów, astrofotografii... Jeśli wykorzystujemy teleskop dodatkowo do obserwacji dziennych, np. ptaków, wyjdą także jego wady. Tak to już jest - ludzie mają różne potrzeby i różne racje. Najważniejsze to dobrać sprzęt do swoich potrzeb.
I przy każdym wyjściu trzeba ustawiać na nowo... Ja podziękuję. Wolę zgrabny refraktorek na azymutalnym lub dobsona.
karo3003 [Usunięty]
Wysłany: Czw 18 Lut, 2010
Witam , nabyłem ostatnio lunetę Optimę 65 /jeszcze raz dziękuję ABS za podpowiedzi/ ,dziś pierwszy raz mogłem zobaczyć księżyc , podobało mi się ,ale chciałbym go mieć jeszcze bliżej.Pytanie : czy któryś z tych teleskopów mi to zapewni : 1 Celestron Astro Master 70AZ 2.Sky Watcher SK909AZ3 3.Sky Watcher Sk804 AZ3. Jeżeli można to poroszę o zady i walety
podanych przyrządów. Mnie zielonemu najbardziej podoba się pierwszy , bo ładny . Na temat trzeciego trochę mnie uświadomił ABS, ale jak wybrać między nim a drugim ? Dodam ,że na dziś mogę wydać około 500zł/dlatego te wybrałem/ , sprzęt ma też służyć ziemskim obserwacjom , bardziej krajobrazom niż ptakom i niekoniecznie musi być mobilny/mam lunetę/ obserwowany byłby księżyc i i inne bliskie obiekty . Przypomnę , jesteśmy /ja i teściowa 75 lat/absolutnie początkujący i niestarzy więc może poczekać i kupić lepszy droższy
sprzęt , który obyśmy umieli obsłużyć .No i jeszcze mile widziana byłaby możliwość podłączenia lustrzanki .Nie wiem czy ktoś doczytał do końca , wytrwałych proszę o pomoc.
Ps. ABS na PW gdzieś na górnym pasku zamieściłeś trochę informacji. Nie znalazłem i nie przeczytałem .Pozdrawiam Karo3003. Jestem z Zamościa z miasta
Nie ma sprawy, tyle podziękowań, oj nie trzeba.
Przybliżenie można wyliczyć dzieląc długość ogniskowej (długość rury) przez ogniskową okularu, np. Sky Watcher 90/900 wystarczy wykonać rachunek 900 : 10 (okular 10mm jest w zestawie) co daje nam powiększenie 90x. Gdy dokupimy okular 6mm, powiększenie wyjdzie 150x. W tej chwili masz jak pamiętam 55x - przy 150x księżyc będzie niespełna trzykrotnie większy.
Jeśli chodzi o lustrzankę teleskop powinien mieć gwint T-2 umożliwiający podłączenie za pomocą dodatkowego adaptera aparatu cyfrowego. Znajdziesz w opisach sklepowych teleskopów, można zadzwonić do sklepu dopytać.
Typowym teleskopem księżycowo-planetarnym jest Mak, np.
http://deltaoptical.pl/te...2-ota,d718.html
tutaj ogniskowa wynosi 1300mm.
tańszy:
http://deltaoptical.pl/te...2-ota,d718.html
a można jeszcze taniej.
Dobrym rozwiązaniem jest Twoja propozycja nr.2
Nr 3 to trochę powielenie tego co masz - dużo więcej nie wyciągniesz choć da radę przy krótkim okularze. Nr 1 jest rzeczywiście sympatyczny - ale apertura zbliżona do Twojego więć sensowniejszy byłby Celestron 90/1000 - wygląda tak samo ale nie kosztuje tak samo. Nie wyczerpuję tematu jak by co pytaj. Inni też doradzą.
PS. Jak jesteś zalogowany na na rzeczonym pasku z góry pisze (oprócz wielu info) "Masz wiadomość (1)" lub "Nie masz wiadomości" - wystarczy kliknąć.
karo3003 [Usunięty]
Wybór się zawęził , ten Astromaster90AZ nie ma tych pokręteł , które występują w Sky909AZ i szukacz jest jakiś mały .Wygląda ubożej ale może ma lepsze osiągi .Warto dać 100zł więcej ?
Gwint T2 więc zdjęcia robić można.Pozdrawiam Karo3003.
Wysłany: Pią 19 Lut, 2010
Pan z Delty powiedział mi, że optycznie oba są na porównywalnym poziomie. W przypadku SW są lepiej sklasyfikowane montaże. Mikroruchy o których piszesz są bardzo pomocne w obserwacjach. Pozostaje kwestia foto: gwint T-2 w Celestronie jest a w SW nie wiem. Gdyby była możliwość robienia zdjęć wziąłbym SW. Cele. też jest w porządku - ma dłuższą ogniskową co pozwoli uzyskać większe zbliżenia ale odbywa się to kosztem światłosiły (jest nieco ciemniejszy). Generalnie różnice nie są duże. W światku astro. częściej poleca się SW.
karo3003 [Usunięty]
Witam , mikroruchy pokrętłami a makro to się ciągnie za tubę ? Bo tam żadnej wajchy nie widzę .Też bym się przychylał raczej do SW . Czy dla ułatwienia można w nim zastosować ten okular co mi polecałeś Sky Watcher ZOOM 1,25 8-24 ?
Większość teleskopów łapie się za tubę. Okular
http://www.teleskopy.pl/p...tcher_Zoom_1,25''_8-24mm
mógłby być zastosowany w refraktorze f/10 ale warto się nad tym dobrze zastanowić. Obraz stałogniskowy powinien być lepszy. Trzeba by porównać. W tej cenie moża dokupić jaiegoś plossla lub dwa zależnie od potrzeb. Warto z teleskopem potestować aby samemu określić jakich powiększeń i kątów pola widzenia potrzebujemy. W moim refraktorze najbardziej brakowało mi szerszego pola widzenia a są przecież także okulary szerokokątne. Ten zoom ma bardzo przyzwoite "pola".
karo3003 [Usunięty]
Wysłany: Sob 20 Lut, 2010
Bardzo dobrze to ująłeś , trzeba potestować .Tymi plosslami to mnie zieleńca już dobiłeś . Nawet się przestałem zastanawiać z czym to się je .Zatem wybór padł na SW SK909AZ3 . Popatrzę , pooglądam może będę wiedział lepiej co mi trzeba , moje pytania będą wtedy konkretne i sensowne . Mam tylko prośbę , jakie urządzenia mogą mi być przydatne w bliskiej przyszłości , bym je zakupił razem z teleskopem .Zakupu dokonam najwcześniej w środę /24.02/ bo w Teleskopach.Pl nie mają a w Fotozakupach Pan Mateusz od teleskopów będzie właśnie w środę . Czekam na sugestie
pzdrawiam Karo3003.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10