Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Bardzo dobra propozycja. W zasadzie powinien to być podstawowy obiektyw dla systemu bez lustra. Nie tylko minimalna wielkość i waga, ale także dobre własności optyczne.
Brawo.
Z zadowoleniem przyjąłem zmianę sposobu testowania odblasków, jest szansa że jeśli nadal będziecie testować odbicia w ten sposób, to runie bardzo dobra opinia o powłokach Sigmy. Przez rok używałem Sigmy 10-20 f/4-5.6, gdzie w teście uważacie że znakomicie zachowuje się pod światło, a ja w ciemności uzyskiwałem takie oto nieznakomite rezultaty:
Będziemy testować po staremu. Tutaj był wyjątek, ze względu na brak pogody. Znacznie częstszym problemem są odblaski od słońca, niż od lampy ze strumienicą...
Arek, szkoda, bo takie odbicia robiły mi się także od słońca, były mało albo wcale nie widoczne na zdjęciu - o ile aparat nie ustawił na te odbicia ostrości, pojawiały się także od zwykłych żarówek.
Samsung NX10 mi się specjalnie nie podoba, ale to szkło jest całkiem przyjemne.
SlawGaw, jeśli pamiętam bodaj test Sigmy 30/1,4 na wszystkich mocowaniach to wyszły też różnice w pracy pod światło na różnych korpusach. Być może jest to taki właśnie przypadek? Oczywiście zakładam, że nie miałeś założonego filtru UV/whatever na szkle podczas robienia tej fotki.
SlawGaw, Ty miałeś chyba wyjątkowego pecha z tą Sigmą, albo ja wyjątkowe szczęście. Wstawiałem tutaj kiedyś przykłady: w wizjerze miałem odblaski, ale na zdjęciu ich nie było... Ostre, letnie słońce w rogu kadru.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 15 Lut, 2010
SlawGaw napisał/a:
Samsung NX10 mi się specjalnie nie podoba, ale to szkło jest całkiem przyjemne.
poczekamy kilka miesięcy i wyjdzie miniaturka klasy EP-1 czy GF-1
komor, MC, miałem kilka sztuk tej Sigmy i wszystkie zachowywały się podobnie, więc ciężko mówić o pechu, nie miało znaczenia czy używałem filtru UV czy też nie, smugi wyglądały tak samo. O moich przygodach z Sigmą 10-20 pisałem już wielokrotnie wcześniej i praktycznie nie mam nic nowego do dodania, może uda mi się w najbliższym czasie sprawdzić wersję na Nikona razem z D300, jednak wydaje mi się że będzie to samo.
Sprawdzanie odblasków w taki sposób jak w tym teście daje możliwość kontrolowania warunków testu co zapewnia lepszą możliwość porównania wyników, a dotychczasowa metoda pokazuje raczej jak ta wada przekłada się na jedno konkretne zastosowanie - zdjęcia pod słońce.
Metoda, którą chwalisz, zastosowana w teście Samsunga, przekłada się na jeszcze konkretniejsze zastosowanie - z konkretną lampą, o konkretnej temperaturze barwowej i ze skupionym światłem. Śmiem twierdzić, że znacznie więcej mówi test ze słońcem niż z lampą. Tym bardziej, że nie jest tak przypadkowy jak Ci się wydaje.
A to czy Sigma ma słabe powłoki, można ocenić choćby porównując transmisję Sigmy 24-70 f/2.8 i Nikkora 24-70 f/2.8.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9