Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć. Adapter SD/CF czy ma ktoś jakąś praktykę w tej materii? Czy sa jakieś straty? Mam SD za 7500 i kupując ten adapter tylko zyskuję bo równoległe CF są tańsze tej marki. Czy marka tego adaptera też ma znaczenie? Dzięki i pozdrawiam
Teoretycznie z uwagi na interfejs karty SD są wolniejsze od CF, co prawda nie są to różnice rzucające na kolana, ale są. Z drugiej strony zaletą korzystania z SD jest niewątpliwie powszechność wbudowanych czytników w komputerach oraz ich większa wygoda użytkowania. Ważne jest też że zwykle adaptery są tzw Type II, a aparaty w zależności od modelu maja złącza typu I lub II. To znaczy do aparatów ze złączem Type I nie wepchniesz adaptera Type II.
Praktycznie odpowiadając na Twoje pytanie:
Elian napisał/a:
Czy sa jakieś straty?
Elian napisał/a:
Czy marka tego adaptera też ma znaczenie?
... muszę powiedzieć: i tak i nie, jak to w świecie IT bywa
Masz adapter - ciesz się nim. Nie roztrząsaj jakichś technicznych detali bo tak na prawdę w codziennym życiu mają one niewielki na korzystanie z aparatu
i kupując ten adapter tylko zyskuję bo równoległe CF są tańsze tej marki
Z tego wnoszę, że chcesz używać kart CF zamiast SD, bo sa tańsze, tak? Jeśli tak, to jak takie coś włożysz do aparatu skoro karty CF są dużo większe? Jako dostawka?
Nic nie rozumiem.
pro_fill [Usunięty]
Wysłany: Sob 13 Lut, 2010
B o g d a n napisał/a:
Elian napisał/a:
Mam SD za 7500
Mógłbyś precyzyjniej określic co posiadasz?
spekuluję, że pominięto przecinek i powinno być 75,00
Nie no wybaczcie pomyłkowo jedno zero wskoczyło. 750 zł kosztuje SD 10 class 30/mb jak narazie najszybsza na rynku. Wszystko ładnie tylko że zmieniłem puszkę i tam jest CF. Kupujac ten adapter mam jak gdyby dwie karty CF i SD. Tylko czy te adaptery nie fiksują z parametrami karty o to się rozchodzi. Pozdrawiam.
Elian, sprawdź specyfikację aparatu - jeśli obsługuje CF Type II to myśl dalej - jeśli tylko Type I, to zapomnij o adapterze -no chyba że jakimś cudem znajdziesz adapter 3mm
A 30MB/s to wcale nie najszybsze... w CF najszybsze osiągają 90MB/s
pro_fill [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Lut, 2010
Elian napisał/a:
750 zł kosztuje SD 10 class 30/mb jak narazie najszybsza na rynku.
Transfer HDTV to 16 - 45Mbit/s a to maksymalnie jakieś 6MB/s
Aparaty mają tak wysokie transfery po to, żeby ZDJĘCIA w RAWach szybko zrzucać - nie do filmów. Przy matrycy 18Mpix jeden RAW to około 20MB - czyli na karcie z szybkością 40MB/s będziesz mógł teoretycznie zapisać 2 klatki na sekundę. Aparat strzela w serii powiedzmy 7fps - nie ma co - zapcha się bufor i seria się skończy.
Matematyka wasza jest mądrzejsza od mojej. Jednak ja namacalnie wiem co robię bo włożyłem anemiczną kartę i film klatkował włożyłem 60mb/sek i jest płynny jak morska fala :.)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9