Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
D5000 to sympatyczny aparacik. Nikony z tej niskiej polki cenowej (d3000, d5000, d60 etc.) maja programy tematyczne, jak w kompaktach (prawie), a takze pomoc. Aparat moze ci wyswietlac podpowiedzi i objasniac, co zyskasz wprowadzajac takie lub inne ustawienia.
To bedzie dobry wybor.
Wysłany: Sro 17 Lut, 2010 Re: Prośba o pomoc w wyborze- Panasonic Lumix FZ38 / Nikon D
pczolinka napisał/a:
Może to był zły pomysł by pójść do sklepu bo rzuciło mi się w oko lustro - Nikon D5000. (...) Wiem, że na początku nie będzie mnie stać na nowe obiektywy (...)
To jak koniecznie chcesz lustrzankę i koniecznie D5000, to dozbieraj chociaż do zestawu z 18-105VR
Nie mówię że chcę koniecznie lustrzankę i że koniecznie nikona, chciałam tylko porady, takiej dla laika w tej tematyce. Wciąż nie jestem zdecydowana. Zastanawiam się czy poradzę sobie z lustrzanką czy lepiej wybrać tańszą hybrydę
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 17 Lut, 2010
pczolinka napisał/a:
Zastanawiam się czy poradzę sobie z lustrzanką czy lepiej wybrać tańszą hybrydę
dlaczego miałbyś sobie nie poradzić, ..... takie czasy - czasem hybryda droższa niż zestaw kitowy(lustro+szkło) -pytanie czego ci potrzeba....
Akurat hybryda podana przeze mnie nie jest droższa od tego nikona Mi potrzeba dobrych zdjęć w każdych warunkach. Zależy mi na szybkości w ich wykonywaniu oraz od czasu do czasu na nakręceniu krótkich filmików.
Z jednej strony myślę że panasonic byłby dla mnie wystarczający, ale zastanawiam się czy po jakimś czasie nie chciałabym czegoś lepszego.
Jak wyżej - kwestia czego oczekujesz...
Z lustrzanki też można korzystać na zasadzie "point-and-shoot" jeśli komuś odpowiada to co oferuje automat i nie ma zamiaru wgłębiać się w fotograficzne "arkana"
To, że lustrzanka ot tak wypluwa "lepsze" obrazki, to generalnie mit czy wynik pewnej mody, choć zawierający pewne przebłyski prawdy, tyle że nie wynika to li tylko z posiadania przez aparat lustra
Napisałaś, że już robiłaś zdjęcia lustrzankami i byłaś zachwycona obsługą, a potem piszesz że nie wiesz czy sobie z lustrzanką poradzisz - jak mamy to rozumieć? Na czym polegała ta "obsługa", która raz zachwyca a raz jest trudna?
Cytat:
oraz od czasu do czasu na nakręceniu krótkich filmików.
Z pewnych względów filmowanie lustrzanką a hybryda/kompaktem to dwie różne rzeczy. A jak to wygląda, jakie są możliwości a jakie ograniczenia to już sobie sama znajdź - pierwszy z brzegu wątek na temat spraw "filmowych" jest na tym forum w dziale "Cyfrowe lustrzanki"
Cytat:
Mi potrzeba dobrych zdjęć w każdych warunkach.
Tego żaden sprzęt nie jest w stanie zagwarantować...
kozidron [Usunięty]
pczolinka, mi chodzi raczej o takie bardziej "przyziemne" potrzeby, bo to co napisałaś to nie w zestawie do 2500 ziko - w takich widełkach nie dostaniesz zestawu jak to ujęłaś radzącego sobie " w każdych warunkach" zejdź na ziemie.
W entry level wszyscy producenci dają to samo, różnice są przynajmniej minimalne, zabawa zaczyna się jak wychodzisz poza iso 800(tu może jeszcze są różnice) czy jeżeli dobierasz sobie odpowiednie oszklenie ale to jakby już trzeci krok w tej całej "zabawie" .........najpierw trzeba się zastanowić czego realnie się oczekuje, jeżeli to ma być puszka na pstryki u cioci na imieninach to na prawdę obojętnie co wybierzesz. Czy to będzie nikon D5000 czy Pentax k-x nie zrobi Ci różnicy .....
Patrzac na zdjecia robione lustrzankami a tymi co ja robie swoim baaardzo zwyklym kompaktem to widze duza roznice. Robilam kilka zdjec lustrzankami i mialam na mysli to ze bylam zachwycona szybkoscia robienia zdjec i wlasciwie kazde bylo dobre, wyrazne, nie rozmazane itd.
Czytalam wiele tematow i naprawde to nie jest prosty wybor - kupno aparatu. Wiem ze na dzien dzisiejszy z panasonica bylabym zadowolona, no ale...
Wiele osob na roznych forach twierdzi ze i tak z czasem kazdy przesiadzie sie na lustrzanke, wiec jak to w koncu jest
kozidron [Usunięty]
pczolinka napisał/a:
Patrzac na zdjecia robione lustrzankami a tymi co ja robie swoim baaardzo zwyklym kompaktem to widze duza roznice. Robilam kilka zdjec lustrzankami i mialam na mysli to ze bylam zachwycona szybkoscia robienia zdjec i wlasciwie kazde bylo dobre, wyrazne, nie rozmazane itd.
kompakty już nie ustępują szybkością działania lustrzanką (pewnie, że kompaktem nie śmigniesz serii 5 rawów w 1 sekundę ale chyba nie o to Ci chodzi) a to że fotografie były "dobre i wyraźne" to większa zasługa operatora.
Mi się wydaję, że i tak weźmiesz lustro i słusznie a zajrzałaś tu tylko po to by się upewnić.
Skąd ta pewnosc Na razie sie waham, ale masz racje, bardziej jestem za lustrem - Nikon D5000 18-105 VR Kit. Do ostatecznej decyzji jeszcze mam troche czasu.
kozidron [Usunięty]
pczolinka napisał/a:
Nikon D5000 18-105 VR Kit. Do ostatecznej decyzji jeszcze mam troche czasu.
to nie zwlekaj, kadry uciekają -nawet jak jest tak pochmurno na zewnątrz
Wiem ze na dzien dzisiejszy z panasonica bylabym zadowolona, no ale...
A ja nie byłbym tego taki pewien W trudnych warunkach, przy słabym świetle, nawet będąc amatorką zobaczysz różnicę między D5000, a kompaktem - FZ38.
Dodatkowo, coś, co też każdy amator powinien zauważyć - stopień rozmycia tła w lustrzankach (tzw. mała głębia ostrości). FZ38 tak ładnie tła nie rozmyje i myślę, że różnicę amator dostrzeże.
Ja mam FZ38, mnie pasuje, ale głównie dlatego, że potrzebuję czegoś bardziej kompaktowego i wygodnego w noszeniu ze sobą.
Pytanie też, czy lubisz robić zdjęcia patrząc przez wizjer. Jeśli lubisz, to tylko lustrzanka.
Dodatkowo, coś, co też każdy amator powinien zauważyć - stopień rozmycia tła w lustrzankach (tzw. mała głębia ostrości).
Wystarczyłaby tylko większa matryca w kompakcie powiązana z dość jasnymi obiektywami o tym razem już dłuższych ogniskowych
W każdym razie mała GO nie wynika akurat z tego, że aparat jest lustrzanką. Był sobie np. taki SONY R1, no ale dywersyfikacja produktów jakaś musi być i nikt tego tematu nie pociągnął dalej.
Do tego właśnie "kiełkują" nowości spod znaku u4/3 i NX (tu nawet matryca jest APS-C), do tego jasne szkiełka i kreowanie małej GO przestanie być domeną lustrzanek
Wystarczyłaby tylko większa matryca w kompakcie powiązana z dość jasnymi obiektywami o tym razem już dłuższych ogniskowych
Wystarczyłaby, ale jakoś (prawie, z wyjątkiem np. Leici X1) żaden kompakt takiej matrycy nie ma Dlatego można powiedzieć, że jak mała GO, to w zasadzie tylko lustrzanka (w skrócie).
Cytat:
Do tego właśnie "kiełkują" nowości spod znaku u4/3 i NX (tu nawet matryca jest APS-C), do tego jasne szkiełka i kreowanie małej GO przestanie być domeną lustrzanek
Ale aparaty u4/3 to już dla mnie nie kompakty w powszechnym rozumieniu (i jeszcze nie lustrzanki).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10