Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
DG, jak poszukasz to były już tematy poruszające jakość fotek z 28-135.
W telegraficznym skrócie - jest dobrze, a nawet bardzo.
IS jest, ale jego użycie powoduje czasem pogorszenie jakości obrazu. No i nie jest to L-ka jeśli chodzi o budowę. Tubus z czasem dostaje denerwujących luzów (przednia soczewka lata 2mm na boki) ale to chyba nie wpływa na jakość obrazu.
Mój blisko ośmioletni 28-135 poszedł na allegro za prawie 900zł. To chyba nieźle...
MasterB
dzięki za uwagi wynikające z własnego doświadczenia
W telegraficznym skrócie - jest dobrze, a nawet bardzo.....
-Wzasadzie takie informacje chcę słyszeć
-jak najprosciej sprawdzić obiektyw w sklepie ze swoim body jak ostrzy
Tubus z czasem dostaje denerwujących luzów
-po jakim czasie użytkowania pojawiają się luzy
nie jest to L-ka jeśli chodzi o budowę
Na to nie liczę niestety, kupię biały lakier i czerwony pasek do naklejenia
Jeszcze jedna prośba, czy mozesz podesłać kilka fotem na maila robionych w różnych warunkach?
gorecki.d@wp.pl
Chyba rozważam zakup nowego za 1.400 - dostaję dwa lata gwarancji, moze w tym czasie dozbieram na L-kę, jak by mi tu cos nie pasowało...
Być może coś mi przesyłałeś
co jakis czas kasuje poczte więc nie sprawdzę
[ Dodano: Sro 17 Lut, 2010 21:29 ]
W JAKI SPOSÓB SPRAWDZIĆ ŁATWO I SPRAWNIE W SKLEPIE CZY OBIEKTYW DOBRZE OSTRZY Z BODY
Czy ma ktoś na to własny, sprawdzony sposób?
W JAKI SPOSÓB SPRAWDZIĆ ŁATWO I SPRAWNIE W SKLEPIE CZY OBIEKTYW DOBRZE OSTRZY Z BODY
Czy ma ktoś na to własny, sprawdzony sposób?
Jak sprawdzać to nie tylko AF. FF/BF to tylko jeden z pojawiających się problemów.
Zastanów się nad poniższym. Trzeba zabrać komputer, ewentualnie statyw.
AF
Kilka fotek na kontrastowe obiekty oraz tablica wg instrukcji z różnych odległości i przy różnych ogniskowych na pełnej dziurze. + wyostrzyć na jakiś daleki obiekt.
http://focustestchart.com/focus21.pdf
ostrość/geometria
tablice albo zwykły wydruk pionowych i poziomych linii + ewentualnie małe napisy pomiędzy liniami na środku, w połowie na brzegu i w rogach.
Sprawdzam czy geometria zadawalająca, czy któryś róg nie ucieka, czy z prawej lewej g d ostrość taka sama. Ważne – oś optyczna obiektywu idealnie prostopadle do tablicy testowej. Ostrość najlepiej precyzyjnie ustawić ręcznie przez LV albo podgląd na kompie. No i oczywiście ze statywu z opóźnieniem wyzwalacza aby się aparat ustabilizował/wyłączyć IS. Zadbać o dobre, równomierne oświetlenie.
Przy okazji na kontrastowych liniach wyjdzie czy aberracja akceptowalna i kontrast na odpowiednim poziomie.
Przeczytaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5078
To z grubsza tyle. Jak będzie kicha to się zorientujesz. Przećwicz na spokojnie wcześniej to będziesz wiedział czego się spodziewać. Jak się da to lepiej sprawdzić na spokojnie w domu. W sklepie może być ciężko o dokładne sprawdzenie.
Powodzenia..
No i w przypadku czegos co sie wysuwa itp - warto sprawdzic dzialanie mechaniki, zeby nie bylo jak w tescie 15-85 ze raz pierscien ogniskowych dziala z oporem a raz ma luz ..
Nie trzeba
Można po prostu kupić i cieszyć się nowym szkłem a fotografowanie tablic ISO pozostawić testerom
Tym bardziej że kupujesz w zwykłym sklepie więc jak już coś będzie nie tak (a prawie na pewno będzie ok, to w końcu Canon z napędem ring USM) to po prostu oddasz im to szkło na gwarancji...
Tak czy siak, myślę że większość sklepów FotoJoker będzie miało ten obiektyw - jakiś czas temu widziałem w dwóch do których wszedłem.
Widzę ze troszke się trzeba przyłożyć do tego sprawdzenia...
Jak do wszystkiego w życiu robienie czegoś po łebkach nie gwarantuje sukcesu.
Przy zakupie stacjonarnym można pomacać i +/- stwierdzić czy ok.
Zakup przez internet ma tą zaletę, że można na spokojnie dokładnie sprawdzić i gdyby nie grało dokonać zwrotu.
[ Dodano: Czw 18 Lut, 2010 14:26 ]
MasterB napisał/a:
Nie trzeba
Warto sprawdzić i mieć świadomość posiadania dobrego szkła
Można też liczyć na to że producent/sprzedawca nie pociśnie nam bubla.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10