Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zakup aparatu dla początkującego
Autor Wiadomość
lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pią 19 Lut, 2010   

Jak 18-105VR jest mały to co dopiero pentaksjanie mogą powiedzieć:

:mrgreen:
To już musi być mega słabe szkło...

Tak na poważniej, rozmiary obiektywu nie świadczą o tym czy jest on "słaby" (cokolwiek by to nie znaczyło) czy nie. To wypadkowa wielu czynników. Czyżbyś się naoglądał za dużo fotografów na meczach czy tym podobnych..?

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

B o g d a n, to są pieniądze maniek6, więc niech robi sobie z nimi co chce, ja chciałbym móc zaoszczędzić 4800 w ciągu dwóch miesięcy.

ksztynort 
Nowy

Jeżeli z jakiś powodów obiektyw 18-105VR zaproponowany przez kolegów z forum jest dla Ciebie za mały, może warto zerknąć na zestaw Nikon D90 + Nikkor 18-200VR. W FJ jest poniżej kwoty którą określiłeś w zapytaniu. Pozdrawiam.

maniek6 
Nowy

Wiecie to nie kwestia pieniędzy, tylko spełnienia marzenia. To tak jakby komuś zarzucić, że kupił swoje wymarzone auto za 70tysięcy, a przecież można jeździc tymi za 5 tysięcy. To bylo moje marzenie które teraz się spełni.
Dziekuję Wam bardzo zza życzliwość i przyjazne odpowiedzi.
Zdecydowałem się na nikona wraz z obiektywem podanego przez SlawGaw. Dziekuję raz jeszcze :)

A jakąś książke polecicie?

komor 
Moderator

ophiuchus napisał/a:
Statyw kup taki na jaki będzie Cię stać Dobry z niezłą głowicą to wydatek myślę około 1000 PLN.

Ludzie, przestańcie mącić ludziom w głowach i do podstawowej lustrzanki z kitem czy czymś klasy 70-300 proponować statywy za 1000 zł. To naprawdę nie ma sensu, żeby za statyw dawać 1/4 czy 1/5 całej kwoty na sprzęt.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

komor napisał/a:
ophiuchus napisał/a:
Statyw kup taki na jaki będzie Cię stać Dobry z niezłą głowicą to wydatek myślę około 1000 PLN.

Ludzie, przestańcie mącić ludziom w głowach i do podstawowej lustrzanki z kitem czy czymś klasy 70-300 proponować statywy za 1000 zł. To naprawdę nie ma sensu, żeby za statyw dawać 1/4 czy 1/5 całej kwoty na sprzęt.

Zgadzam się z powyższym całkowicie. Proponowanie takiego statywu w tym przypadku jest (cenzura). Osobiście mam Sherpę 200 i jak na moje potrzeby jest wystarczający. Podobnie będzie w tym przypadku.
Proponuję trochę odpowiedzialności za udzielane porady.

maniek6 
Nowy

Nie kupuję narazie ani lampy ani statywu, będę pokolei dokupował gdy się czegoś nowego nauczę.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

maniek6 napisał/a:
Zdecydowałem się na nikona
Gratuluję szybkości podejmowania decyzji. Nie bierz tego do siebie, ale ja mając 4800 do wydania, trochę dłużej niż tylko w 50 minut, zastanawiałbym się co za nie kupić. W końcu ma to być Twój wymarzony aparat. Nie może być byle jaki, prawda?

Jesteś pewien, że wybrałeś dobrze? Optymalnie? Najlepiej, jak mogłeś?

Ja myślę, że równie dobrze mogłeś wpisać w jakieś ceneo.pl hasło "lustrzanka do 4800 zł." i kliknąć w pierwszą pozycję listy.
Piszę to z życzliwości, a nie aby się z Tobą przekomarzać. Może kiedyś przyznasz mi rację. :smile:
Zrobisz co zechcesz oczywiście. :wink:

maniek6 
Nowy

Prawda nie może być byle jaki, ale skoro 80% ludzi tutaj piszących go poleca to nie jest to wyssane z palca prawda?
Oczywiście mogłem, lecz ja się na tym nie znam i przyszedłem po pomoc.
To na co ja wydaje pieniadze i ile Ty byś się zastanawiał nie gra roli.

Chce iść pokolei, uczyć się tego. Gdy zobaczę że nikon nie spełnia moich oczekiwań, wtedy sam będę wiedział co wybrać. Jako że nigdy nie używałem lustrzanki nie mam prawa głosu i wypowiadania się w tej kwestii, póki nie zacznę ich używać/porównywać.

Polecicie jakąś książke?

bacruk 
Entuzjasta

maniek6, myślę, że podejście masz dobre. Blisko 100% ludzi wypowiadających się na tym forum używa takiego a nie innego systemu z przypadku. Mało kto od początku świadomie się zdecydował. Świadomość przychodzi w miarę użytkowania.
Cokolwiek wybierzesz i tak będziesz mega zadowolony. Nawet najprostsze sprzęty oferują bardzo wiele. Jak kilka lat temu wybierałem pierwszy kompakt to sprzęty gorsze od tych o których rozmawiamy były warte 10patoli i były dla "zawodowców".
Teraz Ty możesz coś podobnego zaposiąść za 2-3 tysiaki :smile:
Skarbnicą wiedzy teoretycznej i praktycznej jest Internet. Książkę może lepiej zwyczajnie obejrzeć w realu i zdecydować czy tematyka i forma odpowiada.
http://foto.jasiu.pl
http://www.szerokikadr.pl/
http://www.cyberfoto.pl/
http://www.fotal.pl/
http://www.fotografuj.pl/
http://www.fotopolis.pl/
www.swiatobrazu.pl
http://www.fotografowac.pl

SlawGaw 
Optyczny

komor, MC, ja wypowiedz ophiuchus, zrozumiałem trochę inaczej, skoro dobry statyw potrafi kosztować 1000, to maniek6 ma kupić taki na jaki go stać, nie przykładając do tego istotnej wagi.

B o g d a n, czasem mam wrażenie że zbyt dużą wagę przykładamy do wyboru aparatu, one naprawdę różnią się drobiazgami, a te są istotne tylko dla tych którzy potrafią z nich świadomie skorzystać. Ja tam zazdroszczę takiej swobody podejmowania decyzji.
Sam D90 jest, w moim mniemaniu, jedną z lepszych propozycji na rynku dla amatora mającego pewne ambicje i chęć rozwoju, dobra jakość korpusu, dobra jakość zdjęć, po w miarę rozsądnej cenie.

maniek6, wiele dobrej zabawy przy robieniu zdjęć i nauce.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

maniek6 napisał/a:
Prawda nie może być byle jaki, ale skoro 80% ludzi tutaj piszących go poleca to nie jest to wyssane z palca prawda?
Nie, nie jest wyssane z palca ale z tego forum.
Ściśle mówiąc te 80% to tylko 3 osoby (na 5 się wypowiadających do 18:49), które zdaje się same nie fotografują marką Nikon.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

maniek6, D90+18-105VR to naprawdę bardzo dobry aparat. I to mimo że stuknęły mu już dwa latka prawie - nadal jest w niezłej formie. I mówię to jako użytkownik D90 żeby nie było :)

A to że jest on dobrą propozycją najlepiej świadczy polecanie prze osoby same będące w innych systemach :D

maniek6 
Nowy

Dziękuję bardzo za każdą wypowiedź i naprawdę wielkie wsparcie od Was! :)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

B o g d a n napisał/a:
maniek6 napisał/a:
Nie, nie jest wyssane z palca ale z tego forum.
Ściśle mówiąc te 80% to tylko 3 osoby (na 5 się wypowiadających do 18:49), które zdaje się same nie fotografują marką Nikon.

Ty chyba za poważnie podchodzisz do takich pier..ł jak kupno urządzenia do rejestrowania zdjęć. Wszystko zadziała.

BTW - też wolałbym Nikona :razz:

choć nim nie fotografuję

Odpowiedz do tematu