Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie. Mam alergie na ten typ zasilania. Nawet kompakta na 'paluszki' nie kupie. Sam napisales wczesniej, ze tego typu zasilania nie lubisz. Wiesz doskonale, ze AA sa ciezsze, mniej efektywne i dluzej sie je laduje.
Nie mam nic do pentaxa, jesli o to ci chodzi. Moze po za kiepskim kitem, ktory do niego dodaja. Na rynku daja ciala na maxa, choc nie sa gorsi od sony. Troche wstyd i niezbyt dobrze rokuje na przyszlosc.
Testy optycznych? Raczej jako ciekawostka.
@Palindrom - prawda, ale co ten pentax w tej kwestii oferuje? Kiepski kit i wykonanie na poziomie canona 1000d. Tylko mi juz nie pisz o roznych starociach MF i m42, bo one raczej nie sa dla poczatkujacych amatorow. Wymagaja duzej wprawy, inwestycji w inna matowke i duuuzo samozaparcia. Ceny za te lepsze obiektywy nie sa tez az tak atrakcyjne.
Do nikona dostaniesz lepszy kit, a canon 450d jest tanszy, bo zasilania nie musisz kupowac, a i ladowarka jest w komplecie.
Nie. Mam alergie na ten typ zasilania. Nawet kompakta na 'paluszki' nie kupie.
A lampę masz na co?...
P_M_ napisał/a:
Wiesz doskonale, ze AA sa ciezsze, mniej efektywne i dluzej sie je laduje.
Z tego zgadza się tylko, że są cięższe... A paluszków nie lubię głównie dlatego, że zbyt często je gubię...
P_M_ napisał/a:
ale co ten pentax w tej kwestii oferuje?
Unikalne obiektywy i bardzo dobrą jakość obrazu + bardzo dobrą kompatybilność wsteczną, video, stabilizację, czyszczenie matrycy, HDR... itp... itd...
P_M_ napisał/a:
i wykonanie na poziomie canona 1000d
No jednak trochę lepsze...
P_M_ napisał/a:
Tylko mi juz nie pisz o roznych starociach MF i m42, bo one raczej nie sa dla poczatkujacych amatorow. Wymagaja duzej wprawy, inwestycji w inna matowke i duuuzo samozaparcia.
Wiele osób właśnie od nich zaczyna i jakoś sobie radzą...
P_M_ napisał/a:
canon 450d jest tanszy, bo zasilania nie musisz kupowac, a i ladowarka jest w komplecie.
W końcu i tak będziesz musiał kupić... Do lampy...
Moze po za kiepskim kitem, ktory do niego dodaja.
(...)
Kiepski kit
Przecież to "uplastikowiona" (wzorem rynkowych potentatów ) wersja bardzo dobrego (jak na "kit") DA 18-55 AL II.
Nie wiem w czym tu konkurencja lepsza, może Nikkor 18-105VR się tutaj jakoś wybija sporym zakresem ogniskowych i niezłą optyką bo poza tym to kolejny "plasticzak".
@Palindrom - prawda, ale co ten pentax w tej kwestii oferuje? Kiepski kit i wykonanie na poziomie canona 1000d. Tylko mi juz nie pisz o roznych starociach MF i m42, bo one raczej nie sa dla poczatkujacych amatorow. Wymagaja duzej wprawy, inwestycji w inna matowke i duuuzo samozaparcia. Ceny za te lepsze obiektywy nie sa tez az tak atrakcyjne.
Do nikona dostaniesz lepszy kit, a canon 450d jest tanszy, bo zasilania nie musisz kupowac, a i ladowarka jest w komplecie.
OK, co więcej oferuje konkurencja w tym segmencie? No proszę...
Miałem w ręku Canona 1000D, IMO jest to różnica o klasę w dół.
Do Nikona rzeczywiście dostanę 18-105 i jest on dobry. Za to w klasie kitów 18-55 Pentaksa jest niestety najlepszy. Nie wiem czy odchudzone wersje też mają QSF, ale nawet bez tego i tak są najlepsze. Posiadam DA 18-55 AL II, ma metalowy bagnet, pierścień ustawiania ostrości ze skalą ze sprzęgłem automatycznym (można robić poprawki jak AF skończy pracę) i jest stosunkowo ostry.
Chcę wyjść z kita? Żaden problem. Są nowe DA, Limitedy, a jak chcę czego więcej, kupuję z drugiej ręki gwiazdki.
Dla przykładu 2 zoomy załatwiają mi zakres 28-200 i mam tam światło 2.8 (FA*28-70 + Tamron 70-200). Do tego są nieprzyzwoicie ostre - niczego więcej nie potrzebuję. Oczywiście mam też systemową 50/1.4 i wybieram sobie osiemdziesiątkę (a posiadam Jupitera 85/2). Chcę porobić na kliszy? Żaden problem, wymieniam tylko body Śmiał się będę dopiero jeżeli naprawdę cyfrowy średni format pojawi się na wiosnę, wtedy obiektywy od analogowego średniego będą pasowały zarówno do nowego 645 jak i wstecz do małego obrazka... I cyfrówek semipro... I entry level... Szkoda że nie do kompaktów ale co tam
Canon zmieniał bagnet ze cztery razy, tam już tak łatwo nie będzie. Kup Tamrona albo Sigmę i módl się żeby współpracował prawidłowo. Nie mówię żeby to był zły system, po prostu nie leży mi polityka Canona.
Nikona bardzo lubię ale do amatorskich body nie podłączysz obiektywu bez silnika. Poza tym dałem ~pół ceny Nikkora 24-70/2.8 za swojego FA* 28-70/2.8.
Zatem co mi oferuje Pentax? Wolność i swobodę
OK, co więcej oferuje konkurencja w tym segmencie? No proszę...
W tym segmencie wszyscy oferują to samo w róznych mniej lub bardziej szczęśliwych i fantastycznych wariacjach nt. tanie, plastikowe cośtam cośtam do robienia zdjęć. W tym segmencie liczy sie wyłacznie widzimisię i uprzedzenia kupujacego oraz zdolności marketingowe sprzedającego.
I generalnie jak gość ma w niewielkim poważaniu Pentaxa to po co mu udowadniac, ze jest w błędzie? Jak mu nie pasuje to nie kupi. Pentax k-x (czyli wariacja Pentaxa nt. tanie, plastikowe... cośtam costam... do rejestracj zdjęć) tez nie ma nic co mogłoby zniwelowac wrodzona niechęc do bateryjek AA czy inszych jego 'unikalnych' cech...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10