Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma 70-200 i współpraca z Alpha
Autor Wiadomość
Oregon 
Uczestnik

Wysłany: Pią 19 Lut, 2010   Sigma 70-200 i współpraca z Alpha

Witam. Zamierzam zakupić obiektyw Sigmy 70-200mm 2,8 do systemu Alfa. Dziś zadzwoniłem do sklepu internetowego i ku mojemu zdziwieniu sprzedawca odradził mi zakupu tego obiektywu właśnie z mocowaniem do Alphy. Powiedział, że ma sporo reklamacji, pada sprzęgiełko w obiektywie ponieważ silnik Alphy jest za mocny do tego obiektywu. Chyle mu czoła, że nie postąpił jak zwykły kupczyk ale powiem że położył moją wiedzę na kolana. W te pędy zadzwoniłem do serwisu Sigmy w Sopocie i ku mojemu zdziwieniu serwisant powiedział, że po raz pierwszy o czymś takim słyszy. Coś w tym jednak musi być, bo jakiego sprzedawcę stać na taką szczerość , obiektyw kosztuje w końcu 3200 zł. Doradził mi Tamrona, tak że raczej wykluczam aby miał na biurku wypowiedzenie :) ) Bardzo proszę o opinię na ten temat.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 19 Lut, 2010   

Pytanie zasadnicze: która wersja tego szkła?

Oregon 
Uczestnik

Druga oczywiście, z HSM.

MC 

No to tym bardziej facet gadał głupoty.

Takie wypadki były dosyć częste z 70-300APO.
Z 70-200/2,8 jeszcze nie słyszałem, aby padły zębatki w wersji I (bez HSM). Wersja II ma HSM, więc "moc" silnika w aparacie nie ma tu nic do rzeczy.

A nawiasem mówiąc, to wersja I byłaby szybsza jeśli chodzi o AF.

Sunders 

Oregon napisał/a:
Doradził mi Tamrona, tak że raczej wykluczam aby miał na biurku wypowiedzenie

MC napisał/a:
facet gadał głupoty.

Może po prostu tamrona miał akurat na składzie :???: :smile:

MC 

Być może.

Chociaż Tamron jest bardzo dobrą propozycją.

Sunders 

MC napisał/a:
Tamron jest bardzo dobrą propozycją.

Też wolałbym go od sigmy.

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Sob 20 Lut, 2010   

Ja też, dlatego go kupiłem ;)

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Nie 21 Lut, 2010   

Oregon napisał/a:
zadzwoniłem do serwisu Sigmy w Sopocie

Gdzie ty dzwoniłeś? Serwis Sigmy jest w Gdyni, przynajmniej ten autoryzowany.
Sigmy rzeczywiście miewają problemy z wytrzymałością napędu AF, jednak dotyczy to obiektywów bez HSM i nie psuje się sprzęgło a zwykle wyrywane są zęby z przekładni od napędu AF w obiektywie. Tamrony nie miewają takich przypadłości ale za to szybciej robią się luzy oraz odłażą gumy.

Oregon 
Uczestnik

Witam , przepraszam z tym Sopotem, cos pokrecilem, to byl serwis w Gdyni.
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

SlawGaw 
Optyczny

Oregon, no to miałeś szczęście z dodzwonieniem się do serwisu Sigmy, jestem w szoku że w ogóle to się komuś udaje, mi nigdy, miałem z nimi trochę do czynienia, telefonów nie odbierali, na maile odpowiadali zdawkowo, marketingowo poprawnie, ale bez konkretów. Na miejscu rozmawia się z miłymi ludźmi i można się z nimi dogadać, jednak za kontakt z klientami odpowiada ktoś inny. Podczas mojej ostatniej tam wizyty poznałem tego kolesia, on tam nie pasuje, ja bym go zwolnił, więc jeśli trafiłeś na niego to nie dziwię się że nic o tym nie słyszał. Ja sam latem 2009 naprawiałem u nich swoją starą Sigmę 105 makro, uszkodzona zębatka z napędu AF, drugi raz w ciągu dziesięciu lat używania obiektywu. Z tego co pamiętam koszt 360 zł. Spytałem się czy nowsze wersje są mocniejsze, uzyskałem odpowiedz że jest tak samo.
Podobnie jak MM nie słyszałem aby to się robiło w 70-200 2,8, jednak paru moich znajomych miało taki problem z innymi obiektywami Sigmy. Jak przechodzili z analogowych Minolt na A100, stare Sigmy masowo się sypały.

Odpowiedz do tematu