Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A ja myślę że PS to po prostu zbyt skomplikowane narzędzie i tyle. Może wystarczyło by używanie programów a'la Picasa? Mniej opcji - mniej pomyłek - lepszy efekt.
PL to bardzo bogaty kraj, każdy szanujący się fotografer ma PSa na pokładzie
Na zachodzie większość biedaczków nie stać na takie cuda. Rozwiązanie opisanych problemy kolega znajdzie na stronie pomocy technicznej.
Polecam zerknąć.
Nie mówię, że wszyscy tylko że zdecydowana większość. No a wystarczyło by nabyć sobie Elements i podobnych problemów by nie było. W sumie jest ogrom bardzo dobrych programów do obróbki za znacznie mniejsze kwoty, przeznaczonych właśnie dla ludzi którzy nie chcą bulić grubej kasy na duże narzędzia. Sorki za totalne OT, ale momentami trochę ludzie sami sobie robią pod górkę.
papatki, ale kolega Tutejszyn, jest właśnie użytkownikiem Elements - jak widać nie wersja Photoshopa jest tu problemem...
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010
papatki,
i szybciej na e-bay za 10 dolców dostaniesz w stanach "pirata" CS niż w polsce na "alledrogo" - to o biedzie i bogactwie..
jeśli ktoś potrzebuje, to przecież może sobie zakupić oryginał - wysyłka ze stanów drogo nie kosztuje, a cena niższa/akceptowalna - można przesunąć w czasie zakup jednego szkiełka... - jeśli trzeba.
jaad75 najwyraźniej powinien używać czegoś jeszcze prostszego.....
Tak naprawdę nie ma ograniczeń w użytkowaniu softów nabytych choćby w USA, wiem że takie wersje spokojnie można zarejestrować z podaniem kraju jako PL (choć sam mam wersje europejską).
Mnie osobiście bardziej martwi, że w hameryce student dostanie kompa za grosze, pakiet adoba za grosze itp itd. No a uwaga kolegi Krisv740 słuszna, ludzie wydają krocie na puszki i szklarnie a nie potrafią zrozumieć, że soft dziś równie ważny i warto wysupłać kilka złotych na konkretną wersję softu na którym będzie się pracować.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010
papatki,
każdy używa czego potrzebuje.....
w zależności oczywiście od zamożności i godności własnej....
ja mam tylko oryginalne oprogramowanie i tylko tego używam. dawno temu stwierdziłem, że bardziej mi się to opłaca - zerowy poziom problemu, np. przy zmianie systemu/kompa. czekałem na "okazje" i wtedy kupowałem potrzebny program.
czy ktoś powinien używać prostszego/bardziej skomplikowanego oprogramowania - tego nie wiem i nie oceniam...
nie zawsze posiadanie droższego programu jest konieczne - jeśli używamy do poprawnej obróbki poprawnego/przemyślanego zdjęcia wiele opcji CS jest zupełnie niepotrzebnych - to takie moje wewnętrzne przekonanie i stanowisko z którym nikt nie musi się zgadzać...
wprowadzanie dpi ma sens tylko (prawie ) kiedy robi się wydruk. wtedy ten parametr określa nam jaki fizyczny rozmiar będzie miało zdjęcie na papierze. w przypadku a) przy 250 punktach na cal, 2000 piksli zmieści się na 8 calach.
przy zmniejszaniu nie ma potrzeby przechodzić przez cm i dpi. zamiast wpisywać 2.54cm i 300dpi chyba łatwiej ustawić 300px
w drugim przypadku bez podania fizycznego rozmiaru dpi nie ma kompletnie sensu. bo taki sam rozmiar w pikslach może dać ustawienie 3000 jak i 3dpi.
tutejszyn, ziomie z gliwic, nie ma się co złościć. prawda jest że używasz tych cyferek, zupełnie bez zrozumienia co się za nimi kryje.
a tak btw to nie wiem jak u was, ale u mnie pogoda jest śliczna i pora ruszyć zadek.
Ostatnio zmieniony przez ghost Nie 21 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz
dodatkowo bez podania fizycznego rozmiaru dpi nie ma kompletnie sensu. bo taki sam rozmiar w pikslach może dać ustawienie 3000 jak i 3dpi.
Ale podanie rozmiaru w pikselach i zdefiniowanie fizycznego rozmiaru poszczególnych pikseli, poprzez powiedzenie ile kropek wydruku mieści się na długości 1 cala (dpi) automatycznie wyznacza nam fizyczne rozmiary obrazka...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11