Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dylematow nie ma konca, niestety.... Dlugo wstrzymuje sie z zakupem lustra do celow glownie komercyjnych jak imprezy rodzinne, sluby etc. jednak powoli trzeba podejmowac zdanie i nie wiem czy isc w kierunku 5d czy Nikona D300?
Wiem ze sa tutaj dwa obozy jednak prosilbym o rzeczowe opinie. Macalem oba modele, wczoraj 5d z gripem i ergonomia na pewno przewaza za Nikonem, tudziez nowe rozwiazania technologiczne.
Chcialbym uslyszec kilka glosow dot. FF - dlaczego WLASNIE powinienem przejsc na pelna klatke, a moze zdecydowac sie na konkurencje, czy faktycznie sa zauwazalne roznice w ogolnej jakosci pomiedzy wieksza a mniejsza matryca?
Tak skalkulowalem ze finansowo wyszlyby podobnie dokupujac do 5d 24-105/4L i 70-200/4L oraz 17-55/2.8 i 80-200/2.8 do nikona
Z gory dzieki za pomocne komentarze
Przekonuje cie....
A tak na powaznie, to biorac pod uwage obecne ceny, to tylko 5D, zupelnie inna plastyka i oddanie szczegolow..
Zmienil bym w twoim zestawieniu jednak 24-105 na 24-70. Pozdrawiam.
Nie bardzo rozumiem logikę doboru sprzętu... do Canona obiektywy ze światłem 4 a do Nikona 2,8 ...
A gdzie lampa?
W chwili obecnej D300 nie jest złym wyborem, choć Canon da lepszy obraz. Ale do Canona powinieneś kupić 24-70/2.8 L i 70-200/2.8 L a to już podnosi koszty.
Pytam bo niby takie jest zalozenie tego forum i kazdego innego.... Nie mialem nigdy do czynienia z FF dlatego nie znam roznic pomiedzy APS-C. Tak chyba kazdy zaczyna, choc moze sie myle...
D300 nie znam, ale miałem 20D a od dwóch dni mam 5D. Robisz fotke( byle czego) w miare poprawnie ofcourse patrzysz i patrzysz i jest w nich to cos Rogal na twarzy. Zawodowiec to by Ci moze i mówił o kolorach, przejsciach tonalnych, ostrości, detalach a ja Amator powiem Ci ze fotki z tej puszki mają prawdziwe"jaja", dla mnie bomba. MM to juz tyle się o tej puszce nagadał....... Obiektyw 50 1.2L i wszystko jasne. 24-105l to nawet jeszcze sie nie przywitał z 5D A na koniec to powiem Ci , ze to wszystko w duzej mierze zalezy od Twoich oczekiwań. Moze 400D Ci zupełnie wystarczy. Pamiętaj o stosunku ceny do jakości. To jest tak jak w hi-end duza kasa za "smaczki" i nie kazdy musi być audiofilem.
Trafnego wyboru Ci życze. Nie spiesz się z zakupem. Kase się łatwo wydaje a trudno zarabia. Ja to wiem najlepiej:(
Witasek i cala reszta zyczliwych - dzieki...
O takie rzeczowe podejscie mi chodzi a nie parszywe trollowanie tych "swiatlomadrych" co to wiedza o co we wszystkim chodzi. Mam polke i kupuje co chce, nie mam zamiaru pakowac pieniedzy w inna system aby niby sie uczyc, bo uwazam ze i na tym mozna doskonalic warsztat, a nie strace kasy sprzedajac za pare miesiecy czegos co mialo mnie "uczyc"...
Wracajac do tematu to chcialbym zapytac i Witaska (na marginesie ile zaplaciles, bo ja akurat mieszkam w anglii) i innych jak wyglada sama obsluga 5d? D300 sprawdzalem i wszystko jest naprawde swietne rozwiazane, sam korpus idealnie wpolgra ergonomicznie z gripem co niestety o 5-tce nie mozna powiedziec.... No ale zobaczymy
Co do szkiel ktore wymienilem, w testach nie wypadaja wcale gorzej od 2.8-ek
POzdrawiam
Co do testów to nieistotne czy wypadają gorzej od tych ze światłem 2,8. Do ślubów zwyczajnie to światło bardzo się przydaje i należy takie wybierać. Przymuszać nikogo nie będę, po prostu czerpię z własnych doświadczeń.
Nie wiem jakiego poziomu zdjeć wymagasz, ale znając poziom jaki wystarcza klienton to z całą pewnością to co zaoferuje Nikon D300 ze szklarnią 17-55/2.8 i 70-200/2.8 VR będzie bardzo dobrym poziomem. Tym body dużo łatwiej robić zdjęcia (generalnie Nikonem łatwiej), masz lepszą ergonomię, dużo lepszy AF i lepszą współpracę z lampą. Generalizując Nikonam łatwiej wykonać dobre zdjęcie nie mając większej wiedzy "lustrzankowej".
Co do Canona 5D to ten model bezwględnie da lepszą jakość obrazu, a jak jeszcze sobie kupisz 35L to rozwalisz konkurencję tym co zobaczą. Sam mam 5D i kocham ten aparat. Ma on tylko gorsze to wszystko co jest zaletą Nikona a w to miejsce OGROMNY plus... niesamowitą matrycę potrafiącą oczarować. Inna wada to taka, że Canon generalnie więcej wymaga od fotografa i trudniej tym aparatem robić powtarzalnie bardzo dobre zdjęcia (takie typu reporterskiego).
Jeżeli się ma czas na cyzelowanie kadrów i nic nam nie ucieka to oczywiście 5D wygrywa w cuglach, im większa dynami, im mniej czasu na zrobienie zdjęcia czy dobór parametrów tym bardziej zyskuje korpus Nikona.
Na koniec jeszcze raz radzę kupno obiektywów o świetle 2.8 i jakiejś jeszcze jaśniejszej stałki (ideał do ślubów to np. 35L i 135L).
Gniezniok - trochę przypominasz mi mnie samego siebie gdzie byłem ponad dwa lata temu podobnie dylematy , fora z netu i testy obiektywów i wiele rzeczy nie docierało do mnie w praktyce dopóki nie zacząłem robić zdjęć ... najpierw 350d z optyką sigmy a gdy dojrzałem to przesiadłem się właśnie na 5d z optyką canona i nie żałuję .
W tej chwili Nikon zrobił bardzo postęp w stosunku do canona( z d3 i d300) ale za komentarz co wybrać niech wystarczy Ci ,że w testach porównujących jakość zdjęć d3 i 5d ten ostatni charakteryzuje się lepszą ( mimo wszystko ,że d3 to najlepsza chyba teraz puszka na rynku) w odwzorowaniu kolorów i plastyki zdjęć oraz uzyskuje lepszą rozdzielczość z takiego samego obiektywu i tak na koniec myślę ,że Canon nie będzie bierny na dokonania Nikona.
Pytasz się ile zapłaciłem za 5D. Poznałem fantastycznego człowieka z Allegro który najpierw sprzedał mi 50 1,2L i odliczył mi cashback a potem to samo zrobił z 5D. Ogromna znajomość tematu i chętny do pomocy . Sprzęt z niemiec wiec gwarancja jest podbita i z rachunkiem. 6300zł - cashback, Tzn tyle ile niektórzy chcą za uzywki:D. Przyzwyczaiłem siędo 20D wiec ergonomia mi odpowiada. Co do szkieł to weż lepiej f2,8 i to Canon'a. Optycznie to i sigma i tamron i tokina mogą być podobne a i czasem lepsze za mniejszą kasę, ale jak bedzie Ci obiektyw szukał ostrosci przez kilka sekund to szlak Cie trafi. tzn mnie trafiał. Miałem tamrona 90 f2,8 fajne szkło ale sprzedałem. Trafiać trafiał ale co z tego jak jezdził i jezdził. Kup lepiej jedno dobre szkło a jak bedzie kasa to kupisz drugie. Ja mam tylko L i to nie dlatego, że lubie świrować tylko dla tego, że fotografia ma dawać mi radość a nie mnie irytować. Ja się przy tym relaksuje i Tobie tego życze. Kupuj dobre szkła, 2,8 to zawsze 2,8 a nie 4. Ja tez na początku nie widziałem różnicy. szkła to inwestycja, body zawsze możesz zmienic. Szkła kupuj RAZ a DOBRZE. Amen
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9