Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma 70-200 vs Tamron 70-200
Autor Wiadomość
palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Nie 21 Lut, 2010   

lancer,
Sigmę 70-200 USM tylko macałem, bo nie była na mój system. Sprawia wrażenie solidniejszej, ale jest i cięższa i większa (chyba).
Tamrona posiadam i jest to mój drugi, po 28-70/2.8, standardowy obiektyw, z którego najczęściej korzystam.
To prawda że optycznie wymiata wszystkie zoomy które widziałem, dopiero stałka 50/1.4 domknięta o działkę daje mu radę.
AF to przede wszystkim body. Mam K20D, w dobrych warunkach trafia. Gorzej gdy jest ciemno, np. w zaciemnionych salach seminaryjnych, kiedy robię zdjęcia z dystansu i nie chcę zbyt przeszkadzać prelegentowi, czasem przełączam na MF (nie, nie średni format ;) ). Szczerze powiem że nie wiem jak spisuje się wbudowany silnik w wersji na Canona. Tego musisz poszukać sam.
Obiektyw wcale nie jest taki tandetny jak niektórzy go rysują. Pokrętła są trochę wątłe, to fakt, jednak reszta to metal i nie najgorszy plastik.
Pomimo że jest to IF, za przednią soczewką chętnie zbierają się pyłki :|
Poradziłem sobie filtrem (Hoya HMC) i mam święty spokój jeżeli chodzi o pyłki, brud i strach przed porysowaniem przedniej soczewki.
Nie jest to macro, tylko dobre zbliżenie 1:3.1
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=2427
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=2660
Oba to cropy ~ pół kadru. Jakość obrazowania niech mówi sama za siebie ;)
Generalnie polecam.

Reklama

P_M_ 
Maniak

Tamron jest dluzszy od sigmy, ale smuklejszy i circa 200g lzejszy. Silnik pod canona nie jest jakos irytujaco glosny, jesli nie przykladasz ucha do obudowy. Nie jest tez jakos strasznie powolny. Dziala naprawde sprawnie. Cyrki zaczynaja sie, kiedy robi sie szaro. Juz przy oswietleniu panujacym w sklepach MM/Saturn potrafi zabladzic.
Optycznie jest swietny. Mam wrazenie, ze pod tym wzgledem jest lepszy od canona i pewnie smialo moze konkurowac z nikonem (tego ostatniego nie mialem okazji uzywac).
Mnie irytuje plastikowosc. Mimo ze nie sa to tandetne plastiki, to jakos paprochy do niego wpadaja. Patent z przesuwanym pierscieniem AF (wlaczania/wylaczanie AF) tez mi nie lezy. Cala konkurencja ma to rozwiazane o niebo wygodniej.
Jesli nie bedzie to jakas reporterka i bedziesz o niego dbal, to dlugo ci posluzy i bedziesz naprawde zadowolony. A dbac i uwazac trzeba, bo serwis jest gorszy niz nikon PL.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

wyszła 70-200OS, więc jak nie kupujesz w tym tygodniu, to chyba jeszcze nie mamy o czym myśleć o pomaganiu ;)

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 22 Lut, 2010   

Sunders napisał/a:
lepiej kup 70-200/4L-używka u komora się kurzy

To miło chłopaki, że próbujecie przehandlować moją eLunię :) ale jak przyjdzie wiosna i wylizę na powietrze to się szkło odkurzy i wróci do łask. :)
Co do wyborów Edmuna, to do jego sportów, żużli i takich tam, co prawda AF z Canona byłby najlepszy ale pewnie będzie jednak wolał światło f/2,8, skoro i tak już ma wprawę (a ma) w takiej fotografii z innymi obiektywami ze słabszym AF. Z tego co rzecze MM Tamron ostrzejszy ale AF na Canonie sprawniejszy w Sigmie, więc to taki kompromis wszystkiego ze wszystkim (światła, budowy, AF i ostrości). Jak sobie dobierze dobry egzemplarz to może będzie fajnie? MM, co radzisz Edmunowi do żużla, z poziomu toru?

palindrom 
Optyczny
inaczej

komor napisał/a:
MM, co radzisz Edmunowi do żużla, z poziomu toru?

Ja bym radził wysokie ubezpieczenie NW :mrgreen:

komor 
Moderator

palindrom, przecież wiesz, no risk, no fun. Dlatego właśnie używam Canona i Sigmy. :P

ov_Darkness 
Rozmowny

@Palindrom: pół żartem, pół serio, ale ma rację. :)
Ja bym jeszcze ubezpieczył sprzęt :)
Jak coś, to na PW ;)

Macałem dziś Tamrona. Może jest ostry, ale AF dość wolny (znośnie) i co najgorsze ON JEST LEKKI I PLASTIKOWY!

Nie dam prawie 3k za kawałek plastiku. No po prostu noł łej.

Jeszcze jedna wada: beznadziejnie się zoomuje. Nie wiem, jak jest w innych szkłach z pierścieniem, ale jeżeli nie wielokrotnie lepiej, to ja się chyba skuszę na starego Nikkora...
Jednak pompka to jest to!

lancer 
Rozmowny

ov_Darkness napisał/a:
Nie dam prawie 3k za kawałek plastiku. No po prostu noł łej.

A w finalnym produkcie fotografii ogląda się zdjęcia czy obiektyw? Dla mnie liczy się jakość zdjęć a nie obiektywu.

mavierk 
never knows best

no to chyba Twój problem się rozwiązał :)

ov_Darkness 
Rozmowny

@lancer: tylko że obiektyw musi dożyć do momentu zrobienia zdjęcia...
Chcę szkło, które, jak mój 35-70, wytrzyma lot z metra na kafelki razem z puszką i jedyna strata to to, że się nie da wykręcić resztek UV'ki z gwintu... :twisted:
Tylko fajna by była szybka i ostra maszyna.
Chudy nie jestem, to mogę ponosić...
Może by dołożyć do któregoś AF-S'a? Sprawdziłem na alledrogo, 80-200 chodzi po 4, a VR'ka po 5 używki... Ale jeszcze muszę zmacać taniutkiego 80-200D pompkę i kręconego,oraz poprzytulać się z sigmami, chociaż wstępne oględziny wyszły korzystnie dla tych ostatnich.

@mavierk: do odpowiedzi na pytanie o tele jeszcze chwila i trochę macania.
Ale chyba się ostatecznie na pompkę skuszę, po roku ją sklnę i kupię VR'a :)

lancer 
Rozmowny

mavierk napisał/a:
no to chyba Twój problem się rozwiązał :)

też tak myślę :mrgreen: Tamron

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 23 Lut, 2010   

komor napisał/a:
MM, co radzisz Edmunowi do żużla, z poziomu toru?

oczywiście podpisuję się pod pytaniem.
może też dlatego że komor dobrze pisze :D :D
komor napisał/a:
skoro i tak już ma wprawę (a ma) w takiej fotografii z innymi obiektywami ze słabszym AF.

Czasami warto zacząć od czegoś słabszego i męczyć się i wyciskać ile się da, aby później przejść na coś lepszego

Wiem że podpiąłem się pod temat, ale wciąż nie mogę być na 100% pewien :/ pewnie nawet nigdy nie będę :neutral:

lancer 
Rozmowny

jeśli porównujesz L f 4 z Sigmą to nie ma w sumie co porównywać. Do fotografowania w ciężkich warunkach oświetleniowych jeszcze pod cropem 1.6 na pewno lepsza będzie Sigma. Ten obiektyw ma już swoje lata, a jego bokeh jest blee... Niefajny. A nie będzie Tobie za krótkie te 200 mm do żużla?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

A ja myślę, że najrozsądniej kupić używanego Canona 70-200/2.8 :smile:
Przy odrobinie szczęścia można mieć mało zajechany egzemplarz w cenie nowego Tamrona lub Sigmy. A że nie ma gwarancji? ...Ale za to trudno się przyczepić i do jakości optycznej i do mechanicznej i do pracy samego AFu. Tyle, że ktoś go miał wcześniej. No ale jak ktoś lubi tylko dziewice, to i portfel musi mieć odpowiednio gruby...

Sunders 

Baku napisał/a:
myślę, że najrozsądniej kupić używanego Canona 70-200/2.8

Też tak myslę.

Odpowiedz do tematu