Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 Problem z przysłoną nikkor 18-105 VR
Witam.
Mam nadzieję że się nie powtarzam ale nie znalazłem podobnego tematu na form.
A mianowicie zauważyłem, że w moim obiektywie nikkor 18-105 VR przy znacznym przymknięciu przysłony do wartości 22-32 otwór nie tworzy kształtu symetrycznego ale jajowaty a dokładniej kształt przypominający powierzchnią przekroju krzywki tak jakby nie wszystkie listki przesłony domykały się tak samo. Czy stanowi to problem i jest wadą wpływającą na jakość zdjęć? Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
Mam go na gwarancji no ale po tym jak czytałem jakie jaja są z serwisem nikona wolę sie upewnić czy to faktycznie wada wpływająca na jakość zdjęć. Żeby nie prowadzić do sytuacji gdzie wyślę obiektyw do serwisu a po paru miesiącach mi prześlą obiektyw z informacją że to nie wada.
zauważyłem, że w moim obiektywie nikkor 18-105 VR przy znacznym przymknięciu przysłony do wartości 22-32 otwór nie tworzy kształtu symetrycznego ale jajowaty
Jeżeli tak się dzieje tylko na największych numerach przysłon, to darowałbym sobie wysyłkę do serwisu. Tak mocno i tak nigdy nie będziesz domykał obiektywu bo dyfrakcja "zje" Ci całą rozdzielczość i z obrazka wyjdzie mydełko. Już przy f/16 trzeba się liczyć z dużym spadkiem rozdzielczości. Być może ten typ tak ma ale nikt przed Tobą nie zwrócił na to uwagi.
Niewiele obiektywów na wysokich numerach przesłony daje idealnie regularny kształt, norma to raczej jakiś dziwny otworek, przyłączam się do rady B o g d a n a, daj sobie z tym spokój.
Porównywałem z innymi obiektywami 18-105 i nie było tego problemu. Przy przesłonie 14 już widać tą wadę na bokhecie (nie wiem jak odmienić). Postaram się zrobić zdjęcie i pokazać o co chodzi
Witam.
Ponieważ nie znalazłem zadnego tematu na forum zwiazanego z dokładnym funkcjonowaniem opcji FR w obiektywie 18-105 nikona.
I mam taki nietypowy problem bo nie wiem czy to wada czy ten typ tak ma ale zauwazyłem ze soczewka podczas ostrzenia przemieszcza sie w obiektywie i nie wiem czy to normalne, serwis nikona przetestował obiektyw i napisał ze jest wolny od wad i ze własnie soczewka ma sie poruszac bo to jest aktywna funkcja fr.
Prosze o odp.
a tak poza ty zakładałem nowy obiektyw taki sam i nic takiego nie zauważyłem.
Pozdrawiam Kamil
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010
Gdzieś tam
kozidron napisał/a:
ps. w sumie nie ma głupich pytań ale te tematy to coraz ciekawsze ....
A no...
mik1046, raczej to normalne... Rozumiem, że masz na myśli vr?
Witaj Ruslan, dzieki za odpowiedz bo musze przyznac ze dośc mocno mnie to martwiło. Tak jest to obiektyw vr. czyli moge myslec ze obiektyw jest w pelni sprawny??
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam
Kamil
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010
mik1046, tak, jak najbardziej. Delikatne szumy i 'pstryknięcia' dochodzące z tubusu też są sprawą normalną
Jestem troche zły na NIKONA ponieważ poprzednio mialem nikona d40 18-55 za 1300zł, ma 2 lata i działa bez prblemu. teraz mam nikona d5000 z obietywem 18-105 vr za 3,5 klocka i są z nim same problemy (zero radości z aparatu). jak nie wypalone piksele od pierwszych zdjec to uszkodzony mechanizm wybierania przesłony w body. chyba bedzie trzeba zmienic w przyszlosci marke. o tych szumach i psrykach w obiektywie juz cos wiem, gdzies czytalem. Dziękuje za info. Pozdrawiam
mam nikona d5000 z obietywem 18-105 vr za 3,5 klocka i są z nim same problemy (zero radości z aparatu). jak nie wypalone piksele od pierwszych zdjec to uszkodzony mechanizm wybierania przesłony w body. chyba bedzie trzeba zmienic w przyszlosci marke.
hijax_pl napisał/a:
mik1046, zamiast zmieniać zestaw powinieneś dokupić po prostu lepszy obiektyw i tyle
Jak na podane wady body to ta rada wydaje sie conajmniej dziwna, jak zmiana obiektywu ma zlikwidować wady puszki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10