Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 23 Lut, 2010 N 35/1.8 vs N 18-105 vs T 17-50
Witam,
mój sprzęcioch to D80 (wkrótce wymieniany na D90) i 50/1.8 (z braku kasy i to, że każdy poleca, każdy powinien mieć to szkło [sprawdziło się]).
Jak kupię D90, planuję dokupić coś do 50/1.8, bo bardzo ciasno.
Mogę wziąć 35/1.8, ale czy to mi coś da? Niby tak, ale przekładanie obiektywów, co 5 minut to średni pomysł. 50/1.8 jest świetne na sesje itp. Doszedłem do wniosku (chyba słusznego), że do wszystkiego innego przyda mi się jakiś zoom.
Tu pada pytanie, jaki?
Na forum nikona polecono mi Tamrona 17-50, poza tym wszędzie głośno o 18-105 VR.
VR w 18-105 kusi, bo Parkinsona nie mam, ale mam skłonność do poruszania aparatem. Natomiast plastikowy bagnet i podobno łapie dużo kurzu. Mój D80 był sprzedany jako body z tym obiektywem, ale kupiłem samo body..
Natomiast Tamronik podobno ostrzejszy, ale co poza tym? Niby lubi mieć problemy z trafianiem, jeżeli chodzi o ostrość.
Czy jest duża różnica w wadze? Chodzi mi o odczucia, nie liczby (trochę inna buda, masa inaczej się rozkłada)
Martwi mnie to, że 50-tka jest mała i lekka, a myśl o ciężkim zoomie mnie przeraża.
Aparatem operuję od 8 miesięcy, więc jestem jeszcze świeży, zależy mi na jak najlepszej jakość i zdjęć i obiektywu (nienawidzę jak mój sprzęt się psuje, bo od razu się go pozbywam).
Chyba wszystko już napisałem. budżet to tak poniżej 1000zł (używane wchodzą w grę, bo jak się umie szukać to się wszystko znajdzie).
Czy mam rozumieć że do tej pory fotografowałeś tylko 50ką?
35/1,8 i 18-105VR kosztują tyle samo. Tyle że to dwa różne obiektywy. Stałka i spacerzoom. Tamron 17-50 jest lepszy bo jaśniejszy - a jedna z prawd fotografii to właśnie "światła nigdy nie za wiele". Jest też ostrzejszy na mniejszych przesłonach - ale jego też trzeba domknąć o 1-2 działki.
Nie, wcześniej miałem D40 i 18-55.
Fotografuję na razie ludzi, portret, bo 50-tką nic innego nie zrobię, z reguły jest za wąsko.
Chcę zooma do wszystkiego innego poza portretem, czyli typowe samotne wyjście na miasto w poszukiwaniu punktu zaczepu do zrobienia zdjęcia. Ale pomyślałem też o 35-tce, bo używam głównie ogniskowych < 50. Tylko czy to jest wygodne? Jakość w 18-105 chyba nie jest dużo gorsza od takiej stałki.
Byłby dużo większy, ale dołożyć muszę co najmniej 700zł do D90. A zanim uzbieram na obiektyw to trochę czasu minie, dlatego nie chcę przesadzać. Z czasem wymienię na coś lepszego, ale muszę mieć najpierw podstawy (a mam samą stałkę).
Głównie z powodu przebiegu mojego D80. Kopiłem go z przebiegiem ... 55.000 zdjęć, wolę nie ryzykować, szkoda mi 500zł na nową migawkę, wolę dać 200zł więcej i mieć D90 (w listopadzie proponowali mi ludzie za 2100zł z przebiegiem 5k). Poza tym D90 ma nowszą matrycę i zawsze chciałem go mieć. Przynajmniej będę mieć gwarancję i mały przebieg (a jak zobaczyłem 10.000 w moim D40 to się przeraziłem, a tu 55.000). Wiem.. zaraz się posypią posty, że ta matryca wytrzymuje tyle i tyle i hoho. Ale są przypadki, że przy 80.000 padają i przy 180.000. No i aparat mam zamiar zostawić sobie na 2 lata co najmniej.
soczysty., na forum nikona dobrze Ci poradzono-skoro używasz głównie ogniskowych ponizej 50mm, to przy założonym budzecie i takich zainteresowaniach jak podałeś używany tamron 17-50/2,8 to najlepsze co możesz znaleźć.
Oj, VC to wątpię, bo te chodzą na razie drogo. Ale jakby nie patrzeć to przez parę miesięcy wszystko może się zmienić. Pewnie niektórzy zadadzą sobie pytanie, po co wybieram teraz jak planuję zakup za parę miesięcy. Ale jak się zdecyduję to poznam kwotę z jaką muszę się liczyć.
Tylko podobno 17-50 z każdym body gra inaczej. I tu się boję, niby mogę oddać na odpłatną regulację (ach te gwarancje na jeden rok..), ale znowu będzie problem z łażeniem do serwisów, a we Wro jest jeden zaufany, z tym że na drugim końcu miasta, jakieś 8 km albo i więcej, więc dziękuję
Hm. a jak z wersją VC? Też są takie problemy jak u poprzednika?
Najwyżej się zmarnuję i skombinuję wersję z VC.
Z 18-105 mam pewność, że mnie nie zawiedzie, bo to rasowy Nikkor dla ludu.
Mam nietypowe pytanie, ma ktoś stałkę 35/1.8g (mam D60) do Nikona w okolicach Zamościa? Zastanawiam się nad kupnem ale pierwsze chciałbym zobaczyć to szkoło na żywo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13