Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zawsze warto poszukać dobrych obiektywów w dobrych cenach. Mnie 70-200/2.8 IS L po zwrocie kasy od Canona wyniesie 5 kzł bez kilku groszy, więc czasami warto poszperać, popytać, z promocji skorzystać itd.
Oszczędzanie na takiej inwestycji jak szklarnia w wypadku, kiedy chcemy na tym zarabiać może mieć krótkie nóżki. Dobre szkło jest na lata i do tego daje nam codziennie radość z pracy nie irytując swoimi niedomaganiami jakie mają zamienniki.
MM, mam prosbe... Czy moglbys prosze rozwinac kwestie "manualnych niuansow" 5D tak to nazwijmy. Piszesz ze trudniej zrobic powtarzalne fotki, ja chcialbym dowiedziec sie jak to w praktyce wyglada? Czy tak jak aparaty klasy profi praktycznie nie maja ustawien auto, czy moze masz co innego na mysli... Mam nadzieje ze nie irytuje, ale nie mialem do czynienia nigdy z FF...
Pozdrawiam
W 5D nie uświadczysz trybów tematycznych.
5D gorzej mierzy światło.
5D gorzej pracuje z lampą.
5D ma gorszy AF.
Czym to skutkuje?
Ano tym, że nie zawsze masz ostre zdjęcie albo ostrość jest nie tam gdzie byś chciał (do tego AF pracuje gorzej w ciemnych pomieszczeniach).
Pomiar światła jest szczególnie istotny w pracy na jakiejś preselekcji. Wtedy dobierasz sobie poziom ekspozycji. 5D potrafi stroić czasami fochy i przy nietypowych sytuacjach dość nieprzewidywalnie naświetlać kadr.
Przy pracy z lampą jest często/czasami tak samo. Zdjęcie robione w tym samym miejscu w ten sam sposób taka lampa potrafi kompletnie różnie naświetlić.
To wszystko jest dość istotne przy szybkich, reporterskich zdjęciach kiedy czasu na zabawy i korekcje brakuje a my chcemy mieć PEWNOŚĆ na dobre zdjęcia. Stary praktyk sobie z tym radzi, ale musi główkować. W Nikonie jak już pisałem jest z tym lepiej i łatwiej robi się zdjęcia. Tam powtarzalność dobrze dobranych czy dobrze zmierzonych parametrów i nastaw jest moim zdaniem sporo lepsza i dlatego Nikonem (cały czas moim zdaniem) łatwiej zrobić dobre w sensie naświetlenia zdjęcie.
Oczywiście jakość obrazowania jest lepsza w 5D i to moim zdaniem dyskusji raczej nie podlega. Pełna klatka to wielka frajda dla fotografa, dlatego jeżeli myślę o Nikonie to tylko o takim D3.
Ludzie od fot ślubnych mają teraz problem, kiedyś przy porównaniu 5D i D200 problemu nie było bo ten ostatni szumiał jak las, teraz... każdy musi wybrać pod siebie.
Dziekuje Ci bardzo
Jako ze moje doswiadczenie w obcowaniu z tej klasy sprzetem jest praktycznie zerowe, nie ma chyba sensu pakowac sie w ten segment.
Dzieki za kilka praktycznych porad, powalczymy z tym D300 w takim razie
kiedys kiedy jeszcze niewiedzialem co to aparat (a chcialem fotografowac bardzo) postanowilem ze kupie sobie hasselblada - mial to byc moj pierwszy aparat - jednak kolega doradzil mi abym najpierw kupil sobie cos taniego bo "jeszcze sam niewiem czego chce" - posluchalem - stracilem kupe kasy na cyfrowy szmelc (8 lat temu cyfrowki nie byly zbyt dobre w porownaniu z tym co mamy teraz) zalowalem pozniej jak cholera ze kase stracilem i zostal mi szmelc, po kilku latach zarobilem na hassela i dopiero wtedy poczulem frajde z zabawy ze swiatlomierzem - ostroscia - itd...ja nie mowie ze D300 to szmelc - bron Boze! - ja mowie ze czsami warto pojsc trudniejsza droga aby cos zyskac, co z tego ze 5D jest "trudniejszy" moze wlasnie o to chodzi ze dzieki temu czegos sie nauczysz?? przypominam ze kiedys nie bylo zadnych dupereli - AF itd i robilo sie swietne fotki, wiec przemysl to, ja generalnie polecam trudniejsza droge
Rusek słusznie prawisz ... wg mnie 5d będzie jeszcze długo robił lepsze foty od d300 co w pełni rekompensuje trudy ich zrobienia oraz radość fotografa .... i w systemie canona jest więcej i wg mnie lepszych obiektywów niż w systemie nikona
Zgodze sie z Wami w 100proc pomimo ze jest tu spora loza szydercow ktora takie watki traktuje z gory i w prosty sposob - uczuc najlepiej sie na kompaktach!
Moje dylematy polegaja bardziej nie na systemie, bo zgodze sie ze canon ma wiekszy wybor ciekawszych szkiel i nieco tanszych, a bardziej to iz wchodzac w niepelnoklatkowe matryce i optyke bedzie to trzeba w niedalekiej przyszlosci uplynniac, bo format FF nieuchronnie czeka na zmasowany atak...
Nie wiem czy czeka nas szybki atak FF, ale przecież decydując się dziś na puszkę Canona (o Nikonie nie wypowiadam się, bo się nie znam) możesz kupować tylko szkła pełnoklatkowe, jeśli chcesz. Wszystkie profesjonalne obiektywy Canona są pełnoklatkowe, niektóre zamienniki Sigmy czy Tamrona - też.
Tak na dzien dobry.... Zajrzalem dzis na strone jednego z najwiekszych angielskich sklepow i co...? 5d z 4-105 juz jakies 8400pln !
Ceny leca az milo, cos czuje ze niebawem szykuje sie 6-teczka
5D będzie coraz tańszy, w końcu czekamy na następcę, jeżeli tylko canon będzie chciał nadal trzymać prym w tej klasie to można się spodziewać czegoś wyjątkowego [tak jak przy premierze 5D] - jeżeli miałbym sugerować to wydaje mi się że 5D jest ciekawszym aparatem od D300, ale jak tu parę osób napisało w wielu kwestiach jest mniej "przyjazny" dla użytkownika.
nie zawsze Jessops jest najtansza opcja (btw maja powazne problemy finansowe grozace klapa)
http://camerapricebuster.co.uk/prod10.html
jak widac mozna nawet zejsc ponizej 8000pln
czy sprzet foto jest tanszy w UK niz we Francji, Niemczech - czy odwrotnie? Porownywal ktos?
Precyzujac na nie szukalem gdzie jest najtaniej, ale patrzac na Twoja opcje to:
1. Nie znam wogole tego sklepu - nie kupuje
2. Nie maja sklepu w zadnym miescie kolo Londynu
3. Najwazniejsze - podana przez Ciebie opcja ma adnotacje - no available - tak wiec nie mamy o czym mowic
1. Twoja sprawa - nie wszyscy jednak sa az tak "ostrozni".
2. Zwazywszy na to, ze mowimy o zakupach online - w koncu dyskutujemy na polskim forum o zagranicznych sklepach - nie ma to zadnego znaczenia (dla wiekszosci z nas).
3. Dzis nie maja jutro maja. Dobra cena wiec towar schodzi - nic w tym dziwnego.
Mowimy o tym jak spadaja ceny, wiec chyba najrozsadniej porownywac najtansza opcje - stad link ktory wyslalem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10