Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Oczywiście że dostrzegam. Tylko uważam, że te osoby źle zainwestowały pieniądze
obawiam się, ze słowo inwestowac jest tu użyte w sposób conajmniej błedny...
A poza tym to ich pieniądze...
To, że przeważająca większość fotek które zrobiłem zrobiłbym pewnie i kompaktem to nie znaczy że zrobiłem błąd mając to co mam
hijax_pl napisał/a:
Nie - uważam że są takie dziedziny w których kompakt sprawdza się dużo lepiej od lustrzanki.
Ależ są. Czemu nie można mieć kompakta i lustrzanki z 1-2 obiektywami? Tak naprawdę jak wiem jakie zdjecia robię (i nie są to zagadneienia bardzo rózne sprzętowo) to posiadanie floty obiektywów jest conajmniej zbędne.
Lustrzanka nie służy do tego by zmieniać obiektywy. Jej uniwersalność polega na tym, że można podpiąć taki obiektyw jakiego się potrzebuje. A jak się potrzebuje 1-2 szkieł to cóż w tym zdrożnego??? Jak do czyiś potrzeb starcza a850 i przyspawany doń na stałe SAL2470Z to znaczy że ów ktoś źle wydał pieniądze bo lustrzanki nie potrzebował?
Nie - uważam że są takie dziedziny w których kompakt sprawdza się dużo lepiej od lustrzanki. Tak samo jak są dziedziny w których kompakt nie dorówna lustrzankom.
OK, a jak użytkownik o którym piszę, lubi akurat te dziedziny w których lustrzanka jest lepsza? To wtedy też powinien wydawać fortunę na akcesoria, dodatkowe obiektywy?
Nie, bo i tak będzie miał lepsze zdjęcia niż kompaktem.
A dodatkowo może lubi obsługę i gabaryty body lustrzankowego. Jednym słowem - bardzo dobrze, że kupił sobie lustrzankę.
Jak widzisz - wszystko zależy. Więc twierdzenie, że kupno body to początek inwestycji, jest stereotypem i niepotrzebnym straszeniem.
Lustrzanka nie służy do tego by zmieniać obiektywy. Jej uniwersalność polega na tym, że można podpiąć taki obiektyw jakiego się potrzebuje.
O, to mi się bardzo spodobało. Warto pamiętać. Ale wyjątkiem są osoby należące do grupy:
RB napisał/a:
a850 i przyspawany doń na stałe SAL2470Z
choć przeważnie robią najfajniejsze zdjęcia.
A co do stosowania filtrów UV jako ochrony obiektywu, to ja wszystkie filtry UV jakie kupiłem, już dawno schowałem do fajowskiego etui a w ramach ochrony stosuję osłony p-słoneczne na każdym szkle.
Jeśli chcesz robić choćby krajobrazy to polaryzator jest bardzo miłym gadżetem.
Mam Hoję HD używam, zadowolony jestem, stosunkowo mało światła kradnie, jest szara nie niebieskawa a polaryzuje dobrze. Ale najpierw kup obiektyw, coby średnice się zgadzały...
Tyle się już tutaj naczytałam, że już mam świadomość tego że nie wszystko do siebie pasuje Aparat już wybrany, obiektyw jeszcze nie do końca. Prawdopodobnie jednak zostane przy AF-S DX 18 – 55 mm VR, chociaż chciałam 18-105 VR Kit, jednak cena podskoczyła w ostatnich dniach
Tyle się już tutaj naczytałam, że już mam świadomość tego że nie wszystko do siebie pasuje Aparat już wybrany, obiektyw jeszcze nie do końca. Prawdopodobnie jednak zostane przy AF-S DX 18 – 55 mm VR, chociaż chciałam 18-105 VR Kit, jednak cena podskoczyła w ostatnich dniach
Tyż piknie... szkoda zakresu bo 55mm to często niewiele jest...
Kup karte, zebys mogla fotografowac. Reszta gratow sama sie upomni o kupienie i to w optymalnej dla Ciebie kolejnosci. Teraz ciesz delektuj sie fotografowaniem, przykrecanie np. filtrow "niewiadomopoco" tylko to psuje. Powodzenia!
To jak z tym filtrem, kupowac czy nie? Wpadl mi w oko taki, ale nie wiem czy to czasem nie strata kasy:
Ja proponuje się wstrzymać. Kupić zawsze zdążysz. Polar przydaje się tylko w specyficznych warunkach.
RB napisał/a:
Czemu nie można mieć kompakta i lustrzanki z 1-2 obiektywami? Tak naprawdę jak wiem jakie zdjecia robię (i nie są to zagadneienia bardzo rózne sprzętowo) to posiadanie floty obiektywów jest conajmniej zbędne.
Dokładnie tak.
Kiedyś przez kilka lat fotografowałem moje małe pociechy tylko jednym aparatem i jednym obiektywem - EOS 300 + 28-90mm ... i tak na nic więcej nie miałem czasu.
Jutro odbieram aparat ze sklepu. Wczoraj byłam go jeszcze pomacać Pytałam o karty i sprzedawca od razu zaproponował mi sandisk extreme III za 279zł. Nie wiem jaką kartę kupić, bo ta cena to lekka przesada. Myślałam o tej Pretec SDHC Class6 8GB.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15