Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 24 Lut, 2010 Tokina AT - X SD 80 - 200/2,8
Zastanawiam się nad jakimś jasnym tele do a700. Rozpatruję tamrona i sigmę ze wskazaniem raczej na tamrona, ale rzuciła mi się w oczy ostatnio TAKA tokina . Nigdy nie miałam do czynienia z tymi szkłami, czytałam i słyszałam jedynie raczej dobre opinie i w związku z tym mam zapytanie, czy może ktoś używał tego szkła i może się wypowiedzieć, czy warto? "Planowane użycie" - jakaś mała reporterka, ale raczej ulica - nie sport, może jakieś ptaszki, zwierzątka...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 24 Lut, 2010
oj, jak porównujesz do Tamrona 70-200/2.8 to ta Tokina nie bardzo ma szanse
Jest duża, solidna, wolna i na pełnej dziurze nie tak ostra, jak w/w Tamron.
Tamron 70-200 to bardzo udany obiektyw. Sam stałem niedawno przed podobnym dylematem, z tym że z racji posiadanego systemu mętlik w głowie miałem pewnie większy, bo w rachubę wchodziły C 70-200/4L, T 70-200/2.8, S 70-200/2.8. W ramach 'badań kameralnych' Sigma odpadła. Został Tamron i Canon. Tamron ma miażdżącą jakość optyki, do której kompletnie nie przystaje budowa mechaniczna (haczący pierścień ustawiania ostrości w fabrycznie nowym obiektywie) i AF (w dobrych warunkach całkiem sprawny i wcale nie taki głośny, jednak znacznie tracący szybkość przy półmroku). Problem AFu w Sony jest niejako rozwiązany, więc moim zdaniem nie ma się co zastanawiać. Jeżeli obiektyw ma być kupiony na osobę prywatną to można liczyć (ale tego nie jestem pewien na 100%) na 3 letnią gwarancję.
Na allegro chodziły te Tamrony (jeszcze z gwarancją, ale używki) po jakieś 2100-2400 zł.
Dzięki za informację Baku, chyba mnie ostatecznie przekonałeś. Może zapoluję na jakąś sensowną używkę, ewentualnie zakup jeszcze trochę odsunę w czasie coby doskładać kasę, bo z tego co piszecie w tym i innych tematach, to warto. A cena w miarę rozsądna w stosunku do jakości obrazu. Może dolar w najbliższym czasie znowu stanieje i ceny trochę spadną?
Tak? Nie miałem T 70-200 w wersji Sony jeszcze podpiętego do swojej A700, jednak nie wierzę aby Tamron szczególnie wyróżniał bagnet A i nie trzeba będzie wybierać dobrej sztuki z kilku nie wykazującej BF/FF.
Tamron jest fajnym obiektywem, dobrym optycznie i gdyby nie trwałość tego plastiku to w mocowaniu A nie miałby rozsądnej konkurencji, a tak jest jeszcze Minolta 80-200 2,8 APO G HS, która ma parę istotnych przewag nad tamronem:
1. wymiary - najmiejszy obiektyw w swojej klasie, średnica filtra 72 mm
2. winietowanie - z tego co sam próbowałem i z tego co widzę po samplach to wydaje mi się ono najniższe z wszystkich obiektywów w tej klasie, fakt ciężko mi ocenić zdjęcia z C i N bo nie wiem czy ta wada jest korygowana czy nie.
3. szybki AF
4. solidne wykonanie, nawet stare obiektywy są nie do zajechania.
Ma także wiele wad a to te które najbardziej mi przeszkadzają:
1. waga
2. minimalna odległość 1,8 m
3. aberacja wzdłużna
4. nie podepniesz oryginalnego telekonwertera
5. ruszający się przód przy ostrzeniu
kasiakaaz, jeśli chcesz to mogę wstawić parę zdjęć z Minolty na A900, pokazujących jej jakość.
Co do twojego wyboru to Tamron ma przewagę jest nowy, ma 2 lata gwarancji i niższą cenę, a używając na APSc nie będziesz miała problemów z winietowaniem.
SlawGaw, nie chodzi mi właśnie o problemy z FF/BF, ale fakt, że silnik AF jest w w przypadku Sony w korpusie. U Canona jest w obiektywie i wydaje się to być najsłabszym punktem. Zetknąłem się z opinią, że w przypadku zestawu Sony + T70-200 AF jest sprawniejszy niż w przypadku zestawu Canon + 70-200. Nie wiem na ile jest to opinia prawdziwa bo niestety nie miałem możliwości bezpośredniego porównania tego Tamrona z Sony i z Canonem, ale miałem na swoim Canonie i tak jak pisałem powyżej: do pewnego poziomu oświetlenia jest nawet dość szybko i celnie. Do statycznych scen w zupełności wystarczająco. Jeżeli w przypadku Sony jest lepiej, to nic tylko brać.
kasiakaaz, przejrzałem allegro i na razie jakby wszystko przycichło. Nówka sztuka jest za ok. 2700 zł i wydaje się to być rozsądną ofertą.
http://www.allegro.pl/ite..._wawa_lodz.html
$ stoi na razie wysoko, z USA nie warto tego ciągnąć. Używek też chwilowo (przynajmniej w Sony) brak, ale jeśli się pojawią powinny być w cenie 2200-2500 zł. Ja sam w ubiegłym roku byłem milimetry od kupienia używki (z tym że na bagnet Canona) za równe 2000 zł i to jeszcze z gwarancją. Niestety ktoś mnie ubiegł w 'kup teraz' a już z gościem domawiałem miejsce spotkania Za dwa tysie to była super okazja...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9