Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nowy nikonek - do macro, ale raczej do tego nieożywionego
To nie jest prawdą i nie jest prawdą. 60/2.8 jest też w starej wersji śrubokrętowej i nie jest tylko do nieożywionego (niestety przykładów nie mogę pokazać, bo skasowało pare wątków na forum nikona )
To nie jest prawdą i nie jest prawdą. 60/2.8 jest też w starej wersji śrubokrętowej i nie jest tylko do nieożywionego (niestety przykładów nie mogę pokazać, bo skasowało pare wątków na forum nikona )
Da się uciekającą mrówkę zrobić nawet 50/1,8 na pierścionkach. Tyle że to droga przez mękę
A co do 60ki - myślałem o tej nowej wersji AF-S. Przy różnicy w cenie na poziomie 250-300zł chyba nie warto kupować wersji bez SWM'a?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 24 Lut, 2010
hijax_pl napisał/a:
Da się uciekającą mrówkę zrobić nawet 50/1,8 na pierścionkach. Tyle że to droga przez mękę
Nikt nie mówił, że fotografia makro jest prosta. Mniejsze ogniskowe mają pewną zaletę - pierścienie pośrednie wydajniej zwiększają skalę odwzorowania.
No i jak chcesz robić porządne makro, to i tak musisz wstawać o 4 rano, żeby dopaść zmarznięte jeszcze zwierzątka, w takim momencie nie jest to różnicą, czy masz 200 czy 50mm obiektyw (co widać po ilości Micro-Nikkorów 50/3.5 albo Macro-Takumarów 50/4 na allegro )
A co do różnicy między 60/2.8D ED a AF-S60/2.8 - nowsza wersja precyzyjniej doostrza, no i działa z bezśrubokrętowcami . Do d300/d700 wolałbym chyba starszą (szybszy AF). Tak po za tym to już odwrotnie
Przecież zakazałeś mi wrzucać pstryki rodzinne do działu „Nasze zdjęcia” więc mogę je jedynie przemycać do innych działów pod pozorem pokazywania możliwości obiektywów.
hijax_pl napisał/a:
komor, w terenie to i na 200mm da się robić portrety
Oczywiście, ale z powyższej konwersacji wynikało pośrednio że 85 mm tylko twarz da się robić.
Bo pytający zapytał (podreślenie moje):
Radek996 napisał/a:
Planuje uzywac obiektywu do portretow, zblizen twarzy a takze zeby wykorzystac go w plenerze.
Na co mu odpowiedziałeś:
hijax_pl napisał/a:
Radek996 napisał/a:
85 1.8
Ciemna portretówka pod FX. Pod DX - wąska portretówka (głowa, twarz)
Więc chciałem nieco rozwinąć Twoją wypowiedź.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 25 Lut, 2010
komor napisał/a:
Przecież zakazałeś mi wrzucać pstryki rodzinne do działu „Nasze zdjęcia”
czyli mówisz, że jestem złym wujkiem?
hijax_pl napisał/a:
komor, w terenie to i na 200mm da się robić portrety
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14