Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nareszcie narzędzia na które czekałem (związane np. z redukcją aberacj). Spora ilość nowych narzędzi graficznych, jak również większa integracja z serwisami zew. i usługami związanymi z systemem OSX.
Pełna lista tego co otrzymujemy: http://www.apple.com/aperture/features/
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 19 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz
dalej nie ma obsługi x3f, w ogóle nie ma żadnej sigmy
nie ma pentaxa k7 ( ) nie mowiac o k-x,
mozna zrozumiec sigme ale pentaxy są dość popularne
z nowości warte uwagi preset w adjustments ale to jest tak oczywiste
ze dziwne ze nie bylo tego wczesniej, to podstawa w takim sofcie,
niestety na mac osx dziala szybciej niz lightroom, dlatego go uzywam..
K-X, Pentax..... ?
A co to takiego
No zobaczymy jak będzie brykał w 64 bitach. Cena jest zachęcająca, a cena uprgrade w PL pewnie nie wyjdzie wyżej niż 400zł co jest do przyjęcia.
A to ciekawa koncepcja, bo ja właśnie głównie ze względu na prędkość działania wybrałem LR zamiast A. Co prawda było to jeszcze w czasach, gdy moją główną maszynką był PowerPC G4, więc może na Intelu jest inaczej ale Aperture raczej znany jest ze sporych wymagań wobec karty graficznej.
Muszę przyznać, że wersja 2.0 działa szybciej od LR. Jak będzie z 3.0 przekonam się..... zaraz, bo właśnie dotarła do mnie przesyłka z cortlandu
aperture3.jpg
Plik ściągnięto 7731 raz(y) 100,4 KB
zug [Usunięty]
Wysłany: Pią 19 Lut, 2010
papatki napisał/a:
Jak będzie z 3.0 przekonam się
ja sobie odpuściłem
fakt że interfejs jest świetny ale prędkość to załamka
to co w LR robisz dosłownie kila sekund tu trwa to..
jeśli apple to poprawi to pewnie wrócę do A3 papatki, daj znać jak u Ciebie
na początek czeka mnie konwersja bazy a to 260GB, zrobię kopie i zapuszczę na noc.
Wersja próbna zachowywała się na iMac,u '09 z 4GB Ramu poprawnie.
[ Dodano: Sob 20 Lut, 2010 10:52 ]
Po pierwszych testach mogę powiedzieć, że sam soft działa odrobinkę wolniej od wersji 2.0 (iMac 24" 2,66 4GB GForce, 10,6). Przy normalnej pracy, czyli otwarciu pliku, dokonaniu korekt jest to w zasadzie pomijalne. Schody zaczynają się w momencie tych ciekawszych funkcji czyli stosowaniu różnych brush-ów bo to działa odrobinkę zbyt wolno. Idzie się do tego przyzwyczaić i pewnie w normalnej pracy da się z tym żyć, ale z drugiej strony będzie miło jak coś z tym zrobią. Co ciekawe powiększanie obrazka (czyli Z) lub korekty z lupką (`) działają zdecydowanie szybciej niż w wersji 2.0. Zakres korekt ich konfigurowalność czy możliwość tworzenia presetów jest na pewno zaletą wersji 3.0. Ogólnie na teraz jestem zadowolony. Dla ciekawostki dodam, że całą bazę plików mam w raw-ach i to od 12 do 39MP.
zug [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010
to ja mam 2GHz i 4GB ramu i jak tylko zacznę coś zmieniać np WB to już muli przy ostatniej zabawie z pędzlami kilka razy mi wywaliło
przy CS4 czy LR nie ma takich problemów
na razie sobie odpuszczam
Dziś do pobrania pierwsze poprawki (lista długa) innymi słowy 3,01
- aktualizacją bibliotek z wcześniejszych wersji Aperture
- importowaniem bibliotek z iPhoto
- importem zdjęć z aparatu
- wykorzystaniem pamięci podczas przetwarzania zdjęć poddanych obszernemu retuszowi
- procesem rozpoznawania twarzy
i wiele innych.
Ja dzis zainstalowałem LR 2.6 obok Aperture. Szybki ale jak dla mnie czarna magia jesli chodzi o zarządzanie biblioteką itp. Nie jest Mac like.No ale chyba nie będę miał wyjścia skoro A 3 mimo update tak zamula i dodatkowo brakuje jeszcze pluginów na 64 bity.
pozdr
zug [Usunięty]
Wysłany: Czw 25 Lut, 2010
papatki napisał/a:
Dziś do pobrania pierwsze poprawki
jest trochę lepiej ale szału nie ma
sigmiarz napisał/a:
za tydzien będzie 3.0.2
mam nadzieję
chesky napisał/a:
Ja dzis zainstalowałem LR 2.6
do LR podchodziłem już kilka razy i nie mogę się przyzwyczaić
Prędkość A3 nie powala. Jak juz pisalem, czarną magią dla mnie jest zarządzanie zdjęciami nie mówiąc o zewnętrznych programach ( w A2 działało to dużo szybciej ).No ale siła wyższa...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 15