Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon E-TTL Macro Ring Lite MR-14EX
Autor Wiadomość
cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Wto 23 Lut, 2010   

dr11 napisał/a:
widać, żeś niecanonowy
Ach, pudlo. Canon od 1991.

SlawGaw napisał/a:
Pierścieniowych lamp makro potrzebują głównie dentyści.
Znaczy sie moge bez strat skreslic z listy zakupow?

Reklama

dr11 
Optyczny

cybertoman napisał/a:
Ach, pudlo. Canon od 1991.
:oops: :wink:
cybertoman napisał/a:
Znaczy sie moge bez strat skreslic z listy zakupow?
Jeśli nie wiesz, czy potrzebujesz to znaczy, że nie potrzebujesz i tak, możesz skreślić :P ;)

komor 
Moderator

Koledzy, nie podchichujcie z kolegi cybertomana. Chodzi o serię seriali (nowy termin) z rodziny C.S.I., Wikipedia.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

dr11 napisał/a:
Jeśli nie wiesz, czy potrzebujesz to znaczy, że nie potrzebujesz i tak, możesz skreślić
Nie zgadzam sie z takim uproszczeniem - sprawdza sie jedynie w przypadku refowania. Znajduje sie na poczatku przygody z makro, wiec z zalozenia nie wiem, co mnie tam spotka. Wyposazenie ktore stosuje w domu nie nadaje sie do gonitw po lesie, lace czy innym odludziu a te lampeczki wygladaja na wygodniejsze w uzyciu. Ale jesli sie nie sprawdzaja, to zakup traci sens. Niemniej jednak dziekuje za zaangazowanie... i numer z Zytnia jest przedni.

komor napisał/a:
Koledzy, nie podchichujcie
alez tak, bede mial sie na co powolac, gdy sytuacja sie odwroci... Jestem po prostu pelen podziwu jak znajdujecie jeszcze czas na... no sami wiecie. Acha - tv.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

komor napisał/a:
Koledzy, nie podchichujcie z kolegi cybertomana. Chodzi o serię seriali (nowy termin) z rodziny C.S.I., Wikipedia.

komor zepsułeś wszystko :lol:

dr11 
Optyczny

cybertoman, ok, chcesz spróbować :) Podpowiem więc raz jeszcze, że według mnie taki ring ma sens w fotografii przyrodniczej gdy:
1. zapanujesz nad stosunkiem oświetlenia pierwszego planu do tła (dłuższy czas, doświetlenie ringiem, ale wtedy ryzyko poruszenia)
2. w zasadzie to pomoc w realizacji punktu 1 - dodatkowa lampa slave na tle.
Jak już SlawGaw wspomniał 24EX ma tą zaletę, że możesz jeden palnik skierować w tył i jakoś tło doświetlisz. Z 14EX tak się nie da. Przykładowo, te grzybki z linka to mix ringa, światła zastanego i lampy slave, czasem, z racji 150mm obiektywu, ustawionej 1,5-2m od zestawu.
Używając samego ringa dużym problemem jest "czarne tło". Jeśli jest taka potrzeba mogę zorganizować jakąś scenkę z przykładami oświetlenia, może to przekona/zniechęci/pomoże/wprawi w większe zakłopotanie/zainteresuje... do takiego rozwiązania z ringiem na szkle :)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

dr11 napisał/a:
Jeśli jest taka potrzeba mogę zorganizować jakąś scenkę z przykładami oświetlenia
Jak mozesz watpic?! Doswietlajac dwoma lampami w mateczniku mozna nawet symulowac slonce (fot.39 http://forum.optyczne.pl/...=194879#194879) ale zeby zmiekczyc swiatlo trzeba sie znow natachac gratow. W ramach eksperymentow zrobilem ring, a nawet prowokacyjnie napisze mini-BD, z tortownicy - nie jest to zbyt poreczne ale owoce w domu daly sie calkiem przyzwoicie oswietlic - czytaj bez takich przepalow jak na zalaczonym obrazku. Doswiadczen polowych jeszcze nie mam. Dodatkowo przydalaby sie jeszcze trzecia lampa do robot poslednich, jakis snoot czy cos podobnego i tu wpada w oko lampa+ring, spelniajaca na pierwszy rzut oka dwie potrzeby. Tyle w kwestii motywacji, a teraz pisze sie na te obiecana scenke...

dr11 
Optyczny

Wysłany: Sro 24 Lut, 2010   

W wolnej chwili coś ustawię :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 25 Lut, 2010   

No ale co to filozofia?

Z dr11 swego czasu robiłem tak właśnie grzybki. Można je znaleźć w naszych zdjęciach gdzieś...

Najwygodniej to mieć w systemie Nikona SB-R1 + SB600 w ręce z boku ;)

dr11 
Optyczny

Wysłany: Pią 26 Lut, 2010   

Dobra, tak w celach edukacyjnych coś ustawiłem.

Setup jak na schemacie, użyty canonowski eTTL II, 14EX- master, 580EXII - slave, jakiś metr nad poziomem obiektu:

I poszczególne ustawienia (A-lewy palnik, B-prawy, C-580EX):

1. A:B - 1:1, korekta flash w body +1

2. A:B - 4:1, korekta flash w body +1

3. A:B - 1:4, korekta flash w body +1

4. A:B - 1:1, C:0, korekta flash w body +1

5. A:B - 4:1, C:0, korekta flash w body +1

6. A:B - 1:4, C:0, korekta flash w body +1

7. A:B - 1:1, C:+1, korekta flash w body 0

8. A:B - 1:1, C:-1, korekta flash w body +1

9. A:B - 1:4, C:-1, korekta flash w body +1

10. A:B - 1:1, C:+3, korekta flash w body -2

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

hijax_pl napisał/a:
Z dr11 swego czasu robiłem tak właśnie grzybki. Można je znaleźć w naszych zdjęciach gdzieś...
Podziwialem. SB-R1 tak z wygladu nie ma tych wad ring'u dyskredytujacych jego dzialanie poza-stomatologiczne. Dzis ogladalem Metza z GN15 i... nie bylo "na magazynie" wiec dylematy pozostaly. A przyjrzec sie warsztatowi to interesujaca sprawa.

dr11, Dzieki za przyklady, poogladam to i pewnie cos dopytam. Az mi glupio, ze tyle trudu sobie zadales.
Ostatnio zmieniony przez cybertoman Pią 26 Lut, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dr11, a co to za kulka? :D

dr11 
Optyczny

Kamyczek otoczaczek :P
cybertoman, nie ma sprawy, akurat miałem wolną godzinkę :)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

dr11, mam nadzieje, ze nie zrezygnowales przez to z CSI...

dr11 
Optyczny

cybertoman, nie oglądam TV :( ;)

Odpowiedz do tematu