Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 26 Lut, 2010 Canon EOS 50D czy EOS 550D?
Witam, na dniach chciałbym kupić lustrzankę. Pozostaję przy systemie canona (po ixusie 430 i G7 czas na kolejny krok w przód) i zdecydowałem sie (chyba) na 50D.
Mam ok 4,5 tys, ale tak sobie myslę: 50D body kosztuje ok. 3 tys zł, 550D + kit tez ok. 3 tys, biorąc pod uwagę, ze 550 ma wprowadzone ‘ulepszenia’ (np. procesor IV itd), to mimo to, ze to nie jest ta sama półka to czy nie dorównuje on 50D?
Zastanawiając się nad kupnem (i nie chcąc czekać na 60D), którego warto kupić? Co straciłbym kupując 550, a co zyskał przy 50D?
Witam, na dniach chciałbym kupić lustrzankę. Pozostaję przy systemie canona (po ixusie 430 i G7 czas na kolejny krok w przód) i zdecydowałem sie (chyba) na 50D.
Mam ok 4,5 tys, ale tak sobie myslę: 50D body kosztuje ok. 3 tys zł, 550D + kit tez ok. 3 tys, biorąc pod uwagę, ze 550 ma wprowadzone ‘ulepszenia’ (np. procesor IV itd), to mimo to, ze to nie jest ta sama półka to czy nie dorównuje on 50D?
Zastanawiając się nad kupnem (i nie chcąc czekać na 60D), którego warto kupić? Co straciłbym kupując 550, a co zyskał przy 50D?
na razie nie jesteś w żadnym systemie, bo jako takiej optyki pod canona nie posiadasz jak zrozumiałem.
Krótko odpowiadając, nie dorównuje, pytanie do czego ten zestaw i czy zostaniesz przy jednym szkle.
Jeżeli masz zostać przy obiektywie kitowym to weź lepiej 450D, bo nie zauwazysz zadnej różnicy w fotografiach, różnica bedzie tylko w komforcie pracy a za oszczędzone pieniądze pojedź na jakąś wycieczkę.
ps. Oczywiście mogę się mylić i moze już planujesz zakup jakiejś stałeczki ale wtedy wiedziałbyś, że nie ma co czekać na 60D, bo to dla Ciebie niewiele by zmieniło.
faktycznie, nie sprecyzowałem:
body 50D + Canon 18-135mm f/3.5-5.6 EF-S IS idealnie mieści sie w budżecie. (+w planach lampa i np. 50 mm f/1.8 )
Zastosowanie zestawu uniwersalne: zarówno portrety jak i "spacery", a do tego amatorsko bawie sie w maxmodels.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 26 Lut, 2010
kevinlomax napisał/a:
aktycznie, nie sprecyzowałem:
body 50D + Canon 18-135mm f/3.5-5.6 EF-S IS idealnie mieści sie w budżecie. (+w planach lampa i np. 50 mm f/1.8 )
Zastosowanie zestawu uniwersalne: zarówno portrety jak i "spacery", a do tego amatorsko bawie sie w maxmodels.
to weź 50D, różnica będzie odczuwalna (w użytkowaniu), nie wiem jak się bawisz na max models ale może lepiej 85tkę albo nawet używane 40D+85/1.8 +50/1.8, osobiście wolałbym taki zestaw niż jakiś zoom 18-135, tylko na lampę już nie wystarczy
Fajne, ale mnie by brakowało szerokiego kąta. Dobrze było by ten zestaw uzupełnić choćby o stabilizowanego kita 18-55IS.
Jeżeli chodzi o korpus ja bym wybrał coś dwucyfrowego; albo 40D, albo jeszcze lepiej 50D. Jeżeli czujesz się na siłach, to warto poprzebierać i wybrać sobie ostrego Tamrona 17-50. Przekracza budżet o 100 zł a zagwarantuje wysoką jakość zdjęć:
http://www.ceneo.pl/3436971
kozidron [Usunięty]
Baku, całkiem możliwe, że do zastosowań kevinlomax'a nie potrzeba szerokiego kąta....a myślę, że żeby osiągać przyzwoite efekty na maxmodels jest w stanie zrezygnować ze spacer zoomów a'la 18-135, chociaż tamron nie jest takim złym pomysłem.
Wiedziałem, ze bedziecie sie z tego maxa śmiali Jak juz wspomnialem to dla mnie zabawa.
No tak, tylko ten tamron nie ma IS, a to jednak bardzo przydatne przy slabo oswietlonych wnętrzach.
kozidron, racja. Pisząc to nie znałem preferencji kevinlomaxa, dlatego użyłem wybiegu ale mnie by brakowało...
Teraz skoro wiemy, że chce robić zdjęcia w słabo oświetlonych wnętrzach, to szeroki kąt wydaje się być podstawą.
kevinlomax - chyba troszkę przeceniasz znaczenie stabilizacji optycznej. Pomaga ona w pewnych sytuacjach, pozwalając na zrobienie mniej (lub nie) poruszonego zdjęcia. Jest to wygodniejsze niż noszenie statywu, ale to właśnie stabilny statyw jest wyjściem z sytuacji. A gdybyś jednak uznał, że stabilizacja to 'konieczna konieczność', to wspomniany Tamron występuje w wersji stabilizowanej za 1850 zł
http://www.ceneo.pl/4584923
kozidron [Usunięty]
kevinlomax napisał/a:
Wiedziałem, ze bedziecie sie z tego maxa śmiali Jak juz wspomnialem to dla mnie zabawa.
No tak, tylko ten tamron nie ma IS, a to jednak bardzo przydatne przy slabo oswietlonych wnętrzach.
ehhh i znowu ta osławiona stabilizacja, Baku - masz jakieś stabilizowane szkło bo ja nie
Najciekawsze jest to, że największymi sceptykami w kwestii stabilizacji są osoby, które jej nie mają i nie miały...
kozidron [Usunięty]
MC napisał/a:
Najciekawsze jest to, że największymi sceptykami w kwestii stabilizacji są osoby, które jej nie mają i nie miały...
nie masz racji, korzystałem z wielu puszek tych ze stabilizacją w korpusie i bez, do swojego agrosystemu podpinałem całkiem sporą ilość szkieł, powiem szczerze, że ta ze 100-400L to się przydaje.
edit.
kevinlomax, z tego co oglądam na maxmodels (twoje fotki) to szeroki kąt by Ci się przydał więc propozycja z tym tamronem 17-50/2.8 chyba jest jak najbardziej trafiona
Ostatnio zmieniony przez kozidron Pią 26 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz
kozidron, to była taka uwaga ogólna. Nie skierowana do nikogo konkretnego.
Jak doskonale wiesz, ja miałem stabilizacje w body i teraz trochę mi tego brakuje. Na przykład w stałkach. Teraz wiem, że statyw będzie ze mną podróżował częściej i trzeba go będzie nosić. Nie ma lekko.
Ktoś kupił sobie kiedyś drogiego francuskiego szampana. Może miał niewyrobiony gust, bo stwierdził, że trunek jest przereklamowany, a podobne napoje z innych krajów smakują mu na tyle dobrze, że za francuski oryginał przepłacać nie będzie. A tak w ogóle to jest miłośnikiem piwa.
I co? Jak go ktoś spyta, czy mu smakował francuski szampan, to ma kłamać by zabłysnąć w towarzystwie, czy powiedzieć prawdę i wyjść na nie znającego się na niczym prostaka? A może nie ma prawa do własnej opinii jeżeli w jego lodówce nie chłodzi się co najmniej jedna butelka z szampanii?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10