Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 26 Lut, 2010 mały problem i pytanko ... Canon 17-40 czy 15-85
Witam.
Na wstępie napiszę do czego potrzebuję nowego szkła, dotychczas używałem 17-85 canona do fotografowania, ale zrobiłem kilka ślubów, ludziom się spodobało i zaczęli mnie polecać, no i mam coraz więcej chętnych. Ale nie oszukuję siebie i obiektyw canona 17-85 nie wystarcza, denerwuje mnie AF oraz bardzo słaba jakoś obrazu przy szerokim kącie. *( proszę mnie nie wyzywać - szczególnie mówię to do zadowolonych użytkowników tego obiektywu ) ... stać mnie na dziś na zakup obiektywu w okolicy 2500 zł, i w sumie zastanawiam się nad dwoma, nowym zamiennikiem kita 15-85 oraz 17-40 L ... normalnie brałbym e L kę, ale ten nowy "kit" ma lepsze ogniskowe które pozwalają fotografować i w plenerze, oraz ostrość obrazu z MTF-a widzę że jest lepsza, no i jestem w małej kropce, Ten pierwszy to niewątpliwie dobry Kit, ale tylko Kit, a drugi to pewny zakup, gdyż pracowałem na nim i wiem czego się po nim mogę spodziewać, a kita nie miałem nawet w ręce. Więc może ktoś się wypowie kto ma osobiste porównanie tych 2 obiektywów ? Nie wysyłajcie mi linków do testów itp, umiem czytać i to już zrobiłem
Pozdrawiam
P.S. Być może polecicie jakiś inny obiektyw ? Używam body 50d i w grę wchodzą obiektywy tylko szerokie zaczynające się w okolicach 16-17 mm z światłem około 4
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 26 Lut, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Robisz śluby? dozbieraj lepiej na C 17-55/ 2.8 na pewno lepiej na tym wyjdziesz i będzie to lepsza inwestycja. Pamiętaj, że zamierzasz tym obiektywem zarabiać. Ale to tylko moje zdanie.
PS. Też bym chciał mieć szerokie konto, z dużą ilością pieniędzy na nim.
dideck [Usunięty]
Wysłany: Pią 26 Lut, 2010
no tak konto by się przydało a chodziło mi o kąt widzenia oczywiście
tak jak napisałem około 2500 zł i więcej nie jestem w stanie, a obiektywu potrzebuję za około miesiąca, więc dozbieranie nie wchodzi w grę. Zakup na raty niestety też nie
Do ślubów 17-55is w ciemmych kościołach na pewno lepiej się sprawdzi od 17-40L.
We wszystkich innych wypadkach polecał bym 17-40L który jest świetnym szkiełkiem
dotychczas używałem 17-85 canona do fotografowania, ale zrobiłem kilka ślubów, ludziom się spodobało
A jednak 17-85 nawet śluby da się zrobić.
dideck napisał/a:
Ale nie oszukuję siebie i obiektyw canona 17-85 nie wystarcza, denerwuje mnie AF oraz bardzo słaba jakoś obrazu przy szerokim kącie.
Co do drugiej części zdania to mogę sie zgodzić, ale AF to ten obiektyw ma według mnie, taki jak w L-kach.
dideck napisał/a:
Używam body 50d i w grę wchodzą obiektywy tylko szerokie zaczynające się w okolicach 16-17 mm z światłem około 4
Podobnie jak koledzy wczesniej uważam, że 17-55/2.8 IS USM byłby najlepszym rozwiązaniem.
fotomaszewski napisał/a:
a za miesiąc wypożycz sobie na 3 dni Sigmę 18-50/2.8
Nie proponowałbym Sigmy, choćby miała i HSM, jeśli w C17-85 system ustawiania AF nie spełnił oczekiwań dideck.
dideck [Usunięty]
W woli wyjaśnienia co mnie denerwuje w AF 17-85, o ile jest szybki to "na sali" gdzie liczy się i szybkość i celność, jednak wypada bardzo marnie jeśli chodzi o celność ... Nie potrzebuję jasnego szkła aż tak, posiadam na wyposażeniu Tamrona 17-50 f2,8 , jednak tam o ile AF jest dosyć celny, to w porównaniu z USM bardzooooooo wolny ale do kościoła, gdzie nie ma takiej dynamiki wystarcza w 100%. *( pomijając fakt ostrości przy 2,8, a raczej lekkim jego braku )
Na 17 - 50 Canona mnie nie stać w chwili obecnej, więc zostanę chyba przy eLce, też w rolę wchodzi efekt wizualny, po prostu profesjonalnej wygląda, co nie jest bez znaczenia, gdyż pokazując sprzęt potencjalnemu klientowi, główne kryterium klienta to wygląd aparatu *( czym większe tym lepsze )
A więc reasumując tą ciekawą pogawędkę, utwierdziliście mnie w przekonaniu żeby postawić na sprawdzone obiektywy niż na eksperymenty.
denerwuje w AF 17-85, o ile jest szybki to "na sali" gdzie liczy się i szybkość i celność, jednak wypada bardzo marnie jeśli chodzi o celność ...
Z tego, co piszesz wydaje mi się, że Twój problem może leżeć gdzie indziej, a mianowicie w tym, że na sali osoby w ruchu poprostu "uciekają" Ci z ostrości gdy masz tryb pojedyńczy ustawiony w boody. Dynamiczne sceny lepiej chyba robić środkowym punktem z AI Servo i to niezaleznie od obiektywu. Potem kadrować na PC aby nie mieć głównego motywu (np. ważnego wyjka panny młodej, który tańczy na ... kolanach) zawsze w centrum.
dideck, jak masz już tamrona 17-50/2,8 to nie ma sensu kupować żadnego z wymienionych przez Ciebie obiektywów. Dokup stałki canona 50/1,4 i 85/1,8 lub jak Ci brakuje czegoś szerszego tokinę 11-16/2,8.
dideck [Usunięty]
Bogdan Ciekawa porada szczerze mówiąc właśnie tak fotografowałem. Następnym razem spróbuję twojej porady i się przekonam a co do punktu AF, to zawsze wybierałem skrajne, tzn prawy lub lewy "róg", tak aby twarze były w tak zw. mocnych punktach.
Środkowy punkt AF nie będzie ostrzył mi przed twarzami czasem ?
Sunders Nie interesują mnie te stałki na dziś dzień. A Tamron na sali jest za wolny. Poza tym zdjęcia z tego tamrona można robić dopiero przy f3,5 - 5,6. Przy 2,8 jakość i rozdzielczość jest po prostu słaba. *( ale w porównaniu do eLki ma te 2,8 )
zdjęcia z tego tamrona można robić dopiero przy f3,5 - 5,6.
canonem 15-85 tak samo, a 17-40/4L "dopiero" przy 4-co chcesz zyskać skoro fotografujesz głównie sceny statyczne?
dideck [Usunięty]
Sanders tak jak pisałem wyżej, Tamron do kościoła jest w 100% wystarczający *( nie chce tutaj poruszać zagadnień jak kontrast koloru itp bo nie można go porównywać do obiektywów profesjonalnych które kosztują kilka krotnie więcej ) ale jeśli chodzi o sale, i wesele, to po prostu AF jest za wolny... dla tego odpada... a canon 17-85 jest wystarczająco szybki, ale mało celny *( choć tutaj może rzeczywiście moja wina ) oraz jakość obrazu jest poniżej krytyki przy szerokim kącie, inaczej mówiąc wstyd mi brać za te zdjęcia pieniądze, pomimo że "laikom" się one podobają to mi zdecydowanie nie.
A stałki to ciekawa propozycja, ale bardziej aktualnie potrzebuję właśnie takiego uniwersalnego obiektywu który pozwoli mi fotografować ślub i wesele, i jestem już prawie zdecydowany na eLkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14