Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To że koszulka zawodnika
zbiera światło odbite od podłogi w jakiejś tam dominancie to jest to absolutnie naturalne, tak to wygląda i tak to fotografujesz.
Owszem, to jest tak samo naturalne, jak żółta dominanta w żarowym, ale nasz mózg kompensuje te zafarby, wiedząc jak wygląda "rzeczywisty" kolor np. skóry i tak naprawdę ich nie widzimy, a przynajmniej nie w takim stopniu jak rejestruje je obiektywne urządzenie. Dlatego, zielony odcień skóry na leśnej sesji plenerowej, będzie raził, mimo, że jest całkowicie naturalnym w tej sytuacji.
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Nie 07 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Mówię teraz o korekcji zafarbów, a ona może być lokalna. Balas bieli, to zazwyczaj, jak już wielokrotnie powiedziano korekcja globalna do dominującej barwy światła.
Szkoda, że nie trafiłem na ten wątek wcześniej, a widzę, że dyskusja ustała i chyba jednak dyskutanci nie zrozumieli o co dokładnie chodzi Dawidowi z problemem „meczowym”. A ja ten problem doskonale rozumiem bo co prawda nie fotografuję sportu ale identyczne dylematy mam w przedszkolu córki, gdzie żołte/pomarańczowe ściany oraz mieszane światło (jarzeniówki plus czasem spory udział słońca z dużego okna) powoduje, że też są takie problemy.
Ja sobie radzę robiąc w RAW-ach (oczywiście rozumiem, że Dawid nie chce robić w RAW ze względu na prędkość serii i zajętość miejsca na kartach) a potem przynajmniej w części sytuacji da się szybko naprawić pipetką WB w Lightroomie poprzez znalezienie jakiegoś białego elementu na zdjęciu, przeważnie jakiś kołnierzyk koszulki czy biała sukienka dzieweczki. Dawid, nie wiem jak często zawodnicy na koszulkach mają numery pisane białym ale z tego co widzę na Twoich zdjęciach to dość często. Na to próbowałbym ustawiać WB w post-procesie, choć nie wiem jakie będą efekty na JPG-ach i czy wystarczy taki jeden magiczny ruch bez dalszych ręcznych korekt. Ja po użyciu pipetki zwykle lekko ocieplam bo nie lubię takiej aptekarskiej bieli w zdjęciach.
Co do obiekcji Sigmiarza, że powinno się strzelać tak jak wg dominującego światła to już Jaad napisał, dodam tylko jeszcze, że jak oglądamy zdjęcie to łatwo wyłapujemy zafałszowane kolory skóry, szczególnie jeśli to jest jakiś nienaturalny odcień a nie kwestia cieplejszej/zimniejszej temperatury światła dominującego. Dlatego niestety trzeba to naprawiać na zdjęciach, nawet jak będąc na meczu w ogóle nie widzimy oczami problemu – na odbitkach/ekranie niestety zauważymy.
ożywię trochę temat zadając takie oto pytanie: Jakie są sposoby zmiany balansu bieli w jpg (o ile w ogóle można zmienić WB w tym formacie)
- znam jeden w PS - czyli pipeta w krzywych i wskazani nią jakiegoś białego miejsca lub ewentualnie najjaśniejszego na danym obrazie(tylko to jak już wcześniej zostało napisane nie jest chyba do końca zmiana WB)
Czy są jeszcze jakieś inne sposoby w PS?. Jeżeli nie macie siły odpowiadać na to pytanie bo już wiele razy było wałkowane to chociaż podajcie jakieś linki do tutków na necie
hijax_pl dzięki za link, bardzo przydatny.Rozumiem, że takie zabawy to jest zmiana kolorystyki, a jako takiego WB (w sensie zmiany temperatury w Kelvinach) nie da się ustawić na jpg?
viper, dokładnie tak - w JPG nie ma takiej możliwości aby zmienić temperaturę koloru.. Takie zabawy daje Ci format RAW - gdzie kolorystyka nie jest w ogóle ustalona póki nie zdefiniujesz punktu bieli.
hijax_pl, w innym wątku napisałeś:
"viper, pykanie w RAWie bez ustawiania balansu bieli mija się z celem, bo się tylko niepotrzebnie napracujesz żeby go dobrać prawidłowo na kompie. No chyba, że zawsze na zdjęciu będzie coś szarego. Ja zawsze staram się ustawić balans na kartę czy tak jak ostatnimi czasy na śnieg"
A tak z praktyki, na jaką kartę ustawiasz balans? Na zwykłą białą kartkę, czy na jakieś wynalazki typu np. Digi Grey, gdzie ponoć współczynnik odbicia światła jest inny niż w przypadku szarej karty Kodaka (jest jaśniejsza). Korygujesz później w programie graficznym, czy od razu w ustawieniach aparatu zapisując jako własne?
kasiakaaz, aby określić balans bieli trzeba mieć coś co odbija równomiernie całe widmo, czyli jakiś odcień szarości. Biała (ale biała ) kartka, jakaś kupna szara, śnieg (czysty ).
Ja osobiście używam X-rite ColorChecker Passport. Małe, poręczne i... dokładne
kasiakaaz napisał/a:
Digi Grey, gdzie ponoć współczynnik odbicia światła jest inny niż w przypadku szarej karty Kodaka
Dla WB to nie ma to znaczenie - do ustawienia ekspozycji - ma kolosalne. Te szare karty które są w sprzedaży odbijają dokładnie 50% światła - czyli są tzw 18% szarościami. 50% światła to tzw midpoint na histogramie - i mierząc światło punktowo na kartę ustalamy wręcz "idealną" ekspozycję.
A teraz dlaczego te dwie karty mają inny odcień - tak jak już napisałem kart 18% nadają się do ustalania balansu bieli i ekspozycji. Inne - tylko do balansu bieli.
Nie używam DigiGreya, ale jak wszedłem na ich stronę www to jakoś nie znalazłem informacji że to karta do ustawiania ekspozycji - tylko do WB.
A - i jeszcze jedno. Jak masz kartę 18% i wg niej ustawiasz ekspozycję, i robiąc zdjęcie samej kart - na histogramie powinnaś mieć teoretycznie pojedynczą kreskę w środku osi OX. Ale praktycznie nie będzie ona po środku. Wynika to ze sposobu w jaki są kalibrowane światłomierze w aparatach (specyfikacji ANSI). W skrócie mówiąc aparat nie mierzy 18% ale ok 12% szarość. Z praktycznego punktu widzenia nie ma to znaczenia. A jak Cie to zaciekawiło - w internecie znajdziesz dużo informacji.
ale jak wszedłem na ich stronę www to jakoś nie znalazłem informacji że to karta do ustawiania ekspozycji - tylko do WB.
Tak, zgadza się - tylko do WB. Czyli lepiej używać Kodaka - dwa w jednym
X-rite ColorChecker Passport dla mnie na razie za skomplikowane, może kiedyś? Na razie mam jeszcze dużo zaległości w podstawach. Dzięki.
X-rite ColorChecker Passport dla mnie na razie za skomplikowane,
Wcale taki skomplikowany nie jest Powiedziałbym nawet że banalnie prosty i używaniem nie różni się od takich szarych kart zwykłych.
Ale do pracy z nim lepiej jest robić zdjęcia w RAW. Świetną sprawą jest tzw wzorzec kreatywny ale najfajniejszą sprawą jest możliwość tworzenie profili DNG za pomocą dołączanego oprogramowania - taka że tak powiem kalibracja matrycy.
Wzorzec portretowy z passporta można wykorzystac tak
..a widokowy tak:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,43 sekundy. Zapytań do SQL: 14