Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jest znacząca róznica. Przede wszystkim Spyder3 ma nowy sensor, który jest znacznie czulszy, większy i nadaje się (jako bodaj wciąż jedyny kolorymetr) do kalibracji monitorów szerokogamutowych. Express ma zresztą bardzo kiepskie opinie, a 3 jest porównywalny z do tej pory wiodącym produktem w tej klasie kalibratorów, czyli I1 Display 2 - zresztą w kwestii możliwości kalibracji szerokogamutowców Spyder3 nawet go przewyższa.
hijax_pl, być może teraz już robi - nie śledziłem ich produktów ostatnio. Spyder3 był pierwszym kolorymetrem, którym można było profilować szerokogamutowce.
W tej klasie cenowej - jeden z dwóch najlepszych... Tylko jeśli dobrze pamiętam, to masz wersję Pro, czyli oczko niżej od najlepszego Elite (chociaż tak naprawdę, to tylko kwestia softu - hardware jest ten sam). Ogólnie chyba najciekawszą obecnie propozycją jest ColorMunki - najtańszy kalibrator na bazie spektrofotometru, tyle tylko, że wychodzi wciąż trochę drożej, niż zestaw Spyder3 Studio, który ma w komplecie również mały spektrofotometr do kalibracji wydruków...
No to pochwale sie, ze jeszcze przed uzyskaniem odpowiedzi zakupilem sobie wersje 3 pro. Mimo to, ze moj monitor ma dalego do "dobrego" to jestem zadowolony
No i dobra decyzja.
Jedyny problem, to że gdy już przyzwyczaisz się do patrzenia na skalibrowany monitor, to aż oczy bolą jeśli jesteś zmuszony robić cokolwiek na czymś ustawionym fabrycznie (no chyba, że jest to naprawdę wysoka półka sprzętu)... Trochę trudno ciągle wozić "pajączka" ze sobą i profilować monitory wszystkim wokół, a większość, nie mając porównania, nawet nie widzi na jak tragicznie przekłamane kolory patrzy...:smile:
jaad75, ja się zdziwiłem po kupnie i1d2, w jakiej kolorystycznej nieświadomości żyłem
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Sro 24 Lut, 2010
Też planuję zakup kalibratora, możecie jakiegoś w dobrej cenie polecić do szerokogamutowca Dell U2410??
Patrzyłem na Spyder3Pro lub Eye-One Display 2, lub ColorMunki Create
który na tą chwilę byłby opłacalny zakupem do domowego użytku??
[ Dodano: Czw 25 Lut, 2010 20:22 ]
kurcze nikt nie odpisze na temat kalibratorów??
jaki mam wybrać w miarę tani i dobry??Tak żeby nie trzeba było żałować??
Używam Spydera3 w wersji Elite z szerokogamutowcem i jestem zadowolony.
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Pią 26 Lut, 2010
No to kupuję Spyder3Pro, kurcze na forum N...n piszą że nie da rady że lepiej nic nie robić a jak kupować kalibrator to taki za 2k zł
Bo tymi gównami za 600zł nic się nie ustawi.
Czytałem parę forumowych wypowiedzi na stronach anglojęzycznych i jakoś używają właśnie tego 3Pro.
Więc jaad75 masz wyższy model Spydera ale jak Tobie się sprawdza z widegamut to chyba dla mnie ten Pro też będzie dobry
Dzięki za podpowiedź
gdzie to jest napisane? Znalazlem tyko: Adobe RGB (96 %) and sRGB (100 %).
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Wto 02 Mar, 2010
Wg. producenta ma to być monitor szerokogamutowy
A o ile dobrze czytałem inne forum to kurcze kalibrator typu Spyder3Pro dosyć słabo radzi sobie z tego typu monitorami :/
Kurcze ale nie uśmiecha mi się wydawac 1k zł na kalibrator i tak te 570zł to dużo jak dla mnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10