Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 27 Lut, 2010 Co jeszcze do studia??:)
Witam serdecznie,
Zamierzam zakupić kilka rzeczy do studia i nie wiem, czy to co chcę kupić będzie wystarczające do moich wymagań:). Jeżeli będziecie w stanie mnie naprowadzić na kilka innych rzeczy, które byłyby pomocne w skompletowaniu fajnego zestawu, to byłbym na prawdę bardzo wdzięczny.
A więc zestaw składa się z:
2 x statyw: Linki do statywu
2 x uchwyt do lamp błyskowych Link do uchwytu
1/2 x blenda 60cm albo 90cm Link do blend
1 x blenda 90cmx120cm Link do dużej blendy
2 x parasolka (2in1:odbijająca,softbox) Link do parasolki
Tło jest, więc nie wpisuję.
W sumie chyba tyle. Zasadniczo będziemy używać lamp SB-900 , SB-800.
Jeżeli myślicie, że muszę coś dokupić - dajcie znać co i dlaczego
Jeżeli muszę z czegoś zrezygnować na koszt czegoś innego - jak wyżej:)
Jeżeli macie kogoś na allegro u kogo mogę to wszystko kupić w lepszej cenie - dajcie znać.
Jest jeszcze trochę grosza w portfelu, więc jestem w stanie zmienić ten system na koszt czegoś lepszego...poddajcie tylko jakąś ciekawą propozycje.
Za wszelką pomoc wielkie dzięki.
Serdecznie pozdrawiam
Michał
hijax_pl, Moje wymagania to małe studio. Lampy oddalone od obiektu o ok. 2 metry. Myślałem jeszcze o plenerze, ale lampa błyskowa+parasolka to chyba nie za mocne żródło światła na zewnętrzne focenie...chyba że się mylę??
Poza tym chciałbym żeby sprzęt był w miarę możliwości mobilny.... .
Mam małe zlecenie na rodzinny portret domowy(że tak to nazwę:P) i chciałbym wstawić w kąt pokoju jednen ze statywów....do tego zdjęcia w ogrodzie, gdzie chciałbym wykorzystać oba statywy..... . Coś mam jeszcze sprecyzować??:)
W sumie zastanawiam się, czy dodatkowy, lżejszy statyw nie byłby atutem.....
Wiadomo, za jakiś czas sprzęt będzie rozbudowany, więc może zawiśnie na nim coś innego niż lampy Sb-900:)...dlatego też udżwig jest dla mnie dość ważny.... .
Po pierwsze to są duże statywy. spokojnie możesz kupić mniejsze. Będą mniejsze i lżejsze A lampy i parasolki spokojnie utrzymają. Jak będzie wiatr to i duży statyw przewróci
Nie patrz na udźwig ale na podstawę - 20kg to sporo, szybciej Ci się przewróci statyw jak założysz zbyt duży softbox.
Myślałem jeszcze o plenerze, ale lampa błyskowa+parasolka to chyba nie za mocne żródło światła na zewnętrzne focenie...chyba że się mylę??
Jeśli będziesz chciał przesłoną i czasem zabić światło słoneczne i oświetlić postaci błyskiem to nie wystarczy, ale jak postawisz modela w łagodnym cieniu i zechcesz wymodelować/doświetlić to mając SB-900 spokojnie dasz radę.
Statywy mam podobne lub te same do tego co podałeś (u mnie oznaczenie: W-806, na aukcji: 806), owszem są za duże i za ciężkie ale myśląc przyszłościowo można je wziąć moim zdaniem. Ja planuję dokupić trzeci lekki, jak nie potrzeba zabierać całego ciężkiego kramu ale jedno światełko jest potrzebne.
Uchwyt do blend – mam taki sam, działa, ale jest trochę upierdliwy w mocowaniu, warto być świadomym tego, że nie jest to coś co w minutę montujesz i demontujesz.
komor, Dzięki za wskazówki odnośnie statywu. Pozostane przy cięższych i dokupię jeden lżejszy(czy to na blende, czy na ustawienie w pomieszczeniu....genralnie, zawsze się może przydać:D).
Co do uchwytu do blend: masz jakiś lepszy model do zaoferowania?? Jakiś ciekawszy system??
Lżejszy na taką blednę co podałeś i uchwyt (z pierwszego linku) jest za mały. Trzeba się nakombinować aby się sama nie przewracała. I tak jak mówi komor - ten uchwyt z kołowrotkiem jest lekko upierdliwy - tzn montowanie kołowrotka
Co do uchwytu do blend: masz jakiś lepszy model do zaoferowania?? Jakiś ciekawszy system??
Nie. Nie wiem czy wśród chińszczyzny jest coś ciekawszego. Chętnie się dowiem. Tak w ogóle jeśli masz w okolicy prawdziwy sklep foto to może warto przejrzeć co mają i nawet kupić na miejscu. Allegro bywa tylko złudnie tańsze, jak się doliczy koszty przesyłki to nieraz wychodzi to samo. Ja te wszystkie szpeje o których piszesz obejrzałem najpierw na aukcjach i w sklepie internetowym Fripers i kiedy mniej więcej wiedziałem co jest dostępne i co mogę chcieć, poszedłem do prawdziwego sklepu foto, gdzie na miejscu wziąłem do ręki te wszystkie rzeczy (szczęśliwie były akurat dostępne na miejscu), oceniłem więc wagę i rozmiary organoleptycznie, a nie tylko z tabelki w aukcji.
Jak wziąłem wszystko na miejscu to dostałem cenę taką samą, jaką zapłaciłbym na Allegro z kosztami przesyłki.
hijax_pl, jeżeli chciałbyś na lżejszy statyw podpiąć z boku blende, to rzeczywiście nie da rady...ale jeżeli blenda będzie centralnie to nie będzie problemu. A co do kołowrotka, to nie widzę innej opcji....zresztą został już zakupiony:).
komor, W Dublinie każda rzecz jest droższa...więc mimo tego, że nie można "pomacać" sprzętu, nie jest tak żle...i tak jestem do przodu:).
Dzięki Wam Panowie za pomoc...gdyby się komuś nasunął gadżet, który mógłby mi się przydać...dajcie po prostu znać:)
Jeszcze raz dzięki....
hijax_pl, co do blendy myślałem o oddzielnym, lżejszym statywie i uchwycie do blend. Podaje linki:
uchwyt do blend: uchwyt do blend 1
Posiadam ten uchwyt do blend. Generalnie ważne jest na jalim statywie się go mocuje. Statyw W803 nie nadaje się do mocowania tego, ponieważ kolowrotek ma otwory większe od średnicy sekcji tego statywu. Do tego uchwytu potrzebny jest statyw W806 którego średnica ostatniej sekcji pasuje do kołowrotka. Będzie to tez znacznie stabilniejsze.
Generalnie polecam ten uchwyt ponieważ jest to konstrukcja teleskopowa pozwalająca na zastosowanie blend o średnicy do 178 cm.
gdyby się komuś nasunął gadżet, który mógłby mi się przydać...dajcie po prostu znać:)
Podstawowy gadżet, o którym nie wspominasz, to wyzwalacz lub chociaż kabel PC, no chyba, że zamierzasz całkowicie polegać na CLS-ie... Poza tym, potrzebować będziesz z pewnością jakiegoś snoota, czy grida (możesz zrobić samemu), filtrów (1/4, 1/2 i pełny CTO, to absolutne minimum), przydałby się jakiś softbox (najlepiej z gridem), bo parasolki nie dają zbyt dużych możliwości kontroli strumienia świetlnego), osobiście używam też superclampów i giętkich ramion do przyczapiania lamp w różnych miejscach, ale można sobie poradzić nawet przy użyciu gaffers tape... Nie zapomnij też o zakupie tych małych plastikowych podstawek pod lampy (najlepiej z gwintem) - zadziwiające, jak często się przydają...
jaad75, Dzięki za info. . Używales moze CLS na dluzsza mete ?? W sumie mysle tylko o takim polaczeniu.... . Jeżeli chodzi o softbox to jakie polecilbys optymalne wymiary??
Cytat:
Nie zapomnij też o zakupie tych małych plastikowych podstawek pod lampy
Podstawki, masz na myśli te uniwersalne w zestawie????
Używales moze CLS na dluzsza mete ?? W sumie mysle tylko o takim polaczeniu...
Na dłuższą metę - nie. Systemu Nikona używam raczej okazjonalnie, a jedyne body, które w tej chwili posiadam (F100) nie obsługuje CLS-a. Od czasu do czasu używam też bezprzewodowego P-TTL-a w Pentaksie, ale głównie polegam na wyzwalaniu radiowym.
Kowalencki napisał/a:
Jeżeli chodzi o softbox to jakie polecilbys optymalne wymiary??
Zależy do czego... Ze speedlightami używam kwadratowego Westcotta Apollo 28 (ok.70x70cm) i uważam to za optymalny dość uniwersalny rozmiar, który bez większego problemu obsłużysz taką lampą. Obecnie raczej skłaniam się ku twardszemu i bardziej selektywnemu świeceniu, więc mógłbym używać czegoś jeszcze mniejszego, czy też węższego, ewentualnie dołożyć grida, ale akurat do mojego modelu nie robią...
Cytat:
Podstawki, masz na myśli te uniwersalne w zestawie????
filtrów (1/4, 1/2 i pełny CTO, to absolutne minimum),
Ja kupiłem to: www.michaldulemba.pl/zdje...cyjne-cto-i-ctb, żeby tanim kosztem mieć na większą ilość lamp. Ale na wypady „reporterskie” warto mieć na jedną lampę też to: Lumiquest FXtra (nie ma bezpośredniego linku, przewiń stronę), bo zestaw wszystkich filtrów nie zajmuje tyle miejsca w plecaku. Posiadacze SB-900 mają coś podobnego w komplecie. (Canon, you can…)
jaad75 napisał/a:
ale można sobie poradzić nawet przy użyciu gaffers tape...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9