Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
od 9 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Alphy 350. Fotografuję głównie krajobrazy. Niedawno myślałem na powiększeniem swojej "rodziny" szkieł. Mój wybór padł na fisheye'a. Zastanawiałem się nad systemowym 16mm fisheye, ale chciałbym Was prosić o opinię. Może moglibyście mi ewentualnie doradzić coś lepszego?
Jedynym kryterium jest to, aby obiektyw nie był kołowy.
PS
Jakby co, to znam wszystkie wady obiektywów tego typu.
Dzięki wielkie za poradę. Poszperałem trochę i doszedłem do wniosku, że chyba wybiorę Sigmę 10mm. Jednak zależy mi na tym AF. Teraz pozostaje tylko dozbierać piniążki i do sklepu!
Podobno pomiar światła działa w przypadku alf w manualu i w niektórych (starszych), modelach w trybie A. Jestem zainteresowana tym szkłem, więc się już o nie podpytywałam. Rozsądna jakość za rozsądne pieniądze, biorąc pod uwagę sporadyczność zastosowań. Pod koniec marca będę mogła sama wypróbować jak to jest z tymi "odczytami" w przypadku alfy 700 i alfy 350, więc jeżeli do tej pory sam nie poeksperymentujesz, a będziesz zainteresowany tym szkłem - daj znać, przekażę spostrzeżenia
WalterW, z którą alfą próbowałeś?
PS
Netan770, rzeczona sigma, fajne szkło, ale to "tylko" szeroki kąt
W przypadku A700 w trybie A działa normalnie - tzn ustawiasz sobie pierścień przysłony na obiektywie zgodnie z potrzebą, a aparat sam dobiera czas. Możesz mu kazać prześwietlić, niedoświetlić itp. Żadnych problemów nie ma. Podpinałem Falcona 8mm i bardzo mi się to szkiełko podobało.
Nie wiem jak z innymi-najnowszymi. Chyba faktycznie tylko na M, choć w tym przypadku to żaden problem.
Ostatnio zmieniony przez MC Czw 04 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Mam A700 i Samyanga 8, ale problemy są, takie malutkie ale są, z pomiarem światła. Nie wiem czemu ale pomiar i w trybie A i w M, jest dużo bardziej nieprecyzyjny niż w "normalnej" sytuacji, może to wynika z tego że na szerokim kącie wpada światło z różnych stron o różnej intensywności, a może także z braku elektroniki, z którą aparat nie może się dogadać bo jej nie ma. Zjawisko występuje na wszystkich rodzajach pomiaru a także z błyskiem. W opakowaniu od producenta znalazła się karteczka z komunikatem że w celu uzyskania prawidłowej ekspozycji należny wprowadzić korekcję +1 EV, jednak to tak nie działa. W A najczęściej używam korekcji od -1,5 do 0, w M ustawiam ekspozycję na innym szkle przed podpięciem Samyanga. Tak naprawdę w normalnym użytkowaniu tego obiektywu jest to mało uciążliwe.
SlawGaw, dzięki - warto wiedzieć przed zakupem, aby później nie być rozczarowanym. O prześwietlaniu o 1 EV, gdzieś już czytałam, jak widać to nie do końca prawda i trzeba będzie samemu dojść do wprawy. Liczę się z pewnymi niedogodnościami Mam nadzieję, że je pokonam...
Prześwietlanie może wynikać z kąta widzenia tego obiektywu. W tym przypadku jest większa szansa na kontrasty i ogłupienie elektroniki aparatu. Z Sigmą 10-20 też często musiałem wprowadzać korektę.
w minoltach/soniaczach normalne jest że szkła bezchipowe (kiedyś było to głównie m42 - a więc raczej szkła dłuższe) wymagają jakichś w miarę stałych korekt.
warto też wiedzieć, że w takim przypadku aparat ustawia pomiar centralnie ważony, który ze swojej natury kiepsko sobie radzi z kontrastowymi scenami.
Z Sigmą 10-20 też często musiałem wprowadzać korektę.
Dziwne, ale akurat z Sigmą 10-20 nie miałem większych problemów z ustawianiem ekspozycji, jedyne przypadki wyboru zdecydowanie błędnej ekspozycji trafiały się w przypadku dużego kontrastu między niebem a ziemią i dużym udziale nieba w kadrze, przy pomiarze matrycowym ogólne niedoświetlenie nawet o 2 EV, ale to jest normalne dla pomiaru matrycowego w Soniaczach i zdarza się z każdym obiektywem.
Na początku ta manualna przysłona trochę mnie martwiła. Ale skoro to aparat wyznacza czas ekspozycji, mój wybór chyba padnie na Samyanga. Potem, jeżeli mi się spodoba, pomyślę nad czymś lepszym (i droższym ). Także dzięki wielkie za poradę. Jeżeli będą jakieś pytania z pewnością się odezwę.
Na wstępie chciałem się ze Wszystkimi przywitać - jestem tu nowy. Więc: Witajcie
A teraz wracam do tematu rozmowy. Także myślę nad zakupem jakiejś rybki (nie kołowej).
Jest kilka słoików do wyboru, ale czytanie wszystkich testów i porównywanie ich wszystkich ze sobą i tak niewiele mówi mi na temat szczegółów mniejszych i trochę większych. Otóż za jakiś czas chciałbym się zająć głownie robieniem panoram 3d (chyba tak to się nazywa) i tak trochę poeksperymentować (może nawet jakieś portretowe). I tu rodzi się moje pytanie: Który z obiektywów do 3k zł byłby do tego celu najlepszy. Jedne Fisheye tak załamują światło inne jeszcze inaczej. Na co zwracać uwagę, na co nie do końca zwracać uwagę. Proszę o pomoc i o radę.
Aha mam Alphę 300 - jak pewnie będzie widać poniżej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9