Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 02 Mar, 2010 Kobieta fotografa pyta - po co w tamronie tyle soczewek?
Tak się życie potoczyło, że jestem kobietą fotografa. I ja rozumiem te jego zachwyty nad zdjęciami z lustrzanki czy obrzydzenie, gdy widzi zdjęcia z imprezy rodzinnej robione małpką czy kurką, czy jak on to nazywa. Dobrze, widzę już tę różnicę, ale czasem zdjęcie to po prostu zdjęcie i nie widzę potrzeby komentowania braku czegoś i nadmiaru czegoś. Niemniej, wróćmy do tematu. Ostatnio ten mój fotograf starał się mi pokazać jak zbudowany jest obiektyw i... no jest tu coś czego nie rozumiem... Po co w obiektywie tyle soczewek? A jak mi pokazał budowę tamrona (takie długie to to było) to już w ogóle oszalałam... Nie wystarczą tam dwie soczewki? jedna z przodu druga z tyłu? Bo po co ich tyle? Co one robią?
Pytam tu, bo ten mój robi się powoli czerwony na twarzy z wściekłości jak go ZNOWU o coś takiego pytam...
Pozdrawiam i mam nadzieję, że ktoś tu będzie miał więcej cierpliwości i spróbuje mi to wyjaśnić.
Powiem tak - w początkach fotografii jako takiej, kiedy jeszcze naświetlało się szklane płytki pokryte "srebrem" obiektyw to była praktycznie jedna soczewka
Soczewka nie jest idealna - rozróżnia się kilka problemów czy też wad z którymi walczą producenci obiektywów:
- dystorsja - czyli zakłócenia kształtu obrazu: zamiast kwadratu widzimy beczkę lub poduszkę,
- astygmatyzm - kiedy światło pada pod dużym kątem w stosunku do osi optycznej,
- koma - wynik różnego załamywania promieni światła padających pod kątem,
- aberracje - chromatyczne - czyli wynik różnego załamywania poszczególnych kolorów, i sferyczne - czyli coś podobnego do komy - ale dla promieni padających równolegle z osią optyczną.
Dziś w pogoni za coraz bardziej idealnym technicznie zdjęciem buduje się obiektywy, które mają tych wad jak najmniej - a koryguje się te wady właśnie poprzez stosowanie układów soczewek, ich typów, soczewek niskodyspersyjnych itp itd..
Dodatkowo - obiektywy typu zoom. Tu trzeba starać się niwelować wady na całym zakresie ogniskowym - a jest to znacznie trudniejsze niż w obiektywach stałoogniskowych. Dlatego w zasadzie w zoomach soczewek jest więcej.
Porządne obiektywy mają dużo soczewek, te średnie mało. Wynika to z prostej przyczyny. Wiadomo, że obiektyw czasem trzeba wytrzeć, przeczyścić. Jeśli mamy go użytkować długo, trzeba się liczyć z tym, że będziemy go czyścić wiele razy. Wycierając soczewki zawsze je trochę ścieramy i można powiedzieć, że zawsze ich ciutkę ubywa. Jak już się domyślasz, obiektywy z większą ilością soczewek starczą nam na dłużej, czyli są lepsze. Te z mniejszą liczbą trzeba częściej wymieniać
A teraz proszę moda o skasowanie mojego postu
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Wto 02 Mar, 2010
a moim zdaniem jest to spisek masonów, żydów,muzułmanów,chrześcijan, skośnookich, speców od PR, producentów lodówek i kowali.........
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 02 Mar, 2010
hehe dobre ale jakie trzeba mieć zaparcie, żeby się zalogować i zapytać o coś takiego, kobieta_pyta a zdarzyło Ci się, że twój facet zapytał Cię po ci tyle butów albo szminek czy czego tam trzeba do makijażu.
Po części hijax_pl to wyjaśnił, kobieta_pyta - teraz pozostało Ci zalogować się na forum motoryzacyjnym i zapytać dlaczego silnik spalinowy składa się z tylu elementów
hijax_pl dziękuję za wyjaśnienie nawet zrozumiałam co napisałeś jestem bogatsza o nową wiedzę
kozidron napisał/a:
hehe dobre ale jakie trzeba mieć zaparcie, żeby się zalogować i zapytać o coś takiego, kobieta_pyta a zdarzyło Ci się, że twój facet zapytał Cię po ci tyle butów albo szminek czy czego tam trzeba do makijażu.
Po części hijax_pl to wyjaśnił, kobieta_pyta - teraz pozostało Ci zalogować się na forum motoryzacyjnym i zapytać dlaczego silnik spalinowy składa się z tylu elementów
jakby mój facet zajmował się motoryzacją to pewnie też bym o to pytała na szczęście to fotograf i silniki mnie nie interesują.
A o buty pytał, owszem a odpowiedź też jest oczywista... to jest potrzebne do ŻYCIA mój drogi, do życia
Moze tak to wytlumacze. Jak gotujesz zupe to wkladasz do garnka wiele roznych rzeczy
aby poprawic smak, aby zupa byla lepsza.
To jest podobna analogia tylko ze w zupie chodzi o dobry smak a w obiektywie o dobra jakosc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11