Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 03 Mar, 2010 test sprzętu przed zakupem
witam. Jestem przed zakupem tamrona 17-50 VC i chciałem się dowiedzieć jak sprawdzić ten obiektyw. Czytałem o BF i FF i do końca nie wiem jak się do tego zabrać. na co oprócz tego jeszcze zwrócić uwagę?
będę też kupował d90, SB900 i będę miał ten sam problem, czyli jak ten cały sprzęt sprawdzić?
Nie chcę wziąć "towaru" podanego do ręki przez sprzedawcę tylko wcześniej chcę go sprawdzić. Troszkę pieniędzy jest do wydania więc nie chcę szajsu kupować a później się martwić w serwisach.
Zdaję sobie sprawę, że nigdy nie sprawdzę go w 100%, ale mogę wykluczyć podstawowe defekty.
czekam na porady, ale proste i zrozumiałe jak dla człowieka nie mającego styczności ze sprzętem...... jeszcze.
. Czytałem o BF i FF i do końca nie wiem jak się do tego zabrać. na co oprócz tego jeszcze zwrócić uwagę?
Poszukaj "test af na baterie"
lukemeng napisał/a:
będę też kupował d90, SB900 i będę miał ten sam problem, czyli jak ten cały sprzęt sprawdzić?
Zrobić zdjęcie tak po prostu. Jak chcesz sprawdzić matryce zrób test na hot piksele ( o tym też na necie dużo), sprawdzać zabrudzenia matrycy raczej nie musisz.
lukemeng napisał/a:
czekam na porady, ale proste i zrozumiałe jak dla człowieka nie mającego styczności ze sprzętem...... jeszcze.
lukemeng, coś już kiedyś pisałem w temacie obiektywów...
"DG napisał/a:
W JAKI SPOSÓB SPRAWDZIĆ ŁATWO I SPRAWNIE W SKLEPIE CZY OBIEKTYW DOBRZE OSTRZY Z BODY
Czy ma ktoś na to własny, sprawdzony sposób?
Jak sprawdzać to nie tylko AF. FF/BF to tylko jeden z pojawiających się problemów.
Zastanów się nad poniższym. Trzeba zabrać komputer, ewentualnie statyw.
AF
Kilka fotek na kontrastowe obiekty oraz tablica wg instrukcji z różnych odległości i przy różnych ogniskowych na pełnej dziurze. + wyostrzyć na jakiś daleki obiekt.
http://focustestchart.com/focus21.pdf
ostrość/geometria
tablice albo zwykły wydruk pionowych i poziomych linii + ewentualnie małe napisy pomiędzy liniami na środku, w połowie na brzegu i w rogach.
Sprawdzam czy geometria zadawalająca, czy któryś róg nie ucieka, czy z prawej lewej g d ostrość taka sama. Ważne – oś optyczna obiektywu idealnie prostopadle do tablicy testowej. Ostrość najlepiej precyzyjnie ustawić ręcznie przez LV albo podgląd na kompie. No i oczywiście ze statywu z opóźnieniem wyzwalacza aby się aparat ustabilizował/wyłączyć IS. Zadbać o dobre, równomierne oświetlenie.
Przy okazji na kontrastowych liniach wyjdzie czy aberracja akceptowalna i kontrast na odpowiednim poziomie.
Przeczytaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5078
To z grubsza tyle. Jak będzie kicha to się zorientujesz. Przećwicz na spokojnie wcześniej to będziesz wiedział czego się spodziewać. Jak się da to lepiej sprawdzić na spokojnie w domu. W sklepie może być ciężko o dokładne sprawdzenie.
Powodzenia.."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9