Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 03 Mar, 2010 Nikon D90 + kit 18-105 czy Canon EOS 500D + 2 obiektywy
Cześć,
Zdecydowałem się na kupno cyfrowej lustrzanki po kilkunastu miesiącach przebojów z przyzwoitym kompaktem i zarażeniem się tym nietanim hobby. Na wstępie: tak właśnie traktuję fotografię, jako hobby. Zdarza mi się wykorzystywać własne zdjęcia w swojej pracy, ale jest to zdecydowanie margines zabawy aparatem.
Wracając do tematu. Otóż, decyzję wstępnie już podjąłem. Jeżeli chodzi o jakość zdjęć, bazową funkcjonalność itp. oba body prawdopodobnie nawet przekraczają moje oczekiwania (przynajmniej na chwilę obecną) i myślę, że są porównywalne. Część 'suchych' parametrów, które świetnie prezentują się w zestawieniach, przemawia za Nikonem, część za Canonem. Niektórzy uważają, że tych aparatów tak na prawdę nie da się ze sobą porównać (patrząc na ceny obu body, jest to uzasadnione).
Wstępnie wybrałem droższą opcję, czyli Nikona. Głównie za sprawą materiałów z których jest zbudowany i kilku gadżetów, których Canon nie posiada - np. górnego wyświetlacza, dwóch rolek - i budowy która sprzyja osobom leworęcznym (wg mnie). Nie oznacza to jednak, że skreśliłem kompletnie Canona, który ogólnie też sprawia dobre wrażenie i nieźle leży w ręce - jest trochę za lekki i nieco za mały - musiałbym myslec o gripie.
Dylemat pojawił się jak zwykle za sprawą finansów i oferty, którą niedawno zobaczyłem:
Zestaw Canon 500d + 18-55 IS + 55-250 IS + SD 4 GB
jest praktycznie w tej samej cenie co Nikon D90 z kitowym obiektywem 18-105 VR.
W pierwszej kolejności chciałem zapytać o waszą opinię na temat jakość wymienionych szkiel i o praktyczne zestawienie obu zestawów. Czyli co byście wybrali na start i dlaczego? Do rozważenia są w zasadzie dwie opcje:
1) Zdecydować się jednak na Canona - mimo pewnych wątpliwości co do body i cieszyć się większym zakresem i możliwościami (?) od razu.
2) Zdecydować się na Nikona i po jakimś czasie, w razie potrzeby zadłużyć się i kupić dodatkowy/dodatkowe obiektyw ;]
Choć na samej fotografii znam się już w pewnym stopniu to wciąż czuje się i należy mnie traktować jak laika. Nie jestem wam wstanie precyzyjnie podać co mam zamiar fotografować, bo musiałbym powiedzieć lakonicznie : 'wszystko'... tak to wygląda u mnie w praktyce.
Ja tam bym się zdecydował na opcję 2. Dlaczego? Bo jednak D90 jest lepszy od 500D, oraz kit 18-105 jest lepszy już n+1 zdjęć to będziesz wiedzieć czy potrzebujesz tele (i wtedy polecam 70-300VR) czy też jakiejś stałki...
Ja również wybrałbym opcję z D90. Z tych powodów które opisał hijax_pl i ogólnie bardziej przyjaznej polityki cenowej Nikona dla amatorów z ambicjami.
Canon na początek wypada drożej i nie wpisuje się w półki sprzętowe Nikona (albo Nikon nie wpisuje się w Canona). D90 jest lepsze niż 500D ale gorsze niż 50D. I ta 'lepszość'/'gorszość' nie jest tu pojęciem bezwzględnym, choć są to różnice, które dla amatora nie mają aż takiego znaczenia.
Canon ma większy wybór teleobiektywów, generalnie w atrakcyjniejszych cenach, większy wybór obiektywów stałoogniskowych (tu ceny są już raczej zbliżone).
Jednak mimo wszystko i tak optowałbym za D90. To przyjemny i pod wieloma względami optymalny korpus. 18-105VR jest zaś, jak na kit, całkiem udanym obiektywem. Możesz w przyszłości dokupić wspomniane 70-300VR, albo "św. Trójcę" stałek: 35, 50, 85.
Dzięki za rozwianie wątpliwości (w pewnym sensie),
poczekam jeszcze na inne opinie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Mar, 2010
pi_wo, wydaje mi się, że d90 +18-105 będzie lepszym rozwiązaniem, tym bardziej że jeszcze nie do końca masz sprecyzowany kierunek w którym chcesz podążać.....bo nie koniecznie będziesz chciał kupować jakieś tele tylko sięgniesz na przykład po stałki 35, 50 czy 85.
Oczywiście w canonie też byś znalazł odpowiednie obiektywy stało ogniskowe, tylko że na początku uważam, że nie warto pakować się w bardziej plastikowy 18-55 i 55-250 - tym bardziej że masz wybór. Nikon d90 da Ci większy komfort pracy od 500D a plastikowe tele canona aż tak nie kusi żeby decydować się ze względu na cenę na mniej wygodny korpus.
2) Zdecydować się na Nikona i po jakimś czasie, w razie potrzeby zadłużyć się i kupić dodatkowy/dodatkowe obiektyw ;]
D90 to lepszy pomysł na aparat dla amatora z zacięciem. A 18-105 VR to już coś więcej niż zwykły kit. Wystarczy rzucić okiem na podsumowanie testu.
W zasadzie wcześniej wszystko został o już powiedziane.
Skoro w przyszłości rozważasz zakup kolejnych obiektywów, to Nikon jako system oferuje szeroki wybór dobrych i niedrogich szkieł:
18-55 VR
18-70
16-85 VR
18-105 VR
18-135 VR
18-200 VR
...
A z czasem 17-55 2.8
oba body prawdopodobnie nawet przekraczają moje oczekiwania (przynajmniej na chwilę obecną) i myślę, że są porównywalne. Część 'suchych' parametrów, które świetnie prezentują się w zestawieniach, przemawia za Nikonem, część za Canonem. Niektórzy uważają, że tych aparatów tak na prawdę nie da się ze sobą porównać (patrząc na ceny obu body, jest to uzasadnione).
Przemyślana i moim zdaniem celna ocena.
pi_wo napisał/a:
Zdecydować się jednak na Canona - mimo pewnych wątpliwości co do body i cieszyć się większym zakresem
Ja tak bym wybrał.
pi_wo napisał/a:
razie potrzeby zadłużyć się i kupić dodatkowy/dodatkowe obiektyw
W razie potrzeby zawsze można to zrobić, niezależnie od zakupionego body
Dzięki wszystkim za opinię :] Wynik 'ankiety' jest prawie jednoznaczny. Przyznam się, że wczoraj pojechałem już nawet kupić Nikona. Niestety, jak się okazało nie jest to produkt łatwo dostępny w Szczecinie i okolicach.
Co myślicie o kupnie tego sprzętu przez internet ? Ogólnie zawsze mam obawy ze względu na sam odbiór sprzętu - wolę zawsze rozpakować go przy sprzedawcy / przedstawicielu i w razie jakis uszkodzeń, brakow po prostu od razu nie przyjać. Poza tym wygodniej się taki sprzęt serwisuje w razie czego... Macie jakiś sklep, który możecie polecić?
Co myślicie o kupnie tego sprzętu przez internet ? Ogólnie zawsze mam obawy ze względu na sam odbiór sprzętu - wolę zawsze rozpakować go przy sprzedawcy / przedstawicielu i w razie jakis uszkodzeń, brakow po prostu od razu nie przyjać. Poza tym wygodniej się taki sprzęt serwisuje w razie czego... Macie jakiś sklep, który możecie polecić?
Większość sprzętu kupiłem "przez internet" bez problemów.
W obecności kuriera rozpakowujesz sprzęt i w razie stwierdzenia uszkodzeń mechanicznych sporządzacie protokół i odsyłasz go do sprzedawcy/niegdy mi się to nie zdarzyło/.
Potem masz 10 dni na przetestowanie i odesłanie do sprzedawcy jeśli "coś Ci nie pasuje".
Wg ceneo najtaniej taki zestaw można kupić tu:
http://www.fotobasia.pl/p...-wysy-ka-w-24h/
To "klon" FJ-kupowałem-0 problemów.
Jeśli preferujesz odbiór osobisty, to znajdź najbliższy sklep FJ, ale zapłacisz trochę drożej:
http://www.e-fotojoker.pl...18-105mm-dx-vr/
Też kupowałem w FJ i też 0 problemów.
Też zdecydowanie polecam zakup przez internet. Przede wszystkim dlatego że wychodzi taniej. Zamawiając coś, co stoi na półce w FJ przez ich sklep internetowy telefonicznie można się tego samego dnia udać po odbiór i zapłacić o wiele mniej. Na D90 zaoszczędzisz ok.100zł, ja kupując niedawno obiektyw zaoszczędziłem 200zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9