Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 Canon EOS 500D Jaki obiektyw do detalicznych zdjęć produktów
Witam wszystkich
Od kilku miesięcy używam tego aparatu z obiektywem 18-55mm do fotografowania biżuterii przeważnie zegarków naręcznych, ogólnie ze zdjęć jestem zadowolony chociaż mam niedosyt, po pierwsze AF w tym obiektywie totalnie się nie nadaje więc trzeba za każdym razem ostrość ustawiać ręcznie, lecz nawet ustawiając ostrość ręcznie nie mogę uzyskać zadowalających efektó, tzn nie które zegarki na tarczy mają różne wzory które owszem są słabo widoczne, np na białej tarczy jakieś tam srebrne wzorki po wykonaniu zdjęcia z nastawieniem nawet najlepszej ostrości po prostu widzę tylko białą tarcze a te wzorki są nie widoczne.
Czy znacie obiektyw który by mi dał możliwość wychwycenia większą ilość detali ?
Co do ceny to jest ona nie ważna.
Myślę że problem tkwi w oświetleniu i doborze ekspozycji, pokaż jakieś zdjęcia, a może same wycinki 1:1 miejsc gdzie powinny być te srebrne wzorki na białym tle.
Co do obiektywu to zawsze można kupić jakąś 50 makro.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 04 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Do canona jest swietne szklo makro 60mm f/2.8.
Faktycznie przydaloby sie, zeby kolega pokazal cos. Tak bedzie prosciej. To nie koniecznie jest problem obiektywu, raczej kiepskie oswietlenie.
Co do oświetlenia to jestem przekonany iż jest odpowiednie- białe panele oświetleniowe
na tym zdjęciu jest zegarek z białą tarczą na której ma delikatne srebrne wzory których nie widać na zdjęciu
na tym zdjęciu mamy zegarek z białą tarcza który ma po obwodzie wzorki pomiędzy rzymskimi cyframi, których również nie są zbyt wyraźne na zdjęciu.
Zacząłem się zastanawiać czy może ponownie się pobawić z parametrami aparatu(iso, F...) teraz cykam na takich parametrach
Jeśli może by ktoś doradził jak dobrać parametry aby uzyskac lepsze efekty to chętnie sprawdzę.
ogólnie ze zdjęć jestem zadowolony chociaż mam niedosyt, po pierwsze AF w tym obiektywie totalnie się nie nadaje więc trzeba za każdym razem ostrość ustawiać ręcznie, lecz nawet ustawiając ostrość ręcznie nie mogę uzyskać zadowalających efektó, tzn nie które zegarki na tarczy mają różne wzory które owszem są słabo widoczne
Zdjęcia pewnie wykonujesz z odległości kilkunastu centymetrów od obiektywu i z ręki, prawda?
A ja proponuję Ci sprawdzić efekt, gdy zastosujesz kilka elementów:
1. ustaw aparat na statywie
2. podłącz wężyk spustowy lub przestaw aparat na samowyzwalacz z najmniejszym opóźnieniem,
3. obowiązkowo przełącz obiektyw z AF na MF bo ten pierwszy nie jest Ci wogóle do tych zdjęć potrzebny,
4. staraj się aby tarcza zegarka była ustawiona równolegle do obiektywu,
5. ustaw ISO 100
6. ustaw przysłonę na f/11 lub więcej
7. dobierz czas na trybie M z zastosowaniem ewentualnej korekty
8. ustaw ręcznie ostrość
9. i trach ...
Bogdan: co do cykania z ręki to tego nie robię, wszystkie zdjęcia robię przez komputer tak aby nie dotykać aparatu ponieważ przeważnie wtedy delikatnie się go porusza, zdjęcia robię z odległości 30 cm i niestety nie mogę tego zmienić, cały czas cykam na MF bo AF strasznie zawodzi, F przestawiłem z 18 na 11 i M przestawiłem odpowiednio zobaczę czy mi coś to zmieni ale, co do ustawiania tarczy na wprost aparatu to nie ma to dla mnie znaczenia bo w gruncie rzeczy ja robię zdjęcia 3D obiektu ale to inny temat.
Dla f/18 być może dyfrakcja zjada Ci 1/3 szczegółów w stosunku do f/11.
Zależy to od obiektywu oczywiście.
Tutaj szkła macro byłyby trochę lepsze.
Ogólnie poniżej f/16 nie ma co schodzić dla matrycy APS-C.
Arcangelo, obiektyw macro, ustawiasz przesłonę na wartość dla której jest największa ostrość. Jak głębia wychodzi zbyt mała - użyj techniki focus stacking. Patrząc na zdjęcia widać że ostrość Ci zjada dyfrakcja oraz - że coś jest nie tak z oświetleniem. Wg mnie światło powoduje, że te wzorki na cyferblacie są niewidoczne. Czy zegarki do zdjęcia umieszczasz w namiociku?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Mar, 2010
ja jeszcze proponowałbym lekko mniejsze naświetlanie - u mnie na lapku po lekkiej zabawie suwakami efekt jest znacznie lepszy - szkoda, że nie mam raw.
ostrość rzeczywiście dość słaba ... chyab koledzy rzeczywiście mają rację z tą dyfrakcją...
Jatez widze te wzorki. Do tego typu zdjec przyslona 5.6 lub 8 da dostateczna GO. Pokombinowac trzeba z oswietleniem, zeby uwypuklic detale cyferblatu.
W tych fotach swiatlo uwypukla jedynie detale bransolety. Ostrosc i swiatlo sa wlasnie na niej. Po co? cala bransoleta ostra?
Tarcza zegarka jest niedoswietlona. Moze jakies extra zrodlo swiatla z boku na tarcze?
techniki focus stocking nie mogę używać, mianowicie dlatego iż głównie robie zdjęcia 3D objektu, i po prostu chce osiągnąć jak najlepszy efekt w ciągu zdjęć, tzn mam automat który mi robi 72 klatki podczas obracania się objektu, a czasem robię zdjęcia statyczne. Dążę do tego aby oba typy zdjęć miały równie dobrą jakość detali i żeby nie trzeba było przy nich dużo robić w photoshopie, tylko ustawiam macro i leci przez 72 zdjęcia, może z oświetleniem muszę się pobawić sam już nie wiem.
Zdjęcia wykonuję w pudle wykonanym z białego plastiku, na środku jest obracająca się podstawa na której umieszczam zegarek, po prawej i po lewej stronie za równo na dole jak i na górze mam małe 3"x3" białe panele oświetleniowe, później na środku u podstawy zegarka jak i nad nim mam też po panelu oświetleniowym, oraz z tyłu jako tło mam również panel oświetleniowy.
Zastanawiam się, może musze te panele boczne ustawic pod innym kątem, lub przykryć je cienką białą folią żeby zmniejszyć ich jasność, co do efektu końcowego czyli gotowego zdjęcia 3D możecie zobaczyc tutaj
http://www.watchshop.com/...p99928200.html#
i jak macie jakies pomysły nad zmianą oświetlenia to chętnie wysłucham rad.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 04 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz
mam automat który mi robi 72 klatki podczas obracania się objektu, a czasem robię zdjęcia statyczne.
Czyli masz dwa problemy. Jeden dla zdjęć statycznych trochę został omówiony. Drugi, podczas zdjęć w obrocie, wymaga korekty ustawień parametrów naświetlenia.
Jeżeli stosowałeś czas na poziomie 1/13s to przy obrocie, nawet dość powolnym (1 obrót na ok. 144s, jeśli dobrze zaobserwowałem) ujęcia mogą wyjść minimalnie poruszone i stąd wrażenie, że są mało ostre.
Według mnie rezygnując z ISO 100, na rzecz dużo wyższego (spokojnie do zdjęć internetowych z 500D możesz użyć ISO 800, czy nawet 1600), będziesz mógł przyśpieszyć migawkę, np. do 1/125s, czy jeszcze szybciej. Taki czas powinien spowodować zamrożenie ruchu bez zbędnej utraty ostrości.
Inna sprawa to ustawienie zakresu głębi ostrości tak aby obejmowałe ok. 5-6cm, czyli cały, kręcący się zegarek. Tutaj już trzeba dobrać odpowiednio przysłonę i odległość najlepszej ostrości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12