Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
x 25
Autor Wiadomość
marek lasy 
Rozmowny

Wysłany: Sro 03 Mar, 2010   x 25

Założyłem ten wątek gdyż chciałbym poszerzyć nieco mą kolekcję a rady wasze są bardzo pomocne.
Waga mojego swarka 10x32 EL, która wynosi 600 g, okazała się zbyt duża na wiele mych wędrówek. Szukam czegoś najmniejszego najlżejszego ze wszystkich lornetek co mieściło by się w każdej kieszeni i patrząc przez sprzęt optyczny, w miarę pozwalało cieszyć się jak najlepszym obrazem. W wycieczkach mych obserwatorem jestem całej otaczającej mnie przyrody, zwierząt, krajobrazu .....i robię to zwykle w słoneczne dni.

Narazie znalazłem tylko :

swarovski Pocket 10x25 B

ZEISS Conquest Compact 10 x 25 T*

LEICA ULTRAVID 10 x 25 BR

LEICA Ultravid 10x25 BL

Jeżeli jest cos jeszcze w wyborze byłbym bardzo zainteresowany.
Zwykle parametry tak małych lornetek nie są drogie, dlatego prosząc drogich forumowiczów o rady, nie chciałbym zwracać uwagi na cenę tych lornetek. Po prostu szukam czegoś najlepszego, bez względu na koszta. Bardzo dziękuję.

Reklama

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 03 Mar, 2010   

Osobiście przy tak małej aperturze wolałbym powiększenie 8x.
Jeśli idzie o marki trudno przebić powyższe. Z czystej ciekawości przyglądałem się kiedyś także markom o uznanej optyce więc poszerzam listę:
Docter 10x25 CSP
William Optics Ferrari Visio 8x25
Fujinon 10x25 HCF
Fujinony o większej aperturze nie tylko dorównują ale często przewyższają jakością optyki znacznie droższe od nich marki. Tutaj nie wiem ale warto mieć na uwadze także taki wariant.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 04 Mar, 2010   

marek lasy, przede wszystkim wiedz o jednej ważnej rzeczy. Jest coś takiego jak jasność powierzchniowa obrazu. Ona maleje szybko wraz z malejącym obiektywem i rosnącym powiększeniem.
W związku z tym w lornetce 10x25 obraz będzie naprawdę ciemny. Jeśli już chcesz coś małego to rozważ:

1. zwiększenie średnicy obiektywu do 28 mm,
2. zmniejszenie powiększenia do 8x góra 9x.
3. brać Porro bo obraz jaśniejszy niż w dachówce.

Nie zawsze uda się spełnić wszystkie 3 warunki ale można próbować się do nich zbliżyć. Np.
http://www.lornetki.pl/ka...hp?idProdukt=49
http://www.lornetki.pl/ka...p?idProdukt=110
http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2692

Marek B. 
Początkujący

Arek napisał/a:
marek lasy...brać Porro bo obraz jaśniejszy niż w dachówce...

Dlaczego obraz w porro ma być jaśniejszy niż w dachówce ?

Arek 
Redaktor

Bo nie ma strat na pryzmatach. Małe dachówki to tylko Schmidt-Pechan, a tam straty są od małych kilkunastu do małych kilku %.

marek lasy 
Rozmowny

Dziękuję za opinie. Stale podkreślam że są one bardzo mi pomocne.
Gdy czegoś nie rozumiem lub się z tym nie zgadzam, wyrażam też swoją opinię i teraz nadarzyła się taka okazja :wink:

Z reguły wiemy iż jakość kosztuje.
Często spotyka się opinie że:
„lepiej poczekać, odłożyć więcej pieniędzy i kupić coś lepszego”.
„taniej wyjdzie kupić jedną drogą i dobrą lornetkę, która świetnie służyć będzie Ci do końca życia, niż kilka lornetek tańszych”.
Itd., itd.

W podanych przez ciebie Arku propozycjach czegoś mi brakło :wink:
Odszukałem twe linki i podam je tutaj z cenami:

-Nikon TRAVELITE EX 8x25 CF- Cena: 509 zł;
-Pentax DCF MP 8x28 - Cena: 1099 zł
-Bynolyt Buzzard SHR 8x28 - Cena: 1089 zł

Skoro najwyższa z możliwych cen, dla mnie w tym wypadku nie gra roli, dlaczego nie usłyszałem o:
-Swarovski Optik Pocket Crystal 8x20 B Cena: 3319 zł
-Swarovski Optik Pocket 10x25 B cena 2779 zł
-Carl Zeiss Conquest Compact 10x25 T*Cena: 1939 zł
-Leica Ultravid 10x25 BR ;Cena: 2459 zł
Leica Ultravid 8x20 BR cena : 2459 zł
-Leica Ultravid 10x25 BL Cena: 2459 zł

itd.

Dodam też że W Wlk. Brytanii nieco różnią się ceny Leici Ultravid 10x25 BR , która kosztuje między £560.00 a £469.00 i droższej od niej : Leici Ultravid 10x25 BL , która kosztuje aż £630.00- £559.99.
no i oczywiście Swarovski urozmaica swą pięknością bo SwarovskiPocket Tyrol 8x20 kosztuje £549.99 -£610.00 a skromniej upiekszony Swarovski10x25 B kosztuje £449.99-£510.00. Są jeszcze z kryształkami :wink:

Przypomnę że o podanych parametrach, chciałbym zakupić jedną z najlepszych lornetek na świecie. Proszę o opinię i bardzo dziękuję.
Ostatnio zmieniony przez marek lasy Czw 04 Mar, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Arek 
Redaktor

marek lasy, znam mniej więcej Twoje możliwości finansowe. Problem w tym, że wielka trójca w klasie powiększenia 8x daje obiektywy 20 mm. Czyli jeszcze gorzej. W takim Pentaxie 8x28 obraz będzie więc wyraźnie jaśniejszy niż w 2x droższym Zeissie czy Swarku 8x20.

marek lasy 
Rozmowny

W pełni zrozumiałem mądre opinie i bardzo za nie dziękuję. Problem tylko pojawia się w tym że jakoś smutno mi do nich się podporządkować :wink:
Nie ma jakiegoś innego wyjścia abym mógł cieszyć sie, nie tylko ze światła ale i z bardziej solidnych wyróbek? :wink: Tak zdradzic Swarka Zeissa czy Leice? :shock: Przecież oni się obrażą :wink:

Arek 
Redaktor

No cóż. Pentax to nie śmieć. Oni wiedzą jak robić lornetki.

Abs 
Optyczny

marek lasy napisał/a:
... Nie ma jakiegoś innego wyjścia abym mógł cieszyć sie, nie tylko ze światła ale i z bardziej solidnych wyróbek? :wink: Tak zdradzic Swarka Zeissa czy Leice? :shock: Przecież oni się obrażą :wink:

Trochę filozofii.
Ty przecież decydujesz. Te firmy robią najsolidniejsze produkty jednak są jeszcze prawa fizyki. Najwyższa jakość obiektywów i pryzmatów koryguje wady wynikające z mniejszej apertury ale nie da się tego całkiem przeskoczyć. Obiektywne testy porównawcze wymienianych modeli dałyby jednoznaczną odpowiedź ale zapewne takich nie ma. Może to pochopny wniosek ale z testów większego sprzętu, które zostały tutaj przeprowadzone, np.
http://www.optyczne.pl/15...x42_Wyniki.html
http://www.optyczne.pl/10...ie._Wyniki.html
wynika, że "wielcy gracze" z reguły nie zawodzą choć zdarzają się niespodzianki.
Zmierzam do tego, że wybór Zeissa lub Swarka (nawet w ciemno) daje nam gwarancję najwyższej jakości (co nie znaczy, że marki mniej transparentne, zwłaszcza o nieco większej aperturze nie są w stanie im dorównać). Jeśli masz gdzieś w okolicy profesjonalny punkt optyczny warto podotykać i porównać przed podjęciem decyzji.

macs 
Bywalec

marek lasy
pominąłeś jeszcze jedną z wielkiej trójcy: Zeiss Victory Compact 10x25 T*

marek lasy 
Rozmowny

O tak, tak Victory zawsze zwycięsko pobija Conquest .

Juz dołączam:
ZeissVictory 10x25 T* Compact Binoculars -kosztuje ( w funtach ) £ 389.99- £ 460.00

Gorszy tzn. tańszy :mrgreen: od niego jest:

ZeissConquest 10x25 T* Compact Binoculars -kosztuje £ 299.99 - £ 335.00

W złotówkach znalazłem tylko -Carl Zeiss Conquest Compact 10x25 T*Cena: 1939 zł

Proszę zauważyć że Pentax DCF MP 8x28 ma dosyć dużą wagę bo aż 460 g
a poniższe są lżejsze:

Swarovski Optik Pocket 10x25 B -Waga [g] 230

Leica Ultravid 10x25 BL Waga [g] 265

ZeissVictory 10x25 T* waga [g] 250

Na razie te 3 okazy przodują, jednak w sklepie trzeba to sprawdzić.

Jestem też w trakcie ciekawych badań nad modelem Swarovski Pocket Traveler 10x20B.
Na oryginalnej stronie swarovskiego piszą o niej trochę,
http://www.swarovskioptik...lornetka-pocket
ale o w internecie na innych stronach, jeszcze nie wiele znalazłem na jego temat, a o dziwo na E-bay, się znalazł, oto on:
http://cgi.ebay.co.uk/Swa...=item2556f7412e

Istnieje też prawdopodobieństwo że skuszę się na powiększenie x 8 jednak kiedyś dostałem nauczkę i zakupiłem swarovskiego 8x32 EL, bo tak mi doradzano i z biegiem czasu doszedłem do szokującego wniosku a mianowicie.
Że obraz w powiększeniu x8 wydaje się tylko większy, natomiast obraz w x10, ukazuje obraz z nowymi rzeczami.
Chodzi o szczegóły które dla gołych oczu są niezauważalne, a dzięki sprzętowi x10 łapiemy je. W przypadku powiększenia x8 tego miłego stanu nie zaznałem, i widząc obraz tylko trochę większy, zastanawiałem sie czy nie zostawić lornetki w domu bo i tak zobaczę bez niej podobnie.
Gryzło mnie aż w końcu pozbyłem sie swarka x8 wymieniając go na x10.
Teraz znów boję się że będę tak wymieniał i wymieniał :roll:

[ Dodano: Pią 05 Mar, 2010 02:02 ]
Wczesniej podałem stronę na e-bay ze Swarovskim Pocket Traveler 8x25B, a ta jest z okazem 10x25B.

http://cgi.ebay.co.uk/Swa...=item2556f7424c

Binofan 
Uczestnik

Wysłany: Pią 05 Mar, 2010   

Witam

Moim zdaniem kupowanie lornetki 10x25 za spore pieniądze jest troche bez sensu . Czy kolega Marek Lasy zdaje sobie sprawę jak "wygląda" obraz w lornetce o źrenicy wyjsciowej 2,5 mm ??
Dziurka od klucza i tyle -koniec kropka . Toż to będzie męczarnia . Zakup bez sensu nawet pomimo zalet niezwykłej mobilnosci . 10x32 to niezbędne minimum ,co by się nie męczyć i niee nadrabiac miną że to przecież "swarek"..........

pozdrawiam

Arek 
Redaktor

Binofan, z tego właśnie powodu ja nie polecam nikomu loretek 20-25 mm. Tego nie da się normalnie trzymać. Obraz wąski i ciemny. Dziękuję, nie skorzystam.

marek lasy 
Rozmowny

Niby zdawało mi się że już wiele wiem o świecie optyki, a jednak opinie na temat x25, mnie zaskoczyły. Oczywiście kolejny raz zaskoczyły pouczająco.
Napiszę jaki był mój plan.
Myślałem sobie że na krótkie wędrówki po górach, zabiorę sobie do plecaka zeissa 20x60 S ( której jeszcze nie mam ) a na szyi powieszę coś lżejszego 10x25. W trakcie krótkiej podróży, będę spoglądał sobie przez x25, czyli dziurkę od klucza jak to podkreślił słusznie Binofan, a gdy ujrzę coś wyjątkowo ciekawego usiądę sobie i wyciągnę z plecaka sprzęt cięższy ale z prawdziwego zdarzenia ( 20x60).
Czasem też myślałem na spacery zabrać sobie w słoneczne dni 10x25 i niechaj sobie siedzi w mojej kieszeni, bo może się przydać gdy akurat pojawi się lis atakujący kuropatwy, czy myszołów tropiący swą zdobycz.
Mojego swarka 10x32, myślałem zabierać na wycieczki gdzie nie chcę zabierać ciężarów w plecaku, a teren jest pełen ciekawych celów do oglądania.
Teraz będę musiał przemyśleć jeszcze raz wszystko i najbardziej się cieszę z tego że, jeszcze nic nie kupiłem i dzięki wam naprawiać jeśli muszę to nie finanse a pomysły myślowe. :wink:
Dziękuję.

Odpowiedz do tematu