Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam A700 i Samyanga 8, ale problemy są, takie malutkie ale są, z pomiarem światła. Nie wiem czemu ale pomiar i w trybie A i w M, jest dużo bardziej nieprecyzyjny niż w "normalnej" sytuacji
Na Canonie 40D ten Samyang też ma podobne problemy. Pewnie więcej mógłby powiedzieć Edmun, ale coś ostatnio na forum rzadziej bywa ze względu na pracę. Z tego co próbowałem jego sztukę to też trzeba patrzeć i korygować, nie wiem czy jest jakaś ogólna tendencja jaka zwykle korekta jest potrzebna.
ghost napisał/a:
w minoltach/soniaczach normalne jest że szkła bezchipowe (kiedyś było to głównie m42 - a więc raczej szkła dłuższe) wymagają jakichś w miarę stałych korekt. warto też wiedzieć, że w takim przypadku aparat ustawia pomiar centralnie ważony, który ze swojej natury kiepsko sobie radzi z kontrastowymi scenami.
Być może jednak mechanizm pomiaru światła czerpie jaką informację z ogniskowej? Typu: jak szeroko to stosujemy taką zasadę, a jak tele to inną?
nie wiem czy jest jakaś ogólna tendencja jaka zwykle korekta jest potrzebna
Właśnie o to chodzi że nie ma, a przynajmniej ja jej nie wykryłem.
ghost napisał/a:
w minoltach/soniaczach normalne jest że szkła bezchipowe (kiedyś było to głównie m42 - a więc raczej szkła dłuższe) wymagają jakichś w miarę stałych korekt.
warto też wiedzieć, że w takim przypadku aparat ustawia pomiar centralnie ważony, który ze swojej natury kiepsko sobie radzi z kontrastowymi scenami.
Zrobiłem mały test, sfotografowałem na A białą ścianę z bliska na wszystkich rodzajach pomiaru. Centralnie ważony i punktowy dały taki sam histogram, jedna kreska na środku, proste warunki pomiar sobie poradził, natomiast przy pomiarze matrycowym zdjęcie było wyraźnie niedoświetlone około 1 EV. Jeśli Samyang zrobił tylko taki test to rzeczywiście zalecana korekcja +1 załatwia sprawę, tyle tylko, że w życiu to tak nie działa.
Chyba nie całkiem tak jest że matrycowy z obiektywem bezchipowym przełącza się na centralnie ważony, w Soniaczach musieli coś namieszać, wcześniej w Minoltach tak było, ten sam test zrobiłem na KM D7D i tu przy wszystkich rodzajach pomiaru było podobnie, różnice były mniejsze iż 1/3 EV.
nie wiem jak z korektami, bo rzadko kiedy schodzę ostatnio z trybu M.
Samyang... hmm... szukanie jak on mierzy to czasami typowe losowanie. W ciemny klubie na światłomierzu wychodziło że zawsze jestem na plus. W słoneczny dzień zazwyczaj jestem na 1,5 na minusie.
Zależy od warunków, ale błędy pomiaru świadczą tylko o fakcie wyjątkowo rozległego kadru i że światłomierz przy tak szerokim kącie, zaczyna wariować (a tu ciemna plama na dole, a tu pół kadru jasnego a po bokach pstrokato i zaczyna się wariacja)
Często przy krajobrazach nie unikniemy stosowania mocnego niedoświetlania (w normalny słoneczny dzień) aby nie prześwietlać nieba. W takie dni dynamika 40D w połączeniu z Samyangiem zazwyczaj zmusza mnie do tworzenia szybkich HDR'ów z ręki
i jak na razie sprawdza mi się to nieźle. Ostatecznie o ile mogę sobie pozwolić, to jak najniższe ISO, strzał mocno niedoświetlony i później wyciąganie z cieni.
Ostatnio przyprowadziłem Samyanga do pracy i już znalazło się dwóch kolegów którzy zakupią sobie takie szkło (jeden Nikoniarz a drugi jeszcze nie wie w co wejść (waha się pomiędzy C500D a A500).
Po raz kolejny podsumowując - obiektyw na tyle dobry, że jeśli ktokolwiek do jakiegokolwiek systemu potrzebuje coś wyjątkowo szerokiego na APS-C, to oczywiście najpierw patrzymy na systemowe szkła 10-20/22, później na Sigmę, na końcu na Samyanga, pamiętając o tym, że za to ostatnie szkło, płacimy mało a zyskujemy dużo i zazwyczaj nie będziemy tego koreańczyka porównywać do droższych wersji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 13