Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co jeszcze do studia??:)
Autor Wiadomość
Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010   

No właśnie dziś też zamówiłem filtry od Michała Dulemby. Miałem kupić lumiquesta ale narazie wziąłem wersję oszczędnościową żeby sprawdzić czy będzie warto.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010   

W sensie filtry w ogóle – warto. Można mieszać światło zastane z błyskiem, w warunkach słońca, jarzeniówek. No i oczywiście zabawy w kolorowanki, ale tego jeszcze nie miałem nawet głowy przećwiczyć.

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Wto 02 Mar, 2010   

W sobotę robię reporterkę w lokalu ciemnym jak d..a, oświetlenie tam to nieliczne światła żarowe więc jestem szczególnie ciekawy jak się sprawdzą filtry CTO. Rozumiem że nastawiam na aparacie wb na żarowe na lampie założony filtr i teoretycznie powinienem mieć wszystko oświetlone podobnie?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Paweł_G, teoretycznie tak :)

Tu masz przykłady wykorzystania takich filtrów

komor 
Moderator

Paweł_G, niestety trzeba się liczyć ze spadkiem siły błysku przy filtrach, i tu po raz kolejny z ulgą podziękujesz sobie, że kupiłeś 580 a nie 430. :)

Paweł_G 
Maniak

komor napisał/a:
Paweł_G, niestety trzeba się liczyć ze spadkiem siły błysku przy filtrach, i tu po raz kolejny z ulgą podziękujesz sobie, że kupiłeś 580 a nie 430. :)

Ale ttl skompensuje niedostatek światła czy trzeba coś manualniej pododawać?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Paweł_G, skompensuje - po to masz przedbłysk pomiarowy. No chyba, że nie będzie miał z czego skompensować... :wink:

Paweł_G 
Maniak

No własnie - to będzie ostry chrzest bojowy dla filterków. Mam też taki pomysł żeby zobaczyć jak się pracuje z bracket-em. Kolega ma to pożyczy.

tomitom 
Początkujący

Wysłany: Sro 03 Mar, 2010   

a tak nawiasem jak się sprawują filtry sj-3?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

tomitom, no... hm.. zmieniają kolor światła. Co więcej od nich wymagać? ;) U mnie się sprawują dobrze :D

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Choć ja nie bardzo widzę sens umieszcznia w zestawie filtra żółtego... Jak już, to chyba lepiej było dołączyć zielony, bo PlusGreen (ten do balansowania ze świetlówkami), to taki specyficznie zielony jest... :smile:

Mistic92 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010   Co kupić

Co myślicie o statywie W806+jakaś parasolka albo taki softbox + kostka (chyba taka ma być. Tylko nie wiem jak to rozwiązać. Bo mam żarówkę błyskową i chciałbym błyskać nią i hvl42.) I do tego jeszcze oprawka na żarówkę błyskową.
Jeden statyw taki z reala plastikowy posiadam i na nim by sobie siedziała hvl42 a na tym w806 by żarówka błyskowa. Tylko jak to wszystko połączyć?

Niestety nie znam się na ...... do studia więc wolę się spytać
Do wydania 200zł +-30/40

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010   

Żarówka błyskowa ma tą wadę, ze wali ile może za każdym razem mniej więcej tak samo. No i ma wbudowaną prościutką fotocelę - żeby ją wyzwolić wystarczy minimalny błysk z np wbudowanej lampy błyskowej ustawionej w tryb manualny (bez przebłysków pomiarowych)

Parasolkę umocujesz w uchwycie żarówki, natomiast takiego softboxu - już nie.

Jaki masz aparat?

Mistic92 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010   

Ona ma złącze pc. A200. To jak można zamocować softa?

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 10 Mar, 2010   

Mistic92, podpiąłem Cię pod istniejący już temat o podobnej treści, gdzie m.in. dyskutujemy o statywie W806. Możesz doczytać co i jak, po co dublować wątki niepotrzebnie.

Odpowiedz do tematu